Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto. GPO)
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto. GPO)

Israel vurderer å anerkjenne «Palestina» med midlertidige grenser

Utenriksminister Avigdor Lieberman vurderer å tilby palestinerne Israels anerkjennelse av en palestinsk stat innenfor midlertidige grenser dersom PA ikke går til FN. Dersom ikke palestinerne aksepterer avtalen, vurderer regjeringen både å felle president Mahmoud Abbas og å forkaste Oslo-avtalen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Ifølge forslaget utenriksminister Avigdor Lieberman jobber med, må palestinerne oppgi framtidige forsøk på å søke anerkjennelse i FN-systemet som en palestinsk stat innenfor 1967-grensene. PA vil heller ikke kunne gå til FN for å få oppgradert sin status, før grensespørsmålet er avgjort gjennom forhandlinger med Israel.

Skulle den israelske regjeringen bestemme seg for å gå for forslaget, vil det representere en markant endring i politikken overfor palestinerne. Statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering har ikke tidligere tilbudt palestinerne insentiver for å avstå fra sin flørt med FN, ifølge Ha’aretz.

PA må akseptere bygging i bosetningene
I dokumentet utenriksdepartementet arbeider med, som Ha’aretz har fått tak i, heter det:

– Dersom palestinerne avstår fra å gå til FN, må Israel komme til en avtale med PA om en anerkjennelse av en palestinsk stat innenfor provisoriske grenser, for en overgangsfase inntil den arabiske verden har stabilisert seg, det har blitt avholdt nye valg i de palestinske områdene og forholdet mellom Gaza-stripen og Vestbredden blir klargjort.

Men til gjengjeld krever Israel blant annet at PA avstår fra å gå til Den internasjonale domstolen i Haag og aksepterer byggeaktivitet i bosetningene under denne overgangsfasen.

Abbas kan bli fryst ut
Dersom palestinerne ikke trekker tilbake sine FN-planer, venter det tøffe sanksjoner fra Jerusalems side, ifølge det lekkede dokumentet. Blant annet vil Israel arbeide for å felle president Mahmoud Abbas, gjennom en internasjonal svertekampanje mot ham.

Det israelske finansdepartementet skal ifølge Jerusalem Post ha anbefalt å benytte kritikken til den palestinske opposisjonen om korrupsjon rundt Abbas og hans krets. I tillegg er bevisene mange for hvordan antisemittisk og anti-israelsk propaganda florerer i palestinske medier og skolebøker, uten at presidenten gjør noe med det.

Brudd med Oslo-avtalen?
Et negativt svar fra PA vil også føre til at Israel vil anse det som en palestinsk forkastelse av alle inngåtte avtaler med Israel. Med andre ord vil ikke lenger Jerusalem vil regne seg som forpliktet på avtalene de har inngått med de palestinske myndighetene, som for eksempel Oslo-avtalene, dersom FNs generalforsamling ender opp med å oppgradere PAs status.

Erekat reagerer
PA reagerer på Israels trusler om å fjerne Abbas fra makten. Til Jerusalem Post sier palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat at Israel forsøker «å opprettholde okkupasjonen uten kostnad. Det er fremmed for Oslo-avtalen. Vår FN-plan forsøker å sikre at Oslo- og fredsprosessen fortsetter».

Israel vil se det som et brudd på Oslo-avtalen dersom PA går videre med sitt FN-spor. Israel truer med å gå bort fra sine forpliktelser i Oslo, men disse truslene betegner Erekat som «tomme».

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart