Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Ingen grunn for å gå imot PAs FN-plan

Ehud Olmert og Tzipi Livni, fra den tiden de "regjerte" Kadima-partiet sammen. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Ehud Olmert og Tzipi Livni, fra den tiden de "regjerte" Kadima-partiet sammen. (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Tidligere statsminister Ehud Olmert er uenig med regjeringen og USA i at PAs ønske om oppgradering av sin status i FN representerer et brudd på Oslo-avtalene. Meningene i Israel er svært delte i dette spørsmålet.

I dag vil FNs generalforsamling stemme over det palestinske resolusjonsforslaget om å oppgradere PAs status fra en observatør til en observatørstat uten medlemskap og stemmerett. USA og Israel har samarbeidet tett, først for å forhindre avstemningen og deretter for å få PA-president Mahmoud Abbas til å nedtone innholdet i resolusjonen.

– Vi har gjort et siste forsøk på å forklare vårt synspunkt for president Abbas og be ham ombestemme seg, forklarer talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, Victoria Nuland.

Endrer taktikk
Først ønsket Israel selv å anse Oslo-avtalene som opphevet dersom forslaget fikk gjennomslag, men har siden trukket dette tilbake. Trolig frykter israelerne at en internasjonal isolasjon kan følge i kjølvannet av en slik beslutning. Nå er taktikken å avvente situasjonen og se om palestinerne faktisk bruker sin nyvunne status til å fremme fred eller konflikt med Jerusalem.

– Israels reaksjon avhenger av hva de velger å gjøre. Dersom de bruker denne resolusjonen som en plattform for konfrontasjon, vil vi handle deretter, sier Ilana Stein fra det israelske utenriksdepartementet.

Olmert ut mot regjeringen
Synspunktene i det israelske samfunnet er svært delte i dette spørsmålet. Tidligere statsminister Ehud Olmert gikk natt til torsdag ut og kritiserte regjeringens negative innstilling. Han hevdet at det ikke finnes «noen grunn til» å være imot de palestinske FN-tilstrebelsene.

– Jeg mener det palestinske forslaget […] er på linje med det grunnleggende konseptet om en tostatsløsning. Derfor ser jeg ingen grunn til å være imot det, uttalte han til Times of Israel.

– Vi i Israel blir nødt til å engasjere oss i en seriøs forhandlingsprosess, for å kunne komme til enighet om spesifike grenser basert på 1967-linjene og løse andre spørsmål. Israel må strekke ut en hånd og oppmuntre de moderate kreftene blant palestinerne. [Abbas og] Salam Fayyad trenger vår hjelp. Det er på tide å gi det, mener Olmert.

God mulighet for Netanyahu
Politisk kommentator i Yedioth Aharonoth, Sever Plecker, er på linje med Olmert i denne saken. Han viser til en grundig analyse som ble gjennomført av Oded Eran ved Instituttet for nasjonale sikkerhetsstudier og Robbie Sabel, som tidligere ledet det israelske forhandlingstemaet vis-á-vis palestinerne. De to konkluderte med at Israel til og med kan tjene på en palestinsk statusoppgradering.

Et tidligere palestinsk FN-utkast refererer til en palestinsk stat «som lever side om side med Israel i fred og sikkerhet, basert på 1967-grensene». Jerusalem er ikke en gang nevnt. Derfor mener han til og med at Israel bør stemme for dette forslaget, slik at Benjamin Netanyahu skal kvitte seg med stemplet som «fredsnekter» og styrke PAs posisjon på bekostning av Hamas.

Avventende pessimist
Men Haviv Rettig Gur, politisk analytiker i Times of Israel, mener det er alt for tidlig å konkludere om dette er bra eller dårlig for fredsprosessen. Som han skriver:

– Alt avhenger av hva palestinerne foretar seg etter voteringen, men de fleste signalene tjener ikke optimistene, skriver han.

– Selv om optimistene skulle ha rett og PA faktisk går til FN med de beste intensjoner om etterfølgende forhandlinger, vil PA kunne motstå fristelsen – og det utrolige presset fra palestinsk opposisjon – og ende opp med å trekke Israel fram for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag heller enn å sette seg ned for å forhandle?

Gur frykter at en juridisk krig («lawfare») kan bryte ut og følgende redusere forhandlingsviljen på israelsk side.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart