Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Hatpropaganda flyttet fra skolebøker til andre arenaer

Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Internasjonalt press har redusert mengde og intensitet av hatpropaganda i palestinske skolebøker. - Men det hjelper lite når skoler og idrettsarenaer kalles opp etter terrorister som har drept flest israelske kvinner og barn, sier Morten Fjell Rasmussen, styreleder i MIFF. Se video av foredraget.
  • Lørdag 29. september holdt Rasmussen foredrag på MIFF-forum i Oslo. Hør hele foredraget ved å klikke på avspillingsknappen nederst i denne artikkelen.
  • Se hele foredraget her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FcvKMZPmCDc[/youtube]

Tittelen på Rasmussens foredrag var Dobbeltspill, den samme tittelen som MIFFs bokutgivelse fra i sommer. Foredraget var ikke en repetisjon av innholdet i boken, men en historisk gjennomgang av hatpropagandaen i palestinske skolebøker, og reaksjonen fra det internasjonale samfunn generelt og Norge spesielt.

 

Fjernet hatpropaganda

Fra 1967 til 1994 brukte palestinerne på Vestbredden skolebøker fra Jordan og palestinerne på Gaza-stripen brukte skolebøker fra Egypt. Siden Israel på denne tiden også hadde den sivile administrasjonen, fjernet israelske myndigheter hatpropaganda fra bøkene før de gikk i trykken. For dette fikk Israel kritikk, Egypt og Jordan hevdet et slikt tiltak var i strid med Genève-konvensjonen.

– Men i denne saken gav faktisk en FN-komité medhold til Israel, fortalte Rasmussen.

 

PA innførte hatpropaganda

Fra 1994 fikk de nyopprettede palestinske selvstyremyndighetene ansvaret for skolesystemet, og Israel hadde ikke lenger kontroll med skolebøkene. Straks kom hatpropagandaen tilbake, i et klart brudd på Oslo-avtalene.

– Konklusjonen av flere rapporter var klar: PA benyttet skolesystemet til å skape fiendebilder, sa Rasmussen.

 

Norge lukket øynene

Helt siden år 2000 har Med Israel for fred (MIFF) forsøkt å få norske myndigheter og medier til å sette fokus på denne problematikken. Høsten 2000 satte MIFF i gang både en postkortaksjon og en e-post aksjon mot NRK.

– Det var liten interesse for saken. Både politikere og journalister lukket øynene, sa Rasmussen.

Internasjonalt kom det mye sterkere reaksjoner. USA fordømte skolebøkene, og både Verdensbanken og Italia satte betingelser for å støtte nye utgivelser.

 

Fortsatt hatpropganda

Press på PA har hatt en positiv effekt når det gjelder skolebøker isolert sett.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at hatpropagadaen i samfunnet nødvendigvis har gått ned. Boken Dobbeltspill, Sviket mot fredsprosessen dokumenterer at hatpropagadaen bare er flyttet over på andre arenaer, sa Rasmussen. Dalal Mughrabi, en kvinne som drepte et stort antall sivile israelere, er bare et eksempel på en terrorist som ofte blir hyllet.

Rasmussen tok også opp PAs lønn til terrorister i israelsk fangenskap og stønad til etterlatte etter selvmordsterrorister.

– En palestinsk politimann kan bare drømme om å få like mye lønn som terroristenes familier får utbetalt fra PA, sa Rasmussen.

 

Hør hele foredraget her:

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart