Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kommentar til «Hva drepte lillebror?»

Tirsdag 10. februar sendte NRK Brennpunkt dokumentaren "Hva drepte lillebror?". I programmet mer enn antyder NRK at Israel hadde som intensjon å drepe forsvarsløse barn under den nylige krigen i Gaza. Det er trist å se hvordan irrasjonelle resonnementer blir presentert som "avslørende journalistikk". Tanken om at Israel skal ha hatt et ønske om å ramme sivile er irrasjonell, av følgende grunner.

1. Israels målsetning var å ødelegge mest mulig av Hamas’ militære infrastruktur på kortest mulig tid. Israel visste at jo større de sivile lidelsene ble, jo sterkere ville det internasjonale presset bli, og jo raskere ville de måtte avslutte operasjonen. Derfor var det ikke i Israels interesse å ramme sivile.

2. Israel avsluttet militæraksjonen uten å gå inn i de mest tettbefolkede områdene i Gaza og gjennomføre den endelige avvæpningen av Hamas. Det er ingen tvil om at Israel hadde kunnet gjennomføre en slik operasjon, men dette ville påført den palestinske befolkningen store lidelser. Hvis ikke Israel var opptatt av å begrense de sivile palestinske lidelsene, ville de ha fullført militæroperasjonen.

3. Hvis Israel virkelig gikk inn for å drepe sivile, er det underlig at de ikke klarte å drepe flere. Israel ville vært i stand til å bombe Gaza flatt om de ønsket det, og det har de vitterlig ikke gjort. De israelske forsvarsstyrkene opplyser at de gjennomførte omkring to tusen bombetokt i løpet av tre uker. Når bare ca. 1300 palestinere ble drept i to tusen bombeangrep, pluss bakkeoperasjoner, sier det seg selv at Israel aldri var ute etter å maksimere tap av palestinske liv.

Men hvis ikke Israel ønsket å ramme sivile, hva er da grunnen til at mange sivile, og ikke minst barn, ble drept? Deler av forklaringen ligger i den offentlige hemmeligheten at Hamas bruker sivile som skjold. Det er en offentlig sak siden alle vet det, det er en hemmelighet siden ingen liker å snakke om det. Om dette var tilfellet i den saken NRK Brennpunkt har fokusert på, er umulig å si for folk som ikke var på stedet da det skjedde, og Israel bør etterforske saken.

På nettsiden til Med Israel for fred ligger et 40-talls klipp fra palestinsk tv med norsk tekst, blant annet barne-tv hvor barn læres opp til å hate. Småbarn læres opp til at det høyeste målet i livet er å bli shahid – en som dør i kampen for Allah.

Denne glorifiseringen av egen og andres død finnes ikke bare i Hamas’ barne-tv-sendinger. Også Fatahs tv-stasjon sender slike programmer, og denne stasjonen blir indirekte støttet av norske bistandsmidler. Vær klar over at alle palestinere blir utsatt for hatpropagandaen, både moderate og militante – ikke minst barna er sårbare. Ingen foreldre har mulighet til å skjerme barna sine fra opplæringen til å hate.

Det er på tide å våkne. Om det skapes et feilaktig bilde av at Israel verdsetter menneskeliv like lite som Hamas, blir det ikke fred av den grunn. Et første skritt mot fred er å erkjenne at palestinske barn blir utsatt for grov mishandling når de fores med hat, vold og krigsretorikk – og deretter må man gjøre noe med det.

Morten Fjell Rasmussen
Styreleder, Med Israel for fred

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart