Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

De dømte terroristene kontroller selv lønnen fra PA

Fangeminister Issa Karake sier det er fangens rett å bestemme over pengene han får i lønn. (Skjermdump fra PA TV 17. februar 2013, via PMW)
Fangeminister Issa Karake sier det er fangens rett å bestemme over pengene han får i lønn. (Skjermdump fra PA TV 17. februar 2013, via PMW)
Utenriksdepartementet har tidligere hevdet at lønnsutbetalinger til sikkerhetsfanger er sosial stønad til familiene. I et palestinsk tv-program kommer det tydelig fram at fangene selv bestemmer over pengene, og i prinsippet står fritt til å holde dem tilbake fra familien.

Siden 2011 har Palestinian Media Watch lagt frem dokumentasjon på at palestinske selvstyremyndigheter (PA) utbetaler lønn til palestinske fanger i israelske fengsler, inkludert terrorister med mange livstidsdommer for et høyt antall mord.

– Til tross for dette har det britiske og norske utenriksdepartementet fortalt sine parlamentsmedlemmer at PMWs dokumentasjon ikke var korrekt. De har argumentert at PA  ikke utbetaler  lønn til sikkerhetsfanger, noe som vil være en belønning for terror, men gir «sosial bistand til familiene slik som andre velferdsprogram i PA, skriver PMW i en ny rapport onsdag 10. april. Pengene går ikke til fangene, men til fangenes koner og barn, er det blitt hevdet.

Utenriksdepartementet avviser problemstillingene og omtaler lønnsutbetalingene som sosiale ytelser, skrev Dagbladet 4. september 2011.

 

Palestinsk tv-program avslører sannheten

Et utdrag fra et palestinsk tv-program forteller en annen historie. Programmet, som ble sendt 17. februar på PA TV, bærer preg av å være i «TV hjelper deg»-sjangeren. PA TV er selvstyremyndighetenes offisielle tv-kanal, finansiert og delvis kontrollert av PA-president Mahmoud Abbas.

Den kvinnelige journalisten Roba Al-Najjar graver i situasjonen til en palestinsk mor som har ansvar for fem barn fra 7 til 17 år. Moren hevder at mannen ikke har gitt henne tilgang til lønnen (arabisk: ma’ash) som han mottar fra PA som fange i Israel. Mannen har gitt sin bror fullmakt til å disponere pengene, og mannens familie holder helt eller delvis penger tilbake fra konen.

Konen sier at hun ikke vet hvor store utbetalinger mannen får. Hun har klaget sin nød til fangedepartementet.

– De sa til meg at ‘vi kan ikke gjøre noe dersom ikke fangen personlig overfører det til deg’, sier kvinnen. Dette bekrefter at pengene er lønn til fangen, ikke sosialstønad som er forbeholdt hans familie.

I dette tilfellet er det tydeligvis en familiær konflikt som gjør at mannen ikke gir konen fullmakt over pengene. Det er nok også grunnen til at fangens navn ikke røpes, og konen er helt anonymisert.

Fangeminister Issa Karake bekrefter for åpent kamera at fangen selv kan velge hvem han vil i nærmeste familie som skal få fullmakt over sin lønnsutbetaling.

– I prinsippet er det fangens rett, sier Karake. I dette tilfellet, sannsynligvis fordi morens vanskelige økonomiske situasjon ble løftet opp av tv-journalisten, lover ministeren å ta affære.

Men så viser det seg at denne konkrete fangen ikke får lønn fra fangedepartementet, men fra de militære fond [noe som, ifølge PMW, indikerer at han var ansatt i PAs sikkerhetsstyrker før han ble fange i Israel].

Journalisten forteller at fangedepartementet sender et brev til fangen med pålegg om å la konen og barna få en betydelig del av lønnen.

– Dersom fangen avviser dette, vil militærjurisdiksjonen bli kontaktet for å løse saken, sier Roba Al-Najjar. Skjermtekst helt til slutt: «Fangen svarte i et brev at han har bestemt seg for å overføre fullmakten for sin utbetaling til konen.»

– Innslaget tilbakeviser det norske utenriksdepartementets påstand om at utbetalingene er «sosialstønad til familiene», konkluderer PMW. Det som kommer fram i programmet viser at utbetalingene er fangens lønn, som er under hans kontroll og at det ikke er en velferdsordning.

Programmet viser at først etter mange års kamp, og med hjelp av TV og topp-politikere, kan en vanskeligstilt mor ha håp om å få penger som mannen ikke ønsker at hun skal få. Lønnen er hans. Norge må gjøre det klart at dette belønningssystemet for terror må ta helt slutt, skrev MIFF tirsdag. Høyre stoler ikke på svarene utenriksdepartementet gir i denne saken, og det kan det være god grunn til.

Se utdragene av PA TV 17. februar 2013 her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zMYUxqUvh04[/youtube]

Les PMWs transkripsjon av programmet her [den aller siste delen som er inkludert med teksting i YouTube-filmen over mangler].

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart