Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)
USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)

PA vil be Obama å involvere seg i fredsprosessen

PA sender en delegasjon til Washington for å be president Barack Obama om å anerkjenne Palestina og at han personlig involverer seg i fredsprosessen.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

De palestinske myndighetene (PA) håper Obama kan presentere sitt eget fredsinitiativ, en oppskrift som gjør at begge partene kan returnere til forhandlingsbordet. Israel stiller ingen forhåndskrav for forhandlinger slik situasjonen er nå, mens PA krever full byggestans i alle bosetningene.

Mohammed Ashtiya, politisk rådgiver til PA-president Mahmoud Abbas, sier til Ha’aretz at de var skuffet over hvordan Obama håndterte fredsprosessen i sin første presidentperiode. Presidenten la ned mye tid og ressurser på å få til en fredelig løsning, men la ikke fram et eget fredsinitiativ slik George W. Bush og Bill Clinton gjorde.

Vil kjempe for sine fanger
Ashtiya hevder nå at PA egentlig aldri har hatt byggestans i bosetningene som et krav for å gå i forhandlinger med Israel, men at det er Netanyahu som har påstått dette.

– Men vi krever et initiativ som vil lede til en ekte og effektiv prosess, som ved dens slutt vil garantere for en slutt på okkupasjonen i [de palestinske] områdene fra 1967. Det ville vært umulig å snakke om dette initiativet mens den israelske regjeringen fortsetter å bygge bosetninger og endre situasjonen på bakken i en slik grad at det vil kunne ødelegge en framtidig avtale, sier Ashtiya.

I klartekst synes det som om kravet om byggestans fortsatt står fast.

Palestinske fanger i israelske fengsler, da særlig dem som sitter i administrativ forvaring, vil også bli et viktig tema under forhandlingene, varsler han.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart