Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Hamas ønsker ingen palestinsk enhet

Hamas har trappet opp konfliktnivået med Israel for å vri seg unna PA-president Mahmoud Abbas sin invitasjon til dialog og samarbeid, tror Jerusalem Post.

Den israelske avisen er ikke særlig optimistisk til Fatahs initiativ for å få til en samarbeidsregjering med terrororganisasjonen Hamas. PA-president Mahmoud Abbas har bedt den nye egyptiske regjeringen om å få på plass et dialogmøte mellom partene.

I en lederartikkel 20. mars skriver den engelskspråklige avisen om dette temaet. Vi gjengir noen av deres poeng her.

Paranoid antisemittisme
For å få en bedre forståelse av hvem det er Fatah ønsker å samarbeide med, må vi gå til Hamas charter.

I 2006 vant terrorgruppen det palestinske parlamentsvalget på en plattform basert på de sentrale punktene i charteret. Det betyr at konflikten med Israel blir forstått som religiøs. Den kan kun løses ved at de «vantro» – jødene – blir drevet ut av «Palestina», ved hjelp av jihad – hellig krig.

Ser man i en kortversjon av charteret, som fortsatt distribueres av Hamas, får man et innblikk i en paranoid antisemittistisk tankegang og hatpropaganda mot jøder.

– Hamas’ psykotiske verden
For eksempel blir Israels behandling av palestinerne, særlig kvinner og barn, sammenliknet med nazismen. Zionistene skal visstnok ønske å legge under seg områdene «fra Nilen til Eufrat». Ikke minst blir deres «plott» for å overta verden angivelig nøyaktig skildret i Zions vises protokoller.

– I den psykotiske verden til Hamas, hvor fakta og syk fantasi ikke kan skilles, er jødene ansvarlige for den franske revolusjonen og kommunistrevolusjonen, bare for å nevne to. Kanskje den mest bisarre påstanden er at jødene utøver sin internasjonale innflytelse gjennom slike godhjertede organisasjoner som Rotary Club og Lions Club, skriver Jerusalem Post.

Konklusjonen til Hamas blir dermed klar: «Å forlate den hellige krig med zionistene er høyforræderi som bringer forbannelse over alle som gjør det.»

Gjenopptatt angrep
Hamas har nå gjenopptatt sine rakett- og granatangrep mot sivile mål i Sør-Israel. Bombardementet 19. mars var det verste siden Israels forsvarskrig på Gaza-stripen for 14 måneder siden. Dessuten skjedde det kun én uke etter at den israelske marinen bordet Victoria-båten. Ombord fant de hundrevis av store granater og tusenvis av mindre størrelse. De avdekket to britiskproduserte radarsystemer og titusener av patroner til Kalashnikov-rifler. Mest oppsiktsvekkende var likevel funnet av C-704 antiskip-raketter med radarer. De kan avfyres med presisjon med en rekkevidde på opptil 35 kilometer.

Ødelegger muligheten for fred
Presset fra den palestinske grasroten er sannsynligvis den utløsende faktoren i Abbas sitt ønske om dialog og samarbeid med Hamas, mener Jerusalem Post. Han har ikke engang krevd at terrorgruppen skriver om enkelte av sine «prinsipper», men ønsker å møtes uten forhåndskrav. Tydeligvis ønsker han å ikke bære ansvaret for den interne palestinske splittelsen.

– Men en palestinsk enhetsregjering som inkluderer et ureformert Hamas vil få ekstremt negative konsekvenser for mulighetene for en tostatsløsning. Ingen israelsk regjering vil kunne gå med på å gå inn i forhandlinger med en palestinsk regjering som inkluderer Hamas, heter det i lederartikkelen.

Ønsker ikke samarbeid
Men faktum er at verken de militære styrkene til Hamas på Gaza-stripen eller den politiske ledelsen i Damaskus ønsker noe nytt samarbeid med Fatah.

– Som Jerusalem Posts Khaled Abu Toameh påpekte 20. mars er Hamas sin beslutning om å trappe opp granatilden mot Israel motivert av ønsket om å avlede oppmerksomheten fra deres dalende popularitet på Gaza. I frykt for at en PA-ledet kampanje for enhet kan undergrave deres maktposisjon i Gaza, har Hamas gjenopptatt granatangrepene i håp om å dra Israel med seg inn i en militær aksjon. De uunngåelige og ikke ønskelige sivile tapene som en slik aksjon resulterer i, håper islamistene vil skape støtte til Hamas, skriver avisen.

Angrep som avslag
Jerusalem Post tror de siste ukenes opptrapping av konfliktnivået i Gaza-området utgjør terrorgruppens avslag av forsøkene på å skape palestinsk enhet.

– Dessverre utsetter det også israelere som lever i nærheten av Gaza for de samme angrepene som kom forut for Israels forsvarskrig på Gaza-stripen, skriver Jerusalem Post.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart