Hovedkvarteret til Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag. (Foto: Wikipedia)
Hovedkvarteret til Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag. (Foto: Wikipedia)

Haag: – Vi har ingen myndighet over «Palestina»

Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen avviste en palestinsk begjæring om å kunne straffeforfølge Israel for "overgrep" på Gaza-stripen og Vestbredden.

PAs justisminister Ali Khashan sendte etter Gaza-krigen mellom Hamas og Israel i 2009 en begjæring til Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag (ICC). Der ba han om å få «identifisert, straffeforfulgt og dømt de myndigheter og deres medsammensvorne for handlingene som ble begått i de palestinske områdene siden 1. juli 2002.»

Tirsdag kom svaret fra domstolen. De avviser den palestinske begjæringen, fordi «Palestina» ikke er fullverdig medlem av FN-systemet. For ifølge domstolens egne statutter kan de kun sette i gang en etterforskning dersom enten Sikkerhetsrådet eller en stat gir dem myndighet til det. Og siden palestinerne kun har observatørstatus i FN, gir det ikke Haag den myndighet de behøver for å undersøke saken.

– Israel har gjort det klart at ICC ikke har noen myndighet i denne saken. I Israel har saken i lang tid blitt behandlet av team fra ulike departementer, ledet av utenriks- og justisdepartementene, heter det i det israelske utenriksdepartementets respons til nyheten.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart