Ehud Olmert og Tzipi Livni, fra den tiden de "regjerte" Kadima-partiet sammen. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Ehud Olmert og Tzipi Livni, fra den tiden de "regjerte" Kadima-partiet sammen. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)

– Ingen grunn for å gå imot PAs FN-plan

Tidligere statsminister Ehud Olmert er uenig med regjeringen og USA i at PAs ønske om oppgradering av sin status i FN representerer et brudd på Oslo-avtalene. Meningene i Israel er svært delte i dette spørsmålet.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I dag vil FNs generalforsamling stemme over det palestinske resolusjonsforslaget om å oppgradere PAs status fra en observatør til en observatørstat uten medlemskap og stemmerett. USA og Israel har samarbeidet tett, først for å forhindre avstemningen og deretter for å få PA-president Mahmoud Abbas til å nedtone innholdet i resolusjonen.

– Vi har gjort et siste forsøk på å forklare vårt synspunkt for president Abbas og be ham ombestemme seg, forklarer talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, Victoria Nuland.

Endrer taktikk
Først ønsket Israel selv å anse Oslo-avtalene som opphevet dersom forslaget fikk gjennomslag, men har siden trukket dette tilbake. Trolig frykter israelerne at en internasjonal isolasjon kan følge i kjølvannet av en slik beslutning. Nå er taktikken å avvente situasjonen og se om palestinerne faktisk bruker sin nyvunne status til å fremme fred eller konflikt med Jerusalem.

– Israels reaksjon avhenger av hva de velger å gjøre. Dersom de bruker denne resolusjonen som en plattform for konfrontasjon, vil vi handle deretter, sier Ilana Stein fra det israelske utenriksdepartementet.

Olmert ut mot regjeringen
Synspunktene i det israelske samfunnet er svært delte i dette spørsmålet. Tidligere statsminister Ehud Olmert gikk natt til torsdag ut og kritiserte regjeringens negative innstilling. Han hevdet at det ikke finnes «noen grunn til» å være imot de palestinske FN-tilstrebelsene.

– Jeg mener det palestinske forslaget […] er på linje med det grunnleggende konseptet om en tostatsløsning. Derfor ser jeg ingen grunn til å være imot det, uttalte han til Times of Israel.

– Vi i Israel blir nødt til å engasjere oss i en seriøs forhandlingsprosess, for å kunne komme til enighet om spesifike grenser basert på 1967-linjene og løse andre spørsmål. Israel må strekke ut en hånd og oppmuntre de moderate kreftene blant palestinerne. [Abbas og] Salam Fayyad trenger vår hjelp. Det er på tide å gi det, mener Olmert.

God mulighet for Netanyahu
Politisk kommentator i Yedioth Aharonoth, Sever Plecker, er på linje med Olmert i denne saken. Han viser til en grundig analyse som ble gjennomført av Oded Eran ved Instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier og Robbie Sabel, som tidligere ledet det israelske forhandlingstemaet vis-á-vis palestinerne. De to konkluderte med at Israel til og med kan tjene på en palestinsk statusoppgradering.

Et tidligere palestinsk FN-utkast refererer til en palestinsk stat «som lever side om side med Israel i fred og sikkerhet, basert på 1967-grensene». Jerusalem er ikke en gang nevnt. Derfor mener han til og med at Israel bør stemme for dette forslaget, slik at Benjamin Netanyahu skal kvitte seg med stemplet som «fredsnekter» og styrke PAs posisjon på bekostning av Hamas.

Avventende pessimist
Men Haviv Rettig Gur, politisk analytiker i Times of Israel, mener det er alt for tidlig å konkludere om dette er bra eller dårlig for fredsprosessen. Som han skriver:

– Alt avhenger av hva palestinerne foretar seg etter voteringen, men de fleste signalene tjener ikke optimistene, skriver han.

– Selv om optimistene skulle ha rett og PA faktisk går til FN med de beste intensjoner om etterfølgende forhandlinger, vil PA kunne motstå fristelsen – og det utrolige presset fra palestinsk opposisjon – og ende opp med å trekke Israel fram for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag heller enn å sette seg ned for å forhandle?

Gur frykter at en juridisk krig («lawfare») kan bryte ut og følgende redusere forhandlingsviljen på israelsk side.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart