Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Angrep mot kristne palestinere

Som vi nevnte i en nyhetsmelding 6. september 2005, ble en landsby med kristne palestinere øst for Ramallah, i det palestinske området, angrepet av muslimer fra en nabolandsby.

Som vi nevnte i en nyhetsmelding 6. september 2005, ble en landsby med kristne palestinere øst for Ramallah, i det palestinske området, angrepet av muslimer fra en nabolandsby.

Den aktuelle kristne landsbyen heter Taibeh. I Bibelen er den kjent som Efraim. Den er omtalt mange ganger i Det gamle testamentet og i Joh 11:54 i Det nye testamentet. 13. september skrev Daniel Pipes om dette i Jerusalem Post. Vi gjengir nedenfor noe fra denne artikkelen fritt, og særlig fra stoff han henviser til og som vi ellers har funnet på Internett.

Samir Qumsieh
Ifølge www.adnki.com driver Samir Qumsieh den eneste kristne, private TV-kanalen på Vestbredden. (I hele Midtøsten skal det være bare en kristen TV-stasjon til, i Libanon.) Den er basert i Betlehem. Han ble intervjuet 6. september, noen få dager etter at 15 muslimske ungdommer hadde brukt bensinbomber mot 8 hus og skadet flere hus på andre måter, banket opp folk og ødelagt biler i Taibeh. En statue av jomfru Maria ble også ødelagt.

Bakgrunnen var at en 23 år gammel muslimsk kvinne fra nabolandsbyen Dir Jarir hadde hatt et seksuelt forhold til sin kristne sjef, som eide et skredderverksted. Hun ble gravid i mars 2005. Da hennes familie fant ut det, ble hun først stengt inne og slått. Så ble hun myrdet. (Det er forbudt for muslimske kvinner å ha seksuell omgang med ikke-muslimske menn.)
Mannlige slektninger av den drepte kvinnen skulle (i tradisjonell stil) ta «hevn» også mot mannen. Og tydeligvis ikke bare mot ham, men også mot hans slektninger og hans landsby.

Familien til den drepte kvinnen, som altså var de som «tok hevn», sier at den kristne sjefen hadde voldtatt kvinnen. Det er vel vanskelig for utenforstående å si noe bestemt om hva som skjedde mellom de to. Men dersom det skulle være sant at det var en voldtekt, gjør det jo behandlingen av kvinnen enda mer opprørende. Uansett var de andre kristne som fikk sin eiendom ødelagt uskyldige. – De kristne flyktet unna, så de reddet sine egne liv.

Da hærverket mot den kristne landsbyen begynte, gikk det lenge før palestinske politifolk innfant seg. De skylder på at de måtte ha tillatelse fra Israel for å bevege seg fra Ramallah til landsbyen. De kristne godtar delvis den forklaringen. Men Israel har i hvert fall ikke skylden for at gjerningsmennene ble satt fri etter få timer, mens den kristne forretningsmannen ble holdt fengslet i dagevis og ble, ifølge familien, slått flere ganger.

Qumsieh sier at de kristne, som nå utgjør mindre enn to prosent av palestinerne på Vestbredden, blir utsatt for «religiøs rasisme». Siden 2003 har det vært mer enn 100 angrep mot det kristne samfunnet, inkludert mord, voldtekt og utpressing.

De vanligste overgrepene blir foretatt av det Qumsieh kaller «den muslimske land-mafiaen». Kristne som eier jord eller boliger, blir truet. Hensikten er å presse dem bort fra deres eiendom. Det var det samme under Arafat som det nå er under Abbas, sier han.

Pierbattista Pizzaballa
Pizzaballa er overhodet for den katolske fransiskanerordenen i Jerusalem, med tittelen Vokter av Det hellige land. Hans instutisjon har voktet kirkens eiendom i syv hundre år. Han er italiener. Han snakker hebraisk og forstår arabisk.

Etter pogromen som er omtalt ovenfor, tok han bladet fra munnen. Han sa at volden og ydmykelsene fra muslimenes side rettet mot de kristne, øker. 4. september snakket han med Lorenzo Cremonesi, som er Jerusalem-korrespondent for Corriere della Sera. Her er, fritt gjengitt, noe av det han sa:

Svært ofte, «nesten hver dag», blir det kristne samfunnet plaget av islamske ekstremister i denne regionen. Det palestinske styret gjør lite eller ingenting for å straffe dem som plager de kristne. Noen ganger deltar Mahmoud Abbas’ politi-agenter aktivt i angrepene, selv om de jo skulle forsvare dem.

Pizzaballah har selv en liste over 93 tilfeller av ulike slag med urett mot kristne i Betlehem-området fra 2000 til 2004. Det har vært mye annet også. Det har vært en tydelig økning i muslimsk fiendtlighet mot kristne siden den andre intifadaen begynte i september 2000.

Ifølge Elisa Pinna, som er ekspert på internasjonale religiøse spørsmål for nyhetsbyåret ANSA, kom vendepunktet da islamsk fundamentalisme ble innført i den andre intifadaen. De kristne drar nå fra de palestinske områdene. Overalt, også i områder som før var rent kristne, blir lyden av kirkeklokkene overdøvet av de kraftige høyttalerne fra moskeene. Det gjelder for eksempel i den mest kjente kirken i de palestinske områdene, Fødselskirken i Betlehem.

Tidligere var den palestinske bevegelsen vesentlig nasjonal, og kristne deltok sterkt i den (terror-ledere som George Habbas, Wadi Haddad, George Hawatmeh, mer moderate som Hanan Ashrawi, Hanna Seniora og Afif Safia). De kristne er blitt enda mer utsatt etter at Yasser Arafat døde.

Andre episoder
Blant de mange episodene av angrep på kristne, var det verste i 2002 da muslimer myrdet to søstre på 17 og 19 år av Amre-familien. Jentene ble skutt og drept av væpnede menn med tilknytning til det palestinske styret. Grunnen skulle være at de var prostituerte. Men de ble obdusert, og obduksjonen viste to ting: For det første var de jomfruer. For det andre var de blant annet blitt torturert ved at tente sigarett ble brukt mot deres kjønnsdeler før de ble drept.

I 2002 okkuperte væpnede muslimer Fødselskirken i Betlehem. Samtidig tok væpnede grupper også over andre kristne steder, men det ble ikke meldt.

Hvordan vestlige kristne reagerer
Pipes mener at noe som kunne ha forbedret de kristnes situasjon, ville være dersom de store protestantiske kirkene taler ut mot palestinske muslimer som plager og fordriver palestinske kristne. Hittil har dessverre episkopale, lutherske, metodistiske og presbyterianske kirker og United Church of Christ bare oversett problemet.

I stedet har de luftet moralsk indignasjon over hva Israel har gjort. De snakker til og med om å trekke tilbake investeringsfondene fra Israel. Den som ser på hvor opptatt de er av Israel og hvor tause de samtidig er om at kristendommen dør der hvor den ble født, må lure på hva som skal til for at de skal våkne opp.

Som jødene har hatt det
Når dette stoffet har interesse her, har det blant annet to grunner:

Israel får stadig skylden for de problemene palestinske kristne har. Dette gir også flere perspektiver.
Dette er typisk for hvordan religiøse minoriteter har hatt det i store deler av den muslimske tiden. Det gjelder jødene enda mer enn kristne. For mens de kristne noen ganger hadde europeiske makter i ryggen, var jødene helt forsvarsløse før Israel ble opprettet.

Og ikke mindre viktig: Dette er den skjebnen SV og andre vil gi jødene i nye århundrer når de går inn for «retten til å vende tilbake» for de arabiske flyktningene fra 1948. Det ville bety at jødene igjen blir i minoritet i alle deler av verden.

Relaterte artikler:
Med rett til landet
Temaside om «retten til å vende tilbake»
The Custody Must Be Doubled in the Holy Land

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart