Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Palestinere i Palestina?

I 1938 utga arabere i mandatområdet tospråklige merker. Slagordet var selvsagt ikke "Palestina for palestinerne", men PALESTINA FOR ARABERNE – i samsvar med Golda Meirs fremstilling av historien.

En uttalelse av Golda Meir er blitt særlig populær blant Israel-kritikere og finnes i litt forskjellige varianter:

P. M. Lystestøl: Palestinerne (Oktober, 1976), s. 81: Ved den første moderne folketellingen … var folketallet 757.182, … Var Israels statsminister uvitende om dette da hun i 1969 proklamerte: «Det fantes ikke noe slikt som palestinere»!

Jonathan Dimbleby: Palestinerne (Universitetsforlaget, 1980), s. 115: … følte politikere som Levi Eshkol seg fri til å stille spørsmål som: «Palestinere, hva er det?» Og svaret ble gitt av Golda Meir med den kyniske og minneverdige formulering «De har aldri eksistert.» Slike overdrivelser hadde åpenbart sin bakgrunn i den vestlige verdens tendens til å forenkle «Palestinaproblemet» ved å kutte over dets røtter.

Fritz Nilsen: Folk uten land (Aschehoug, 1981), s. 25: Golda Meir sa en gang: «Palestinerne, hvor er de?» Hun hevdet med andre ord at det ikke var noe palestinsk folk, og gjentok dermed en annen myte; at det var et tomt land de første innvandrerne kom til.

Sveen & Aastad: Verden 2 etter 1850. Cappelens historieverk for den videre­gående skole (1983), s. 352: «Det er ikke slik at det en gang fantes et palestinsk folk og at vi kom og kastet dem ut og tok landet fra dem. De har aldri eksistert.» Golda Meir (tidligere statsminister)

Palestine Diary (PLO, London 1985), s. 31: Dette er Sionismen. EKSTREM FORAKT FOR DET PALESTINSKE FOLK. «Det fantes ikke noe slikt som palestinere … de eksisterte ikke.» – Golda Meir, israelsk statsminister. [NB. Tross mistolkningen av Golda Meir, ”ekstrem forakt”, har PLOs versjon det eneste korrekte sitatet, som viser at noe er utelatt. Se nedenfor.]

I Sunday Times 15.9.1969 stod et intervju med Golda Meir. Intervjueren, Frank Giles, sa: ”For meg virker det som om kjernen i Midtøsten-problemet som det er i dag, må søkes i palestinernes tilstand.”

Golda Meir kommenterte da det forholdsvis nye begrepet palestiner ut fra den historien hun hadde opplevd: ”Jeg kom til [Eretz] Israel i 1921. Ett av de første syn som sjokkerte meg, var en araber som pløyde med en svært primitiv plog, … Det fantes ikke noe slikt som palestinere. Når fantes det et uavhengig palestinsk folk med en palestinsk stat? Det var ikke slik at det var et palestinsk folk som betraktet seg som et palestinsk folk og vi kom og tok landet fra dem og kastet dem ut. De eksisterte ikke.”

I 1925 var Lord Balfour invitert til å være til stede ved åpningen av Hebrew University i Jerusalem. Han ble møtt av generalstreik og svarte flagg. Andre flagg hadde budskapet PALESTINA ER ARABISK. (Foto gjengitt etter Sarah Graham-Brown:Palestinians and their Society 1880-1946 (1980), s.165)

 

Et slagord som Palestina er palestinsk ville vært ubrukelig, da både arabere og jøder var palestinske borgere. Så het det f. eks. også RAMALLAHS ARABISKE KVINNEFORENING. (Sarah Graham-Brown, s. 61) 

I 1936 var det kraftige arabiske opptøyer. I alle arabiske sentra ble det dannet ”Arabisk nasjonal komité”, og de fem arabiske partiene gikk sammen i Arab Higher Committee, som begynte å utgi rent arabiske merker til støtte for kampen mot sionismen. De kunne klistres på brevene, som motvekt mot de virkelige frimerkene, som jo også hadde hebraisk tekst.

 

1938 kom tospråklige merker. Slagordet var selvsagt ikkePalestina for palestinerne, menPALESTINA FOR ARABERNE– i samsvar med Golda Meirs fremstilling av historien.

 

At PLO misbrukte et Meir-sitat, er forståelig. Og en PLO-sympatisør og AKPer som Lysestøl svelget nokså glatt PLOs propaganda. Som NRK-reporter viste også Fritz Nilsen hvilken side han stod på.

 

Men når det gjelder Asle Sveen, ansvarlig for Meir-fusket i Cappelens lærebok, er det rimelig å spørre: Hadde han ikke tilstrekkelige kunnskaper om emnet han skulle belære ungdom i? Eller var han rett og slett på parti med Lysestøl, Nilsen og PLO? (Etter å ha fått sitatet nøyaktig og i kontekst, sløyfet Cappelen det i senere utgaver.)

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart