Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ønsker en revolusjon i muslimers forhold til Israel

Den britisk-muslimske forskeren Ed Husain (Foto: Martin Grüner Larsen, flickr.com)
Den britisk-muslimske forskeren Ed Husain (Foto: Martin Grüner Larsen, flickr.com)
Den britiske forskeren Ed Husain mener muslimsk boikott av Israel er en foreldet politikk som mest av alt rammer palestinerne.

Boikott av «zionistiske varer» har vært arabisk politikk siden Den arabiske ligaen innledet den i 1945 – tre år før Israels opprettelse. Er du muslim og besøker Det hellige land i dag, vil du bli fordømt som en pro-israelsk kjetter og risikere isolasjon, hevder den muslimske forskeren Ed Husain ved Middle Eastern Studies ved Council on Foreign Relations. Han har også utgitt boken «The Islamist«, der han beskriver hvordan han ble islamist i en alder av 16 år.

Husain siterer den fremstående muslimske imamen Yusuf al-Qaradawi, som utlyser fatwaer der boikott av Israel står sentralt, i tillegg til at han rettferdiggjør selvmordsbombeangrep. At venstreorienterte utdanningsinstituasjoner i Vesten på mange måter har fulgt boikottoppmuntringene opp og tatt til orde for det samme, er alt annet enn produktivt, mener han.

– De største ofrene for denne boikotten er ikke israelerne, men palestinerne. Den israelske økonomien blomstrer, mens palestinerne forblir i fattigdom. Den flere tiår lange arabiske boikotten har mislyktes fullstendig. Rundt 70 prosent av de palestinske familiene i Øst-Jerusalem lever under fattigdomsgrensen, skriver Husain i New York Times.

Rammer palestinerne
Den tidligere britiske islamisten er også lei av boikottaksjonene mot produkter fra israelske bosetninger på Vestbredden. Det er jo de palestinske arbeiderne i bosetningene som først blir rammet av dette. Under et nylig besøk i Israel, bevitnet han dette med egne øyne.

– Mange fordømmer israelske bosetninger og oppfordrer til økonomisk boikott av deres produkter. Men jeg så at det er de arabiske arbeiderne, rørleggerne, taxisjåførene og andre arbeidere som opprettholder den israelske livsstilen. Separatisme i det hellige landet har ikke virket og det er på tide å avslutte den. Hvor mye lenger skal vi straffe palestinerne for å opprette et fritt Palestina?, undrer han seg.

Husain er oppgitt over den muslimske gruppementaliteten på dette området og ønsker å blande moderate muslimske krefter inn i fredsprosessen. Derfor var han glad da Egypts tidligere stormufti Ali Gomaa og «den lærde religionsforskeren» Habib Ali al-Jifri besøkte Israel i april i fjor, på tross av al-Qaradawis ønsker. De oppfordret muslimske troende til å besøke landet og forsvarte seg ut i fra Koranen. Til og med palestinske imamer, som tok de to egypterne imot med åpne armer, tok til orde for en stans i boikotten.

Vil trekke inn religionen
Ed Husain mener en må se til muslimske stater som Tyrkia og Jordan, som har både handels- og samarbeidsavtaler med Israel.

– President [Barack] Obama besøker Israel og Jordan denne måneden. Det er nok en gang snakk om fornyede fredsforhandlinger. Men samtalene vil ikke lykkes, dersom det ikke skjer en mer åpen tilnærming til spørsmålet. Statsminister Benjamin Netanyahu, på tross av alle hans feil, har rett i at det finnes et stort intolerant press mot Israel. Nasjonene som har vært gjennom den arabiske våren kan ikke mene alvorlig at de ønsker demokrati, dersom de nekter sine innbyggere å besøke muslimske hellige steder [i Israel], skriver Husain.

Etter hans oppfatning er det viktig å blande inn religiøse muslimske ledere fra Al-Azhar-universitetet i Egypt og Medina-universitetet i Saudi Arabia i prosessen. Institusjoner og lærde muslimer som oppfordrer til fred. Fredsavtalen bør til og med undertegnes av slike muslimske ledere, argumenterer Husain, for at den skal få støtte blant muslimer flest. Å undergrave den religiøse dimensjonen i konflikten, er å la islamistene vinne.

– Hvis vi ikke temmer den islamistiske tigeren, vil vi om et tiår se oss tilbake og angre, avslutter han.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart