Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Nye tall om nordmenns holdning til Israel

Fra MIFFs støttemarkering for Israel i Oslo lørdag 24. november 2012. (Foto: Atle Hansen, MIFF)
Fra MIFFs støttemarkering for Israel i Oslo lørdag 24. november 2012. (Foto: Atle Hansen, MIFF)
Norske ungdom er mye mindre tilbøyelig enn eldre til å tro at Israel ikke vil ha fred i Midtøsten, viser tall fra en ny meningsmåling. De samme ungdommene har mindre sympati for USA enn for Iran. Se resultatene fra målingen som aldri tidligere er blitt offentlig kjent.

Miff.no har fått tilgang til tall fra en meningsmåling som ble gjennomført av et av de større profesjonelle norske meningsmålingsinstitutt i høst. Resultatene fra målingen, som ble gjennomført før konflikten med Hamas i november, er aldri tidligere blitt offentlig kjent.

Et representativt utvalg nordmenn ble bedt om å rangere sin sympati for israelere og palestinere fra 1 (i liten grad sympati) til 5 (i stor grad sympati).

Sympati for israelere og palestinere.
Sympati for israelere og palestinere.

Det samme utvalget ble også bedt om å rangere sin sympati for Israel, de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og flere andre land.

Sympati for ulike land.
Sympati for ulike land.

I hvilken grad tror du Israel og PA virkelig vil ha fred i Midtøsten? lød det siste spørsmålet.

Tror du partene virkelig ønsker fred?
Tror du partene virkelig ønsker fred?

 

Tall for ungdom

Når det gjelder ungdom under 30 år, er det særlig to positive punkt å trekke fram fra målingen.

  • Dobbelt så mange ungdommer vurderer å reise på ferie til Israel neste år (6 prosent) som hele befolkningen (3 prosent).
  • Ungdom er mye mindre tilbøyelig enn eldre til å tro at Israel ikke vil ha fred. Kun 14 prosent av ungdommer tror Israel i liten grad (grad 1) virkelig vil ha fred. Andelen over 50 år er 34 prosent.

Vi merker oss at ungdommene i større grad har lite sympati for USA enn gjennomsnittet, og i mye mindre grad har lite sympati for Iran. Andelen ungdom som i liten grad har sympati for Iran (grad 1 og 2) er til sammen 44 prosent, mot 69 prosent blant alle deltakere. Enda flere ungdommer (46 prosent) sier de har lite sympati (grad 1 og 2) for USA, mot 28 prosent blant alle deltakere.

 

Sympati på Sørlandet

Sympatien for Israel og palestinerne varierer i relativt liten grad mellom de ulike landsdelene. Den største andelen som gir Israel høyeste score på sympati (grad 5) finner man på Sørlandet og i Telemark, med 10 prosent (landsgjennomsnittet er 6 prosent). Her finner man samtidig den største andelen som gir de palestinske selvstyremyndighetene høyeste score for sympati, med 9 prosent (landsgjennomsnittet er 5 prosent).

Tallene kan tolkes dit hen at Midtøsten-debatten er mer polarisert på Sørlandet enn andre steder, eller kanskje forklaringen er at sørlendingene har lettere enn nordmenn fra andre landsdeler til å uttrykke stor sympati?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart