Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

NTB nevner ikke alle lettelsene Israel har gjort

Skjermdump fra NTBs artikkel i Aftenposten.no 26. august 2013.
Skjermdump fra NTBs artikkel i Aftenposten.no 26. august 2013.
"Israel har etablert hundrevis av kontrollposter, veisperringer og andre hindringer på Vestbredden," skriver NTB. Men de nevner ikke at hindringene er bygd gradvis ned ettersom terroren er overvunnet.

Mandag 26. august publiserte Aftenposten, BA og sannsynligvis flere andre norske aviser en NTB-artikkel med tittelen Norge hardt ut mot Israels kontrollregime. Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Jerusalem med krav til Israel om å lette «kraftig på sine kontroller på den okkuperte Vestbredden og over hva som slipper inn og ut av Gazastripen».

 

NTBs foreldede informasjon

Nyhetsbyrået NTB skriver følgende avsnitt:

«Ifølge FN-organet OCHA har Israel etablert hundrevis av kontrollposter, veisperringer og andre hindringer på Vestbredden. Disse har en dramatisk negativ effekt på den palestinske økonomien, ifølge rapporter fra pengefondet IMF og Verdensbanken.»

Det er riktig at Israel etablerte et stort antall kontrollposter da den andre intifadaen raste, og israelere ble utsatt for skyting daglig og forsøk på selvmordsbombeangrep flere ganger i uken. Men etterhvert som Israel fikk kontroll på volden, har de gradvis lempet på hindringene.

Les hva NTBs egen kilde skriver om saken, i sin siste rapport publisert 23. august.

«Lettelsene i tilgangen til Ramallah og Hebron er konsistent med en trend siden midten av 2008 med økt bevegelse[sfrihet] mellom de viktigste landsbyene og byene på Vestbredden, med unntak av Øst-Jerusalem.»

OCHA forklarer at de fleste av lettelsene besto i åpning av blokkerte ruter. Veisperringer er byttet ut med veibommer («som normalt står åpne» og lukkes kun når det er et sikkerhetsbehov), veibommer som før stod lukket er nå åpne og permanent bemannede kontrollposter har nå bare bemanning på ad-hoc basis. Se note 8 på side 11 i juli-rapporten.

Bare i sin rapport for juli lister OCHA opp en rekke eksempler på at Israel åpner veier og fjerner hindringer.

De israelske forsvarsstyrkene har konkrete tall for de gradvise lettelsene som har kommet de siste fem årene. Antallet sjekkpunkter er redusert fra 40 i juli 2008 til 12 i oktober 2012. Disse sjekkpunktene er bare i bruk når trusselbildet tilsier at det er nødvendig, opplyser IDF – noe som samsvarer med de oppdaterte opplysningene til OCHA.

Kartet til OCHA fra desember 2012 lister opp flere hundre ulike sperringer som de mener hindrer bevegelsesfrihet, men det er svært kritikkverdig at NTB ikke har fått seg til å nevne alle lettelsene Israel har gjennomført.

NTB skal ha ros fordi de tar med på slutten av artikkelen ett argument for de israelske varerestriksjonene til palestinske områder, og særlig til Gaza. «Årsaken til de strenge israelske restriksjonene er frykt for at radikale palestinske grupper skal bruke kunstgjødsel, armeringsjern, sement og andre materialer til å produsere våpen som kan brukes mot Israel,» skriver NTB. Nyhetsbyrået nevner ikke at selvmordsbombere og våpenmenn hadde tilnærmet full bevegelsesfrihet inn og ut av israelske byer før de fysiske barrièrene og kontrollpostene kom opp under den andre intifadaen.

 

Barth Eide slår inn åpne dører

Som vi ser av fakta på bakken, har Israel allerede gjort som utenriksminister Espen Barth Eide krever – de har lettet kraftig på sine kontroller på Vestbredden. Barth Eide hevder lettelsene er nødvendig for å få økonomisk vekst i palestinske områder. Hvordan kan det da ha seg at økonomien i «Palestina» vokste 11 prosent i 2011, slik NTB skriver? – Det var delvis fordi Israel hadde gjennomført lettelsene allerede før den tid. Hvordan kan det ha seg at den økonomiske veksten sank til 4 prosent i 2012? Det kan ikke være fordi Israel innførte nye restriksjoner og flere hindringer, for lettelsene fortsatte gradvis gjennom hele denne perioden. Økonomien i de palestinske områdene skyldes mange andre faktorer.

Hver gang norske politikere hever pekefingeren mot Israel alene, kan korrupte PA-ledere igjen gå med sine bredeste smil i banken for å se om de kan hente ut noen nye norske kroner, dollar eller euro.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart