Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Rekordstort våpensalg for tredje året på rad

Det israelske rakettforsvaret Arrow utplassert. (Foto: Forsvarsdepartementet)
Rakettforsvar alene står for en tredjedel av det totale salget.

Det årlige israelske våpensalget nådde en ny rekord i 2023, for tredje året på rad. Det selges nå israelske våpen for nesten dobbelt så mye som det gjorde for bare fem år siden, ifølge tall fra det israelske forsvarsdepartementet.

I løpet av fjoråret ble det solgt israelske våpen for 140 milliarder kroner, en oppgang på fem milliarder kroner fra året før. I årene mellom 2018 og 2020 lå det israelske våpensalget på rundt 80 til 90 milliarder kroner årlig.

Etter Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober begynte forsvarsdepartementet å operere i «nødmodus», som gjorde at forsvarsbedrifter ble beordret til å produsere våpen for det israelske forsvaret døgnet rundt, i tillegg til tidligere ordre fra utenlandske kunder.

Luftvernssystemer utgjorde den største delen av våpeneksporten med hele 36% av salget, opp fra 19% i 2022. Det er i hovedsak fordi Tyskland har kjøpt luftforsvarssystemet Arrow 3, i en totalpakke på 45 milliarder kroner.

Og salget av rakettforsvaret er ventet å skyte fart i årene fremover. Mange land har meldt sin interesse for å kjøpe det avanserte rakettforsvaret, etter at det var svært delaktig i å stanse det iranske angrepet på Israel tidligere i år.

Eksport av radarer og systemer til elektronisk krigføring utgjorde 11% av våpensalget, mens utskytningsvåpen utgjorde ytterligere 11% av salget.

Selv om Israel er kjent for cyber-etterretning, utgjorde denne teknologien bare rundt 4% av det totale salget i 2023.

Ubemannede luftfartøy og droner, bemannede fly, flyelektronikk, observasjonssystemer, kommunikasjonssystemer, kjøretøy, maritime systemer, ammunisjon og ulike tjenester stod for resten av salget.

Land i Asia og Stillehavs-regionen var de største kjøperne av israelske forsvarsprodukter, med 48% av det totale salget, mens Europa utgjorde 35% av salget. Nord-Amerika (9%), Latin-Amerika (3%) og Afrika (1%) stod for resten.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart