Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Regjeringsforhandlingene har offisielt startet

Det tøffe ansvaret for å stable på beina en ny regjeringskoalisjon har igjen havnet i Benjamin Netanyahus hender. (Foto: Jewish Agency)
Det tøffe ansvaret for å stable på beina en ny regjeringskoalisjon har igjen havnet i Benjamin Netanyahus hender. (Foto: Jewish Agency)
Benjamin Netanyahu er offisielt bedt av president Shimon Peres om å danne en ny israelsk regjering. Yair Lapid stiller strenge krav for regjeringsdeltakelse.

Netanyahu kommenterte planene for sin neste regjering under den offisielle seremonien med Peres søndag.

– Vi må sette til side det som deler oss, så vi kan ha fred mellom oss selv og med våre naboer. Den bredeste og mest stabile regjeringen som er mulig er det som er nødvendig på dette tidspunktet, sa Netanyahu.

– Hver dag som går uten forhandlinger [med palestinerne] er beklagelig. Vi ønsker en løsning for fred mellom våre nasjoner, sa han om sitt ønske om nye fredsforhandlinger med PA-president Mahmoud Abbas.

Ønsker en «mer» allmenn verneplikt
Statsministeren sa også at regjeringen må arbeide for å skape arbeidsplasser og senke boligprisene, i en tid der den økonomiske situasjonen i verden er vanskelig. Dessuten er det aller viktigste for Israel å stanse den iranske trusselen.

Netanyahu sendte et budskap til Yesh Atid og Shas om å være samarbeidsvillige for å få på plass en ny vernepliktslov, som sørger for at alle sektorer bidrar i forsvaret. Men det må skje «omfattende endringer, uten å slite nasjonen fra hverandre og skape borgerkrig», sa Netanyahu. Mens Yesh Atid krever full allmenn verneplikt, ønsker Shas å opprettholde dagens unntak for ultra-ortodokse bibelskolestudenter.

– Jeg kan bli statsminister om 18 måneder
Yesh Atid-leder Yair Lapid stiller på sin side strenge krav for å kunne forsvare en deltakelse i Netanyahu-regjeringen. Partiet ønsker ikke å samarbeide med Shas og andre ultra-ortodokse, krever en markant annerledes sosialpolitikk, seriøse fredsforhandlinger og en full allmenn verneplikt for alle. Lapid sier at han gjerne kan fungere som opposisjonsleder, siden regjeringen da «vil innføre tøffe økonomiske vedtak mot befolkningen, og jeg vil kunne erstatte ham (Netanyahu) innen halvannet år».

Lapids krav og den gode forhandlingsposisjonen han har skaper en utfordring for statsministeren. Yesh Atids forhandlingsposisjon kan styrkes ytterligere, dersom det blir en sammenslåing med Kadimas to Knesset-representanter.Under søndagens tale kom Netanyahu med dårlig skjulte stikk mot Yesh Atids krav om en regjering uten Shas og andre ultra-ortodokse partier.

– I vår virkelighet har vi ikke råd til boikottaksjoner, sa han.

Mindre regjering økonomisk gunstig
En annen sak som de fleste partiene i sentrum og på venstresiden stadig tar til orde for, er noe som opptar israelere flest: Størrelsen på israelske regjeringer. Antallet statsråder og statssekretærer, viseministerposter som israelerne kaller dem, har stadig økt de senere årene.

Årsaken er selvfølgelig at det er vanskelig å gjennomføre ønsket endring i praksis, når systemet allerede er innarbeidet. Fristelsen er stor i beinharde regjeringsforhandlinger å «slenge» noen viseministerposter over bordet, for å gjøre småpartier fornøyd med mindre makt i større departementer.

Ha’aretz har regnet ut at dersom den neste Netanyahu-regjeringen skulle fjernet viseministerposter og porteføljeløse ministerstillinger på statsministerens kontor, ville landet spart 150 millioner skattekroner.

Krever færre ministerposter
En enkelt minister uten portefølje eller viseminister koster den israelske staten årlig 4 millioner kroner i kontor- og administrasjonsutgifter. På toppen av det kommer sikkerhetsutgiftene som tilsvarer 4,5 millioner i året per minister.

Denne helgen understreket Yair Lapid viktigheten av å redusere antallet ministere i regjeringen, for at han skal gå med på å sitte i en koalisjon. En rekke mindre departementer er derfor ventet å bli slått sammen eller bli underlagt statsministerens ansvar, skriver avisen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart