Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

PA: – USA må presse Israel

Skal USA lykkes med et fornyet forsøk på fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne, må president Barack Obama selv involvere seg, mener PA. (Foto: Pete Souza, Det hvite hus)
Skal USA lykkes med et fornyet forsøk på fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne, må president Barack Obama selv involvere seg, mener PA. (Foto: Pete Souza, Det hvite hus)
En av de ledende palestinske forhandlerne, Mohammed Ishtayeh, mener USA må presse Israel for at en fredsprosess mellom Israel og PA skal lykkes.

– Det finnes ingen mulighet for å oppnå fred i regionen, dersom ikke USAs president Barack Obama personlig involverer seg i prosessen, hevder Ishtayeh. PA-forhandleren uttalte seg på bakgrunn av at Det hvite hus har offentliggjort at Obama kommer til Midtøsten i mars.

– Vi tror virkelig at han har gode hensikter. Men for at han skal lykkes, må han forstå årsakene til hvorfor den forrige runden med samtaler mislyktes og unngå dem. Hovedsaklig må han personlig involvere seg og legge reelt press på Israel, sier Ishtayeh.

Kritiserer bosetningspolitikken
Visestatsminister Dan Meridor (Likud) er kritisk til den israelske byggingen av bosetninger dypt inne på Vestbredden og mener dette undergraver Israels troverdighet.

– Vi kan komme til å måtte betale en høy pris, sa han på Israel Radio nylig.

– Det er ikke konsekvent å hevde at vi ønsker to stater [..] og det faktum at vi ikke begrenser byggingen bare til bosetningsblokkene, mener Meridor.

En annen av statsminister Benjamin Netanyahus nærmeste samarbeidspartnere, nasjonal sikkerhetsrådgiver Yaakov Amidror, er enig med Meridor.

– Det er vanskelig å forklare bygging i bosetningene til verden. Den har blitt et diplomatisk problem og forårsaker at Israel mister støtte blant sine venner i Vesten, sier han.

Hovedhinder for fred?
Palestinerne har lenge hevdet at det er bosetningene som er hovedhinderet for å oppnå fred med Israel. Det kanskje vanligste argumentet fra israelernes side er at PA uansett tviholder på palestinske flyktningers rett til å vende tilbake, noe som vil føre til den jødiske statens undergang. De palestinske myndighetene vil heller ikke anerkjenne Israel som en jødisk stat, noe som gjør at israelerne mener de like gjerne kan bygge i de områdene på Vestbredden som uansett vil bli en del av Israel etter forhandlingene.

Det store flertallet av bosetterne bor i bosetningsblokkene. Dersom Israel skulle beholde fire prosent av Vestbredden etter forhandlinger, er det kun 20 prosent av bosetterne som eventuelt måtte flytte eller bli boende innenfor en framtidig palestinsk stat.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart