Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Støre informerte feil om lønn til palestinske terrorister

Stortingsrepresentant Peter S. Gitmark mener Norge gir "en indirekte form" for finansiering av terror, siden norsk budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter blir brukt til å gi skalert lønn etter hvor lang straff palestinske sikkerhetsfanger er dømt til i israelske fengsler. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 28. februar 2013)
Stortingsrepresentant Peter S. Gitmark mener Norge gir "en indirekte form" for finansiering av terror, siden norsk budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter blir brukt til å gi skalert lønn etter hvor lang straff palestinske sikkerhetsfanger er dømt til i israelske fengsler. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 28. februar 2013)
Journalist Tormod Strand i NRK Dagsrevyen har presset fram en erkjennelse fra Utenriksdepartementet at palestinske terrorister får økt lønn fra palestinske selvstyremyndigheter etter hvor lang dom de har fått. - Jonas Gahr Støre informerte Stortinget på feil måte, sier Høyres Peter S. Gitmark (bildet).

Torsdag 28. februar kunne NRK Dagsrevyen fortelle mye av det samme som MIFF meldte 15. februar. Den gang refererte vi avsløringen til Palestinian Media Watch, som viser at palestinske selvstyremyndigheter har villedet norske og britiske myndigheter angående lønnsutbetalinger til palestinere i israelsk fangenskap.

I reportasjen til NRK-journalist Tormod Strand blir Utenriksdepartementet presset til å komme nærmere den samme erkjennelse. Først svarte UD at det ikke dreier seg om lønn, men «at det er støtte til fangers familier og kantinepenger til fanger». Lignende svar ga Støre i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad i september 2009.

Men Strand ga seg ikke med dette, og ba om utfyllende informasjon. Nå bekrefter UD «at  det finnes en egen støtteordning for palestinske fanger som er dømt i israelsk militærdomstol». Utenriksdepartementet bekrefter også at beløpene øker med straffens lengde, og sier startbeløpet per måned er 2300 kroner.

MIFF har tidligere rapportert at palestinske myndigheter i 2011 tredoblet lønnsutbetalingene til palestinere som sitter i israelsk fangenskap dømt for sikkerhetsbrudd. Fangene som har strengest straff – fordi de utførte de mest dødbringende terrorangrepene – får høyest lønn.

Statssekretær Torgeir Larsen sier til NRK at «belønning av terror ikke er akseptabelt», og varsler at Norge «igjen vil be om presiseringer fra palestinske myndigheter om støttenivåer».

 

Høyre mener Norge indirekte finansierer terror

Etter Strands reportasje var Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark i studio for å kommentere. Her følger alle spørsmål og svar i sin helhet:

NRKs programleder: Peter Gitmark, hvor alvorlig ser dere på dette?

Peter S. Gitmark: Dette er svært alvorlig og spesielt det faktum at dette kan tyde på å være nærmest en støtteordning til terrordømte i Israel, og ikke minst at det skaleres med hvor lang straffen er.

Men er det ikke rimelig at folk får støtte til opprettholdelse av familie hvis forsørgeren fengsles?

Jo, absolutt, og kantinepenger og også enkle bidrag til familien er helt greit, men å ha store beløp som 18.000 kroner måneden, som går enten det er til familien eller den enkelte fange fordi vedkommende har begått en terrorhandling, er uakseptabelt.

Mener du da at norske skattepenger går til å finansiere terror?

Ja, dette er jo en indirekte form for det. Men samtidig er det viktig å få fram at norsk støtte til de palestinske områdene er vitalt for å ha en mulighet for å få på plass en tostatsløsning og det er det som må til for fred.

Så dere vil ikke stoppe den støtten? Kort ja eller nei?

Nei.

Hvor godt mener du at Stortinget er informert av regjeringen her?

Alt for dårlig. Stortinget er blitt informert ved flere anledninger av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det som nå kommer frem, viser at utenriksminister Støre, eller tidligere utenriksminister Støre, tok feil og informerte Stortinget på feil måte. Det er naturlig at Kontrollkomiteen tar dette opp og ser om det skal være etterspill i Stortinget rundt for dårlig informasjon.

Takk for at du kom.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart