Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kerry og Netanyahu samtalte til langt på natt

USAs utenriksminister John Kerry på statsbesøk i Guatemala. (Foto: MINEX GUATEMALA, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry på statsbesøk i Guatemala. (Foto: MINEX GUATEMALA, flickr.com)
Torsdag natt snakket USAs utenriksminister John Kerry (bildet) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu om fredsprosessen, til langt på overtid.

– Jeg ønsker ikke å fange meg selv eller noen av prinsippene på denne måten, med vilkårlige og ad hoc tidsfrister. Vi arbeider mot klokken i fredsprosessen. Det tidsrommet skaper et vakuum, som dem som ikke ønsker at dette skal skje kan fylle, sa John Kerry før avreise fra Kuwait til Amman.

USAs utenriksminister svarte på et spørsmål om han har satt en tidsfrist for forhandlingene mellom Israel og PA. Likevel forklarte han at det bør ha kommet betydelige framskritt, ifølge Jerusalem Post, innen FNs generalforsamlings møter i september.

– Jeg tror at fredsprosessen er større enn én enkeltdag eller enkelthendelse, og særlig viktigere for landene deres enn deres nåværende innenrikspolitiske utfordringer, hevdet han.

Samtalte inn i de sene nattetimer

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)

På plass i Amman samtalte han torsdag med Israels statsminister Benjamin Netanyahu fra 9:30 lokal tid og utover natten, under en offisiell middag, melder Times of Israel. Kerry ønsker nå å få på plass en rekke forhåndssamtaler mellom Netanyahu og PA-president Mahmoud Abbas, som er ment å skulle styrke tilliten til hverandre. Ingen fredsforhandlinger vil finne sted under disse møtene.

Netanyahu har sagt at han godtar planene, mens Abbas tidligere har akseptert ideen dersom han får legge fram forhåndskravene PA har til Israel.

– Vil gi fra seg over 90 prosent av Vestbredden
En sentral israelsk minister skrøt av Benjamin Netanyahus villighet til å inngå kompromisser, i et intervju med
Ha’aretz. Kilden hevder statsministeren er villig til å strekke seg svært langt, i bytte mot fred med palestinerne.

– Netanyahu forstår at for å få på plass en fredsavtale, er det viktig å overgi mer enn 90 prosent av Vestbredden og evakuere mer enn noen få bosetninger. Han vet at dette er en av de tingene som vil bli diskutert, forklarer ministeren.

Den viktigste saken for Netanyahu er sikkerhet, fortsetter vedkommende, og vil gå med på store territoriale innrømmelser dersom dette blir innfridd. På sin side lover nå det største opposisjonspartiet i Israel, Arbeiderpartiet, at de vil fungere som et «politisk sikkerhetsnett» for Netanyahu, skulle han komme til enighet om en fredsavtale med palestinerne.

Nye krav fra PA?

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Prachatai, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Prachatai, flickr.com)

I mens lanserer PA det som kan tolkes som nye krav til forhandlingene. PA-president Mahmoud Abbas uttaler at de kun vil akseptere forhandlinger basert på våpenhvilelinjen fra 1967. Han påstår også at dette ikke handler om nye forhåndskrav, men at han kun ønsker å «klargjøre» hva som er grunnlaget for de eventuelle forhandlingene. Myndighetene i Jerusalem har på sin side ikke fremmet noen krav for å ville møte til forhandlinger. Fredag er det Abbas’ tur til å møte den amerikanske utenriksministeren i Amman.

Torsdag møtte også Kerry Jordans Kong Abdullah II, som grunnet det politiske presset han er under på hjemmebane benyttet anledningen til å rette kritikk mot Israel. Han hevdet at Israels «ensidige handlinger» undergraver fredsmulighetene, samt at landet angivelig skal ha gjennomført gjentatte «angrep» mot kristne og muslimske helligsteder som israelerne selv kontrollerer.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart