Amnon Shashua demonstrerer førerløs bil (Foto: Skjermdump fra Youtube)
Amnon Shashua, som grunnla Mobileye, demonstrerer en førerløs bil. (Foto: Skjermdump fra Youtube)

Intel kjøper israelske Mobileye for svimlende 130 milliarder kroner

Selskapet utvikler teknologi for førerløse biler. Oppkjøpet er det største i Israels historie.

Det gigantiske IT-konsernet Intel bekreftet mandag at de har inngått en avtale om kjøp av Mobileye, et Jerusalem-basert teknologiselskap som utvikler førerassistentsystemer. Målet til det amerikanske selskapet er å ta en ledende posisjon i det raskt voksende markedet med selvkjørende biler.

Det er et datterselskap av Intel som står for selve oppkjøpet, som har en totalsum på 15,3 milliarder amerikanske dollar. Det tilsvarer 130 milliarder norske kroner og er det største oppkjøpet av et teknologiselskap i Israel noensinne. Intel anslår at markedet innen selvkjørende biler være verdt over 600 milliarder kroner innen 2030.

Mobileye ble grunnlagt i 1999 og hadde som mål å bidra til å redusere skader og dødsfall som følge av trafikkulykker. Selskapet mottok over én milliard kroner i investeringer fra Goldman Sachs i 2007 og ble børsnotert på New York Stock Exchange i 2014. Oppkjøpet gjør at Intel vil kunne kombinere best-i-klassen teknologi fra begge selskapene i alt fra kunstig intelligens til supermaskiner.

– Dette oppkjøpet er et stort steg fremover for våre aksjonærer, bilindustrien og forbrukerne. Sammen kan vi akselerere fremtiden for autonom [selvkjørende] kjøring med forbedret ytelse til en lavere kostnad for bilprodusentene, sier Brian Krzanich, administerende direktør i Intel, i en pressemelding.

Mobileye, Intel og BMW startet et samarbeid i juli i fjor innen førerløse biler, og i januar kom selskapene med en prognose om at autonome biler fra BMW vil være på veiene i løpet av andre halvdel av 2017. Tidligere samarbeidet Mobileye med Tesla.

Se hvordan teknologien fungerer her;

[youtube width=»500″ height=»380″]https://www.youtube.com/watch?v=L1Bmc61l99A[/youtube]

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart