Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– FN-resolusjon er et hinder for fred

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
- En palestinsk stat kan bare bli dannet gjennom direkte forhandlinger, ikke gjennom dagens votering i FN, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Tyskland trekker tilbake sin støtte til Israel og har bestemt seg for å stemme blankt.

– Vi ønsker fred. Men fred kan kun oppnåes gjennom direkte forhandlinger uten forhåndskrav og uten ensidige FN-resolusjoner som ikke tar Israels eksistens og sikkerhetsbehov med i beregningen, sa Benjamin Netanyahu til israelsk presse torsdag.

Men han sier regjeringen er avventende. Det virkelige resultatet fra avstemningen vil først vise seg på sikt.

– Ikke bli imponert over applausen i FN. Jeg husker den applausen Israels regjering fikk fra det internasjonale samfunnet da de bestemte seg for å trekke seg ut fra Gaza. Applausen ble etterfulgt av raketter, forklarer han. Netanyahu påpeker at det som skjer i New York og hva som skjer på bakken i Midtøsten ikke trenger å være det samme.

Kan hindre veien mot fred
Netanyahu frykter PAs FN-planer kun vil legge hindre i veien mot fred mellom partene.

– FN-resolusjonen vil ikke endre noe på bakken. Det bringer ikke den palestinske staten noe nærmere sin eksistens, men fører den lenger bort. Israels hånd er strukket ut i fred, men det vil ikke bli noen palestinsk stat uten en anerkjennelse av Israel som en jødisk stat. En palestinsk stat vil aldri bli etablert uten en deklarasjon som avslutter konflikten og etableringen av sikkerhetsordninger som beskytter innbyggerne i staten Israel, understreket statsministeren.

Berlin avstår
Tyskland hadde først bestemt seg for å legge seg på samme linje som Israel og USA i denne saken, men bestemte seg til slutt for at de vil stemme blankt i FNs generalforsamling. Som Israels viktigste allierte i Vest-Europa er det et hardt diplomatisk slag for den israelske regjeringen.

– Beslutningen ble ikke fattet med letthet. Tyskland deler målet om en palestinsk stat. Vi har tatt til orde for dette på så mange måter, men de siste avgjørende stegene mot statsdannelse kan kun skje som et resultat av forhandlinger mellom israelere og palestinere, sa den tyske utenriksministeren Gudio Westerwelde torsdag ettermiddag.

Rundt 150 av 192 medlemstater er ventet å støtte det palestinske resolusjonsforslaget. Motstanderne er nasjoner som USA, Canada, Mikronesia, Tsjekkia og Storbritannia.

Overfører penger til PA
Samtidig viste Israel i dag at de mener alvor når de hevder at de ikke vil straffe palestinerne, dersom FN-resolusjonen blir vedtatt og PLOs status blir oppgradert fra observatørgruppe til observatørstat uten medlemskap eller stemmerett. Rundt 300 millioner av de palestinske myndighetenes skattekroner som Israel samler inn på PAs vegne, ble overført.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart