Gamlebyen i Jerusalem, ikke langt fra Gravkirken og Vår frelsers kirke. (Foto: alexdecarvalho, flickr.com)
Gamlebyen i Jerusalem, ikke langt fra Gravkirken og Vår frelsers kirke. (Foto: alexdecarvalho, flickr.com)

UNESCO skal inspisere Jerusalem

UNESCO har gått med på å trekke tilbake fem anti-israelske resolusjonsforslag, i mot at organet får inspisere Jerusalem.

19. mai vil UNESCO sende inspektører til Gamlebyen i Jerusalem, for å inspisere arkeologiske utgravinger og renovasjonsprosjekter som Israel gjennomfører her. Til gjengjeld vil FNs kulturarvorgan trekke tilbake fem anti-israelske resolusjonsforslag som skulle behandles.

Israelske diplomater greide i siste liten å komme fram til en avtale med medlemslandene i UNESCOs utøvende organ, som betyr at alle PAs anti-israelske revolusjoner blir utsatt i minst seks måneder. Avtalen består i alt av fire punkter:

  • Inspektører får fri tilgang til å besøke Gamlebyen, men ikke Tempelplassen.
  • Israel skal delta i et møte med jordanske og palestinske eksperter, samt representanter fra World Heritage Center, for å drøfte rampen israelerne har reist fra bakkenivå ved Vestmuren og opp til Tempelplassen.
  • PAs fem resolusjonsforslag om blant annet Tempelplassen, Gamlebyen, Betlehem og Hebron, vil utsettes i minst et halvt år.
  • Alle PAs planlagte anti-israelske resolusjonsforslag som skulle løftes fram i UNESCOS verdensarvkomité, blir utsatt minst ett år.

Forslaget ble fremmet av Israel selv, uten endringer eller tilføyelser. PAs UNESCO-ambassadør skal ha forsøkt å få det utøvende organet til å kun akseptere deler av forslaget og forhandle fram en annen avtale, men USA minnet dem på at de har forpliktet seg på å holde tilbake alle anti-israelske FN-resolusjoner minst ut mai måned. Til slutt gikk palestinerne med på forslaget, rapporterer Ha’aretz.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart