Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Palestinske landsbyer vil ikke rense kloakk

Israel gir palestinerne mer vann enn det som tidligere er avtalt, viser rapport. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Israel gir palestinerne mer vann enn det som tidligere er avtalt, viser rapport. (Illustrasjonsfoto: Conrad Myrland, MIFF)
21 av 22 palestinske landsbyer i et område i Samaria nekter å koble seg til kloakkrøret, opplyser det israelske miljødepartementet.

En underjordisk kloakkledning forbinder områdene under fire av de fem nærliggende bosetningene; Nofim, Yakir, Etz Ephraim og Sha’arei Tikva. Snart kommer også den femte bosetningen, Maaleh Shomron, til å være tilkoblet, og alle bosetningene i området vil da også ta fullverdig del av kloakkrensingen ved renseanlegget i Eliyahu.

 

Palestinske landsbyer sier nei

Israel har bedt om å få tilkoble også de nærliggende palestinske landsbyene. Dessverre har 21 av de 22 landsbyene til nå sagt nei takk, opplyser det israelske miljødepartementet. I stedet for renner kloakken rett inn i grunnvannet og ender til slutt opp i bekken i området.

– Dette viser at vi gjør alt vi kan for å forhindre forurensing i Judea og Samaria [Vestbredden], men likevel nekter palestinerne å samarbeide, sier miljøminister Gilad Erdan til Jerusalem Post.

Rørleggingen ble planlagt allerede for 15 år siden, og ble bygget for åtte år siden. Før det gikk også kloakken fra bosetningene rett i elven. Det forteller Itzik Meir, leder for Shomron miljøorganisasjon.

 

Håper på internasjonalt press

Miljøminister Erdan håper giverland til palestinerne kommer til å presse dem til å koble seg til klokakkrøret. Han håper også at forholdet mellom de palestinske og israelske lokalsamfunnene vil bedres, selv om han tror det kan være vanskelig.

– Jeg håper at jeg blir overrasket. Det er viktig for meg å avsløre at de bruker vannsaken på en politisk måte, sa han til Jerusalem Post, før han la til:

– Eller kanskje det er et spørsmål om en misforståelse, men det har jeg vanskelig for å tro.

En offentlig kilde sier til Jerusalem Post at de lokale palestinske landsbyrådene ikke vil koble seg på kloakkrådet på grunn av politiske årsaker. Kilden kunne videre fortelle at landsbyene ikke «ønsker å anerkjenne et israelsk nærvær i området».

 

Håp i sikte

En annen kilde i miljødepartementet opplyser til Jerusalem Post at én av de 22 landsbyene nylig sa seg enige i å koble seg på kloakkledningen og at avtalen kommer til å bli ferdigskrevet i de kommende ukene. Han ønsker ikke å opplyse hvilken landsby det er snakk om på dette tidspunkt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart