Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

En løgn og en finte

PAs president Mahmoud Abbas og PAs statsminister Salam Fayyad. (Foto: Wikimedia Commons)
PAs president Mahmoud Abbas og PAs statsminister Salam Fayyad. (Foto: Wikimedia Commons)
Palestinske myndigheter (PA) har kamuflert sitt belønningssystem for dømte terrorister som sosialstønad. Når bløffen nå er avslørt sier de pengene blir tatt av palestinernes egne midler, ikke av internasjonal bistand. Tiden er inne for at giverland som Norge synger ut mot hele systemet.

Journalist Tormod Strand i NRK Dagsrevyen har tidligere vunnet SKUP-prisen for gravende journalistikk. De siste månedene har han igjen vist at han fortjener hederen. Det begynte 10. februar, da han avslørte antisemittismen i det palestinske samfunnet i en grundig reportasje. Fra 28. februar har han hatt flere saker hvor utenriksdepartementet (UD) er blitt presset fra skanse til skanse angående PAs lønnsutbetalinger til dømte terrorister. Flere opposisjonspolitikere på Stortinget, i tillegg til Kontroll og konstitusjonskomiteen, har bidratt med å kaste lys over saken med gode spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide.

11. mars måtte Barth Eide vedgå at PA gir “større og mer omfattende” støtte til palestinske fanger enn det regjeringen tidligere har opplyst om til Stortinget. Det er uheldig at informasjon (…) i ettertid er upresis, skrev utenriksministeren. Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, den mener jeg er svært uheldig, sa han til NRK 21. mars.

Det har ikke kommet fram noen opplysninger som rokker ved sannheten i hva MIFF rapporterte allerede i september: I 2011 tredoblet statsminister Salam Fayyad lønnsutbetalingene til palestinere som sitter i israelsk fangenskap dømt for sikkerhetsbrudd. Nå går seks prosent av PAs budsjett til sikkerhetsfanger og familier av selvmordsbombere. Fangene som har strengest straff – fordi de utførte de mest dødbringende terrorangrepene – får høyest lønn.

UD har tidligere, både til Stortinget og norske medier, framstilt utbetalingene til fanger som begrenset til kantinepenger og sosialstønad til fangenes familier. Men Strand har nå presset UD til å bekrefte at utbetalingene øker med straffens lengde. Det er også klart at sikkerhetsfanger har en egen støtteordning. Det er eksempler på at dømte terrorister får lønnsutbetalinger på over 17.000 kroner i måneden. Dokumentasjon som Palestinian Media Watch har framskaffet, og som MIFF og NRK har formidlet i Norge, har fått Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark til å konkludere med at norske skattepenger «indirekte» finansierer terror.

Gjennomsnittslønnnen for palestinske fanger i Israel er omlag 5400 kroner i måneden. Til sammenligning tjener en palestinsk statstjenestemann i gjennomsnitt omlag 4500, og sikkerhetspersonell ansatt ligger noe lavere, ifølge International Business Time. I 2011 skrev journalist Amira Hass i Ha’aretz at gjennomsnittslønnen blant palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen den gang var mindre enn 3000 kroner i måneden. Siden den gang har økonomien blitt noe forbedret, men det må fortsatt være slik at de dømte terroristene blir lønnet betydelig over gjennomsnittet. De verste terroristene får lønn som er flere ganger større enn gjennomsnittet.

Norge og Storbritannia har nå sendt et formelt brev til PA med spørsmål om utbetalingene til fanger. Allerede før svaret er på plass, kan vi nok trygt fastslå at PA har ført sine giverland bak lyset når det gjelder denne ordningen.

I forrige uke prøvde PAs ledelse seg derfor på en ny finte for å komme bort fra problemet. Da Barth Eide besøkte Ramallah fikk han høre at utbetalingene til fanger «går langt tilbake og blir finansiert av palestinernes egne midler». «I følge PA eksisterer denne ordningen (…) uavhengig av budsjettstøtte fra giverland,» skriver Barth Eide i et brev til Kontrollkomiteen 9. april. «Abbas og Fayyad forsikret meg om at dette også vil gjelde i fremtiden.»

Med andre ord sier PA: Norge trenger ikke å bekymre seg for at de 300 millioner kroner dere gir i budsjettstøtte årlig indirekte finansierer terror. Pengene som vi belønner terrorister med, tar vi fra en annen post på budsjettet. Vi har egne fond for fanger og martyrer.

Det store spørsmålet nå blir om PA slipper fra saken med en slik bortforklaring. Utenriksministeren forteller at han gjorde PAs president og statsminister klar over at «Norge ser sider ved ordningen som problematisk». Det er bra, men ikke nok.

Den norske regjering må være tydelig. Et belønningssystem for dømte terrorister, som skaleres etter straffens lengde, og dermed også etter terrorhandlingens alvorlighet, er fullstendig uakseptabelt. Noe er fundamentalt galt i PAs prioriteringer når terrorister som planla angrep hvor titalls sivile ble drept får månedslønn som er flere ganger større enn palestinske politimenn. Uten terror kunne en palestinsk stat vært på plass for lenge siden. Så lenge terror belønnes vil ikke Norge skyte inn en eneste ny krone i statsbyggingsprosjektet.

Må vi få en ny norsk regjering før PA endelig får slik klar beskjed?

Faksmile av utenriksminister Espen Barth Eides brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite 9. april 2013.
Faksmile av utenriksminister Espen Barth Eides brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite 9. april 2013.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart