Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Barth Eide: – Palestinske myndigheter feilinformerte Norge

NRK-journalist Tormod Strand fortsetter å grave i saken om PAs lønn til terrorister. Torsdag 21. mars kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide saken. Innfelt er brevet som utenriksministeren har sendt til Stortingets kontrollkomité.
NRK-journalist Tormod Strand fortsetter å grave i saken om PAs lønn til terrorister. Torsdag 21. mars kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide saken. Innfelt er brevet som utenriksministeren har sendt til Stortingets kontrollkomité.
- Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, mener jeg er svært uheldig, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK torsdag. Stortingets kontrollkomité vil fortsatt ha mer forklaring fra utenriksdepartementet.

Denne uken sendte utenriksminister Espen Barth Eide et svarbrev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget angående palestinske selvstyremyndigheters lønn til dømte terrorister.

Her skriver blant annet utenriksministeren:

«Norge og andre givere har ikke på noe tidspunkt stilt seg bak PAs støtteordning til palestinske fanger. Ordingen er fullt og helt PAs ansvar.»

Han forteller  også at PA ga ulik informasjon til norske myndigheter i september 2011 og februar 2013. «PA har (…) en særordning for palestinske fanger i israelske fengsler,» bekrefter Barth Eide nok en gang.

19. mars ledet Barth Eide giverlandsmøtet for palestinske myndigheter i Brussel. MIFF sendte følgende utfordring på Twitter: «Espen Barth Eide kan få svar direkte fra [PAs statsminister Salaam] Fayyad i Brussel i dag. Hvordan fungerer PAs belønningssystem for terrorister?»

– Ja, har tatt opp det, svarte utenriksministeren.

NRK Dagsrevyen 21 fulgte opp saken i går kveld. Tidligere har Barth Eide skrevet at PAs upresise informasjon var «uheldig», nå sier han «utilstrekkelig informasjon» var «svært uheldig».

 

Transkripsjon

Her følger en transkripsjon av innslaget 21. mars på Dagsrevyen 21.

Nyhetsoppleser i studio: Norges utenriksminister Espen Barth Eide går nå inn i saken om palestinerne som sitter dømt for terror og som samtidig mottar store pengebeløp fra myndighetene i Palestina. Norge gir nemlig hvert år mye penger til de palestinske myndighetene og ifølge utenriksminister Eide så er regjeringen blitt feilinformert i denne saken.

Journalist Tormod Strand: Utenriksminister Espen Barth Eide gjør nå et forsøk på å få klarhet i saken som Dagsrevyen har rullet opp om økonomisk støtte fra palestinske myndigheter til palestinske fanger som sitter dømt for terror. UD benektet først at det fantes en slik ordning, men etter å ha undersøkt nøye med Palestina, ser det hele litt annerledes ut.

Utenriksminister Espen Barth Eide: Jeg har i hvert fall ikke fått dokumentert at det ikke går til folk som er dømt for terror, og det blir opplyst at de som sitter i mange år får mer penger enn de som sitter kortere. Og det er nettopp grunne til at vi, sammen med Storbritannia, har bedt om å få enda mer detaljert informasjon i et brev som vi nylig sendte til palestinske myndigheter.

Strand: Utenriksministeren sier palestinske myndigheter har feilinformert Norge.

Barth Eide: Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, den mener jeg er svært uheldig.

Strand: NRKs saker førte til at Stortingets kontroll og konstitusjonskomité tok fatt i saken. Mistanken er at Stortinget ikke har fått riktig informasjon fra UD. I går fikk komiteen et nytt brev fra Utenriksministeren. Komitélederen er fortsatt ikke fornøyd.

Stortingsrepresentant Anders Anundsen, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen (frp): Jeg mener det er noen svakheter ved det brevet. Vi har fortsatt ikke fått helt klarhet i når Utenriksdepartementet faktisk ble kjent med at denne ordningen var annerledes enn det de har meddelt Stortinget tidligere, og det betyr at det er grunnlag for å se nærmere på om vi bør sende et nytt brev etter påske.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart