Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– 90 prosent av palestinerne er arbeidsledige

Disse palestinerne har flyktet fra Irak til Jordan. I løpet av ni år er 75 prosent av palestinerne i Irak drevet bort med vold og trusler. (Foto: UNHCR)
Disse palestinerne har flyktet fra Irak til Jordan. I løpet av ni år er 75 prosent av palestinerne i Irak drevet bort med vold og trusler. (Foto: UNHCR)
Det er ikke Gaza. Det er heller ikke Vestbredden. Det er skjebnen til de 8.700 palestinerne som fortsatt bor i Irak. De siste ni årene har 25.000 rømt landet.

Mange nordmenn er opptatt av palestinernes situasjon. Men for de fleste er nok engasjementet størst når det kan kombineres med kritikk og fordømmelse av Israel.

Derfor er skjebnen til palestinerne i Irak og andre arabiske land mer ukjent.

Hvem vet at palestinere i Irak blir nektet medisinsk behandling på sykehus og må bruke falske ID-kort for å få behandling?

Hvem vet at palestinere i Irak blir nektet offentlige jobber og at 90 prosent er arbeidsledige?

Hvem vet at palestinere i Irak blir arrestert bare på grunn av sin nasjonalitet, eller fordi de er sunni-muslimer?

Hvem vet at palestinske studenter i Irak blir behandlet som terrorister, og at noen er tvunget ut av sin utdannelse i frykt for å bli kidnappet?

 

Bønnefaller om sjanse til å komme seg unna

Det er kilder i «Irakisk palestinsk brødreforening» som gir disse opplysningene til det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. I forbindelse toppmøtet til Den arabiske liga, har de henvendt seg til PA-president Mahmoud Abbas med bønn om hjelp.

Hovedønsket ser ut til å være muligheten til å komme seg bort fra de shia-muslimske områdene av Irak. Palestinerne ber Abbas presse Iraks regjering til å gi dem pass og reisedokumenter til internasjonale reiser. De ber ham også koordinere med FN og den kurdiske regionalregjeringen i Nord-Irak for overføring av palestinere til Kurdistan. Palestinerne sier kurderne har akseptert å ta imot dem.

Etter Saddam Husseins fall har det vært en dramatisk nedgang i antall palestinere i Irak. Før USA invaderte Irak i 2003, anslo UNHCR at det var 34.000 palestinere i landet. Nå er bare 25 prosent igjen. I januar 2012 anslo UNHCR at det var 8.700 palestinere.

 

Hadde privilegier

En minoritetsrettighetsgruppe (MRG) i Irak sier palestinerne blir diskriminert fordi flertallsbefolkningen mener de hadde urettferdige privilegier under Saddam Husseins regime. Den gang fikk de fri bolig, fritak fra militærtjeneste og andre fordeler.

– Gammel misnøye basert på det som ble oppfattet som fordelaktig behandling av Baath-regimet fortsetter å styrke de nåværende fordommer, meldte MRG i november.

– Siden 2003 har irakiske tjenestemenn fra innenriksdepartementet uten årsak arrestert, slått, torturert, og i noen få tilfeller, med makt fått palestinske flyktninger til «å forsvinne», meldte MRG.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart