Oppdatert: Torsdag 17. august godtok også amerikanske myndigheter salget. Dette blir Israels største enkeltsalg av forsvarsmateriale noensinne.
Tyske politikere godkjente onsdag 14. juni en forskuddsbetaling for kjøp av det avanserte israelske luftvernsystemet Arrow 3 for 45 milliarder kroner. Første utbetaling vil bli på over seks milliarder kroner.
Det langtrekkende Arrow 3-systemet er utviklet for å skyte ned missiler over jordens atmosfære. Systemet har så stor rekkevidde at det ikke bare vil beskytte Tyskland, men også flere av landets naboland.
Pengene kommer fra Tysklands enorme forsvarsfond på over 1000 milliarder kroner, som ble opprettet av kansler Olaf Scholz for å styrke landets forsvar i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.
Hvis avtalen går videre som planlagt vil den bli signert på slutten av 2023. Da er det ventet at Tyskland får levert systemet mot slutten av 2025. De første seks milliardene som nå er bevilget skal brukes til å starte opp produksjonen i Israel, skriver nettavisen Times of Israel.
Ifølge den israelske produsenten Israel Aerospace Industries er Arrow 3-systemet i stand til å avskjære ballistiske missiler som er avfyrt fra en avstand på opptil 2400 kilometer. Systemet ble først utplassert i Israel i 2017 og er brukt til å beskytte Israel mot angrep fra Iran og Syria.
Siden systemet er utviklet i samarbeid med USA, må et salg også få en endelig godkjenning av amerikanske myndigheter.
Tyskland er et av 14 europiske NATO-land som har vedtatt at de skal styrke luftvernet sitt. Også Norge har signert en slik avtale. I dag har ikke Norge noe forsvar mot ballistiske missiler. Også Finland, som nylig ble NATO-land, har valgt å gå til innkjøp av israelsk luftvern.
Det siste tiåret har den israelske våpeneksporten doblet seg. 2022 ble et rekordår for den israelske våpen- og forsvarsindustrien. Da ble det eksportert våpen for over 130 milliarder kroner. I tillegg til at uroen i Europa har gjort at flere land har økt forsvarsbudsjettene, har også Israels normalisering med arabiske land ført til en økning i eksporten.
De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko, som normaliserte forholdet til Israel i 2020 gjennom Abraham-avtalene, stod i fjor for 24% av våpenkjøpet. Hele Europa stod for rundt 29% av kjøpet.
Israelske droner og ubemannede fartøy er det som kjøpes inn mest.