NRK-journalist Tormod Strand fortsetter å grave i saken om PAs lønn til terrorister. Torsdag 21. mars kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide saken. Innfelt er brevet som utenriksministeren har sendt til Stortingets kontrollkomité.
NRK-journalist Tormod Strand fortsetter å grave i saken om PAs lønn til terrorister. Torsdag 21. mars kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide saken. Innfelt er brevet som utenriksministeren har sendt til Stortingets kontrollkomité.

Barth Eide: – Palestinske myndigheter feilinformerte Norge

- Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, mener jeg er svært uheldig, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK torsdag. Stortingets kontrollkomité vil fortsatt ha mer forklaring fra utenriksdepartementet.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Denne uken sendte utenriksminister Espen Barth Eide et svarbrev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget angående palestinske selvstyremyndigheters lønn til dømte terrorister.

Her skriver blant annet utenriksministeren:

«Norge og andre givere har ikke på noe tidspunkt stilt seg bak PAs støtteordning til palestinske fanger. Ordingen er fullt og helt PAs ansvar.»

Han forteller  også at PA ga ulik informasjon til norske myndigheter i september 2011 og februar 2013. «PA har (…) en særordning for palestinske fanger i israelske fengsler,» bekrefter Barth Eide nok en gang.

19. mars ledet Barth Eide giverlandsmøtet for palestinske myndigheter i Brussel. MIFF sendte følgende utfordring på Twitter: «Espen Barth Eide kan få svar direkte fra [PAs statsminister Salaam] Fayyad i Brussel i dag. Hvordan fungerer PAs belønningssystem for terrorister?»

– Ja, har tatt opp det, svarte utenriksministeren.

NRK Dagsrevyen 21 fulgte opp saken i går kveld. Tidligere har Barth Eide skrevet at PAs upresise informasjon var «uheldig», nå sier han «utilstrekkelig informasjon» var «svært uheldig».

 

Transkripsjon

Her følger en transkripsjon av innslaget 21. mars på Dagsrevyen 21.

Nyhetsoppleser i studio: Norges utenriksminister Espen Barth Eide går nå inn i saken om palestinerne som sitter dømt for terror og som samtidig mottar store pengebeløp fra myndighetene i Palestina. Norge gir nemlig hvert år mye penger til de palestinske myndighetene og ifølge utenriksminister Eide så er regjeringen blitt feilinformert i denne saken.

Journalist Tormod Strand: Utenriksminister Espen Barth Eide gjør nå et forsøk på å få klarhet i saken som Dagsrevyen har rullet opp om økonomisk støtte fra palestinske myndigheter til palestinske fanger som sitter dømt for terror. UD benektet først at det fantes en slik ordning, men etter å ha undersøkt nøye med Palestina, ser det hele litt annerledes ut.

Utenriksminister Espen Barth Eide: Jeg har i hvert fall ikke fått dokumentert at det ikke går til folk som er dømt for terror, og det blir opplyst at de som sitter i mange år får mer penger enn de som sitter kortere. Og det er nettopp grunne til at vi, sammen med Storbritannia, har bedt om å få enda mer detaljert informasjon i et brev som vi nylig sendte til palestinske myndigheter.

Strand: Utenriksministeren sier palestinske myndigheter har feilinformert Norge.

Barth Eide: Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, den mener jeg er svært uheldig.

Strand: NRKs saker førte til at Stortingets kontroll og konstitusjonskomité tok fatt i saken. Mistanken er at Stortinget ikke har fått riktig informasjon fra UD. I går fikk komiteen et nytt brev fra Utenriksministeren. Komitélederen er fortsatt ikke fornøyd.

Stortingsrepresentant Anders Anundsen, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen (frp): Jeg mener det er noen svakheter ved det brevet. Vi har fortsatt ikke fått helt klarhet i når Utenriksdepartementet faktisk ble kjent med at denne ordningen var annerledes enn det de har meddelt Stortinget tidligere, og det betyr at det er grunnlag for å se nærmere på om vi bør sende et nytt brev etter påske.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart