Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kan mange år med fornektelse nå være slutt?

I 2008 valgte Jonas Gahr Støre å benekte Norges rolle i palestinernes hatformidling. (Foto: Johannes Jansson/norden.org)
I 2008 valgte Jonas Gahr Støre å benekte Norges rolle i palestinernes hatformidling. (Foto: Johannes Jansson/norden.org)
Jonas Gahr Støre nektet å innrømme at Norge er med på å finansiere formidling av jødehat og hyllest av terrorister i offisielle palestinske medier. Søndag avslørte NRK sannheten for alle som vil se, men dessverre tyder ingenting på at den nåværende regjering ønsker å gjøre noe for å endre situasjonen.

I NRK Søndagsrevyen 10. februar presenterte journalist Tormod Strand en større reportasje om jødehatet som blir formidlet av de offisielle mediene til de palestinske selvstyremyndighetene [les referat og se reportasjen på nrk.no]. I reportasjen blir dokumentarboken Deception fra Palestinian Media Watch (PMW) nevnt. Dette er boken som MIFF sommeren 2012 utga på norsk med tittelen Dobbeltspill, Sviket mot fredsprosessen [bestill boken her].

– Barn vokser opp med å lære at jøder er satan med hale. Voksne får høre at jøder er onde og ikke til å stole på. Det er kanskje ikke så rart at hatet vokser. Budbringeren er en myndighet som får store beløp fra Norge, konkluderte Strand i sin reportasje.

For MIFFs medlemmer og alle som leser miff.no er dette ikke noe nytt. MIFF har i en årrekke formidlet dokumentasjon på dette. Se spesielt temasiden Opplæring i hat og nøkkelordsiden for PA TV. Da vi i år 2008 inviterte Itamar Marcus, direktør for Palestinian Media Watch, til Norge første gang, lagte TV2 en reportasje. Den gang svarte Jonas Gahr Støre med helt å utelukke at norsk bistand gikk til hatformidling. «Det er helt utenkelig,» sa den daværende utenriksministeren.

Også etter at MIFF utga boken Dobbeltspill for åtte måneder siden, har utenriksdepartementet unnlatt å svare på våre henvendelser om å se nærmere på materialet som er dokumentert i boken. Først når NRK nå satte fokus på saken, har UD tydeligvis følt seg tvunget til å se nærmere på innholdet.

– Det er eksempler i den boken som opplagt er uttrykk for hat, det er også eksempler på antisemittisme, som du finner levende i palestinsk samfunn, sa statssekretær Torgeir Larsen (ap) til NRK.

Er den norske regjering på vei til å trekke hodet opp av sanden?

– Men det er eksempler, fortsatte Larsen. «Og det er også viktig for meg å understreke, at de som har satt fram disse eksemplene, jeg betviler ikke innholdet, er del av en pågående politisk kamplandskap. Dette er en kamparena, og har vært det lenge,» la han til.

I stedet for tydelig å fordømme de mange og godt dokumenterte eksemplene på jødehat og hyllest av terror, si at dette er fullstendig uakseptabelt og beklage at Norge har vært med på å betale hatformidlingen, svarer statssekretæren med å mistenkeliggjøre motivene til Palestinian Media Watch. Dette har vi sett eksempler på også tidligere, da Jonas Gahr Støre fortsatt var utenriksminister.

Når dokumenterte fakta om Israel avdekkes, blir det vel aldri tonet ned fra regjeringens side at disse opplysningene blir framsatt i «et politisk kamplandskap»? Sitter ikke da fordømmelsen mer løst?

Støtten til palestinske selvstyremyndigheter vil fortsette, understreket Larsen. NRK har ikke gjengitt et eneste lite signal om at Norge vil bruke sin økonomiske støtterolle til å legge press på palestinerne for å få en slutt på hatformidlingen. «Larsen sier at Norge har tatt opp disse tingene med palestinske myndigheter,» forteller NRK.

Historien viser at norske representanter enten ikke er klare nok når de tar dette opp, eller at palestinerne ikke vil forstå. For hatformidlingen i palestinske medier er ikke noe nytt, det har pågått nå i nesten 20 år, siden starten av Oslo-prosessen. I hele denne perioden, og spesielt de siste åtte årene, har Norge stadig økt sine økonomiske bidrag. Dette tyder ikke på at presset mot selvstyremyndighetene er særlig stort, snarere tvert imot.

Heller ikke nå er regjeringen tydelige. Det er fullstendig uakseptabelt at Norge hvert år laster 300 millioner kroner inn i en kasse som lader menneskesinn opp til ny krig og konflikt. Vi kunne i stedet ha investert i fred. Kan vi håpe på en endring etter valget til høsten?

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart