Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Frankrike og Storbritannia truer med å kalle tilbake ambassadører

Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)
Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)
Den diplomatiske spenningen er høy etter at Netanyahu-regjeringen før helgen bestemte seg for å godkjenne planleggingen av 3.000 nye boliger i de israelske bosetningene og Øst-Jerusalem.

– Denne gangen kommer det ikke bare fordømmelser. Det vil bli satt i gang skikkelige tiltak mot Israel, sier en europeisk diplomat. Frankrike og Storbritannia vurderer å trekke tilbake sine ambassadører, melder Ha’aretz. Alle truslene om en eventuell tilbakekalling av ambassadører til Paris og London blir framsatt av anonyme tjenestemenn, men blir gjengitt av flere israelske medier.

Visestatsminister Moshe Ya’alon tror ikke at det vil bli noe av.

– Jeg har ikke hørt om dette, verken fra utenriksdepartementet eller statsministerens kontor. Derfor har jeg vansker med å tro dette, sier han til Hærens radio.

Frankrike har allerede rykket ut og dempet ryktene om at de kommer til å trekke sin ambassadør.

– Det er andre måter vi kan uttrykke at vi er uenige, sier en kilde i det franske utenriksdepartementet til Reuters.

Fredag ga statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering godkjenning til 3.000 nye boliger i de store bosetningsblokkene på Vestbredden og de jødiske bydelene i Øst-Jerusalem. De ga også åpning for videre planarbeid i området «E1», som ligger mellom Jerusalem og bosetningsblokken Ma’ale Adumim. Det ble ikke gitt konkrete byggetillatelser i dette området, ifølge Netanyahu, men av planarbeidet er det tydelig at bygging kan bli aktuelt dersom palestinerne ikke kommer til forhandlinger.

Ingen skattepenger
Ifølge Ha’aretz skal London og Paris være provosert over at israelerne ikke viser større takknemlighet for støtten landet fikk fra dem under Operasjon Forsvarssøyle. Skulle de to landene gå til den beslutningen å trekke hjem sine diplomater, vil det være første gang i Israels historie. Til sammen har fem utenriksministere fra ulike EU-land rettet kraftig kritikk mot israelerne i denne saken.

I tillegg til å reagere med økt utbygging, vil Israel i tillegg stanse overføringen av over 600 millioner skattekroner som de har samlet inn for PA i november. PA har milliardgjeld til et israelsk energiselskap, så Israel tar beslag i skattekronene for å dekke denne gjelden. En regjeringskilde sier at «palestinerne vil snart oppdage at de gjorde en feil, da de tok ensidige steg som brøt avtalene med Israel».

Straffetiltak?
De israelske tiltakene kommer etter at palestinerne i forrige uke fikk oppgradert sin FN-status. Israelerne mener PA med dette brøt Oslo-avtalene, som tydelig stipulerer direkte forhandlinger med Israel som eneste vei til en tostatsløsning.

Rabin-sitat
Statsminister Benjamin Netanyahu sier at han ser på FN-godkjenningen av PAs resolusjonsforslag som «et angrep mot zionisme og staten Israel«. Et hvert slikt angrep må svares med mer utbygging i alle områder, mener Netanyahu.

– Dette er ikke mine ord, sa Netanyahu. I regjeringsmøtet søndag siterte han Yitzhak Rabin, som også reagerte med mer utbygging da han var statsminister i 1975 og FN vedtok sin resolusjon om at «zionisme er rasisme». Vedtaket ble trukket tilbake i 1991.

Fordømmelse fra FN
FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer mandag den israelske avgjørelsen om å godkjenne planleggingen av nye byggeprosjekter på Vestbredden.

– Bosetninger er ulovlige under internasjonal lov. Skulle E1-planene bli bygget, vil det nesten utgjøre et nesten dødelig støt mot de små gjenværende sjansene for å sikre en tostatsløsning, skrev hans FN-kontor i en pressemelding.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart