Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)
Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)

– Frankrike og Storbritannia truer med å kalle tilbake ambassadører

Den diplomatiske spenningen er høy etter at Netanyahu-regjeringen før helgen bestemte seg for å godkjenne planleggingen av 3.000 nye boliger i de israelske bosetningene og Øst-Jerusalem.

– Denne gangen kommer det ikke bare fordømmelser. Det vil bli satt i gang skikkelige tiltak mot Israel, sier en europeisk diplomat. Frankrike og Storbritannia vurderer å trekke tilbake sine ambassadører, melder Ha’aretz. Alle truslene om en eventuell tilbakekalling av ambassadører til Paris og London blir framsatt av anonyme tjenestemenn, men blir gjengitt av flere israelske medier.

Visestatsminister Moshe Ya’alon tror ikke at det vil bli noe av.

– Jeg har ikke hørt om dette, verken fra utenriksdepartementet eller statsministerens kontor. Derfor har jeg vansker med å tro dette, sier han til Hærens radio.

Frankrike har allerede rykket ut og dempet ryktene om at de kommer til å trekke sin ambassadør.

– Det er andre måter vi kan uttrykke at vi er uenige, sier en kilde i det franske utenriksdepartementet til Reuters.

Fredag ga statsminister Benjamin Netanyahu og hans regjering godkjenning til 3.000 nye boliger i de store bosetningsblokkene på Vestbredden og de jødiske bydelene i Øst-Jerusalem. De ga også åpning for videre planarbeid i området «E1», som ligger mellom Jerusalem og bosetningsblokken Ma’ale Adumim. Det ble ikke gitt konkrete byggetillatelser i dette området, ifølge Netanyahu, men av planarbeidet er det tydelig at bygging kan bli aktuelt dersom palestinerne ikke kommer til forhandlinger.

Ingen skattepenger
Ifølge Ha’aretz skal London og Paris være provosert over at israelerne ikke viser større takknemlighet for støtten landet fikk fra dem under Operasjon Forsvarssøyle. Skulle de to landene gå til den beslutningen å trekke hjem sine diplomater, vil det være første gang i Israels historie. Til sammen har fem utenriksministere fra ulike EU-land rettet kraftig kritikk mot israelerne i denne saken.

I tillegg til å reagere med økt utbygging, vil Israel i tillegg stanse overføringen av over 600 millioner skattekroner som de har samlet inn for PA i november. PA har milliardgjeld til et israelsk energiselskap, så Israel tar beslag i skattekronene for å dekke denne gjelden. En regjeringskilde sier at «palestinerne vil snart oppdage at de gjorde en feil, da de tok ensidige steg som brøt avtalene med Israel».

Straffetiltak?
De israelske tiltakene kommer etter at palestinerne i forrige uke fikk oppgradert sin FN-status. Israelerne mener PA med dette brøt Oslo-avtalene, som tydelig stipulerer direkte forhandlinger med Israel som eneste vei til en tostatsløsning.

Rabin-sitat
Statsminister Benjamin Netanyahu sier at han ser på FN-godkjenningen av PAs resolusjonsforslag som «et angrep mot zionisme og staten Israel«. Et hvert slikt angrep må svares med mer utbygging i alle områder, mener Netanyahu.

– Dette er ikke mine ord, sa Netanyahu. I regjeringsmøtet søndag siterte han Yitzhak Rabin, som også reagerte med mer utbygging da han var statsminister i 1975 og FN vedtok sin resolusjon om at «zionisme er rasisme». Vedtaket ble trukket tilbake i 1991.

Fordømmelse fra FN
FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer mandag den israelske avgjørelsen om å godkjenne planleggingen av nye byggeprosjekter på Vestbredden.

– Bosetninger er ulovlige under internasjonal lov. Skulle E1-planene bli bygget, vil det nesten utgjøre et nesten dødelig støt mot de små gjenværende sjansene for å sikre en tostatsløsning, skrev hans FN-kontor i en pressemelding.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart