Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

PAs sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)
PAs sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)

– PA i samtale med araberland om FN-plan

De palestinske myndighetene vurderer å søke FNs generalforsamling om observatørstatus i FN som palestinsk stat, melder PAs sjefsforhandler Saeb Erekat. PLO som organisasjon har hatt observatørstatus siden 1974.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Derfor har PA nå innledet samtaler med en rekke araberland, for å drøfte dette nye FN-sporet. I fjor forsøkte selvstyremyndighetene å bli anerkjent som en uavhengig nasjon av FNs sikkerhetsråd, men måtte gi tapt etter som USA lovet å legge ned veto. Palestinerne fikk heller ikke flertall blant medlemslandene i sikkerhetsrådet.

– Israel har alltid forsøkt, og forsøker fortsatt, å endre reglene i fredsprosessen og begrense PAs rolle til kun å gjelde sikkerhet og økonomi, skal Erekat ha sagt i møte med amerikanske, britiske og danske diplomater.

Forhandleren sier USA fortsatt krever at PA må sette seg ved forhandlingsbordet uten forhåndskrav, slik Israel er villig til å gjøre. Men de palestinske myndighetene nekter å gi etter for sitt krav om at Israel må stanse all byggeaktivitet i bosetningene og Øst-Jerusalem, før de er villige til å møte til dialog.

USA krever EU-nei
Ifølge Yedioth Aharonoth skal USA for øyeblikket legge hardt diplomatisk press på EU-landene, for å få dem til å stemme imot palestinernes forslag. Dersom europeerne nekter å danse etter amerikanernes pipe i denne saken, kan det få «betydelige negative konsekvenser», heter det i et Washington-dokument.

Amerikanerne mener at dersom PA lykkes med sine planer, vil det få negative konsekvenser både for fredsprosessen, FN-systemet og for bistanden til palestinerne. De krevde også å få vite hvor de ulike europeiske regjeringene står i dette spørsmålet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart