Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Vi gjør det vi må for å hindre Iran

President Barack Obama talte til FNs generalforsamling tirsdag 25. september. (Foto: Marco Castro, FN)
President Barack Obama talte til FNs generalforsamling tirsdag 25. september. (Foto: Marco Castro, FN)
USAs president Barack Obama benyttet sin taletid under FNs generalforsamling til å slå fast at amerikanerne ikke vil akseptere at Iran skaffer seg atomvåpen.

– FN må stå samlet imot diktatorer og ekstremister som oppildner til hat, sa president Obama under sin tale.

I innledningen rettet han en takk til USAs tidligere ambassadør i Libya, Christopher Stevens, som ble drept av islamistiske ekstremister i Benghazi.

– Chris representerte det beste med USA og var dypt overbevist om det FN representerer. Angrepet på våre sivile i Benghazi representerer angrep på USA […] og det burde ikke være tvil om at vi vil være nådeløse i jakten på drapsmennene, for å kunne straffe dem, sa Obama.

Fordømte voldelige reaksjoner
Obama påpekte at ingen regjering, spesielt med dagens mobilteknologi, kan kontrollere hva som blir spredt av ytringer på internett. Ingen ord eller ytringer kan gi rett til å reagere med vold, understreket presidenten.

– I dag må vi erklære at vold og intoleranse ikke har noen plass blant De forente nasjoner. USA har inntatt disse standpunktene fordi vi tror at frihet og selvbestemmelsesrett ikke er unikt for en kultur. Dette er ikke bare amerikanske verdier, eller vestlige verdier. Det er universelle verdier, fortsatte han.

Samtidig kritiserte Obama den anti-islamske filmen som har skapt furore i Midtøsten. Ifølge presidenten er den ikke bare fornærmende for muslimer, «men også for USA».

– Vi vil gå side om side
Etter hvert gikk Obama over til å drøfte fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, eller mangelen på en slik prosess.

– Blant israelere og palestinere kan ikke framtiden tilhøre dem som vender ryggen mot mulighetene for fred. La oss legge bak oss dem som ønsker konflikt og dem som avviser Israels rett til å eksistere. Veien er hard, men målet er klart: En trygg, jødisk stat som heter Israel og et uavhengig Palestina i vekst. USA vil gå sammen med dem som er forberedt på denne reisen, fordi vi forstår at en slik fred må finne sted gjennom en rettferdig avtale mellom partene, sa Obama.

Vil gjøre det som kreves
Obama rettet så blikket mot et Iran som Vesten insisterer på er i ferd med å utvikle atomvåpen. Selv benekter Teheran dette, men tar likevel til orde for å utslette Israel.

– I Iran ser vi et eksempel på hvor voldens og den uberegnelige ideologiens vei leder. Det iranske folk har en bemerkelsesverdig og gammel historie. Mange iranere ønsker å oppnå fred og vekst ved siden av sine naboland. Igjen og igjen har landet mislyktes med å bevise at deres atomprogram kun har fredelige hensikter, samt etterkomme sine forpliktelser overfor FN. La meg si klart i fra: USA ønsker å løse denne saken gjennom diplomati og tror at det fortsatt finnes tid og rom for å klare det. Men den tiden er ikke ubegrenset. Vi respekterer nasjoners rett til å skaffe seg fredelig atomkraft, men en av FNs hensikter er å sikre at vi dyrker den freden.

– La meg si det igjen: Et Iran med atomvåpen er ikke en utfordring vi kan leve med. Det vil true Israel med utslettelse, sikkerheten til alle Gulf-statene og stabiliteten i den globale økonomien. Det kan skape et atomvåpenkappløp i regionen og ugyldiggjøre ikke-spredningsavtalen. Det er derfor en hel koalisjon av land holder Iran ansvarlige. Og det er derfor USA vil gjøre det vi må for å forhindre at Iran oppnår atomvåpen, understreket den amerikanske presidenten.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart