Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

FN-talen til Abbas høster kritikk i Israel

Mahmoud Abbas taler for FNs 68. generalforsamling, 26. september 2013. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
Mahmoud Abbas taler for FNs 68. generalforsamling, 26. september 2013. (Foto: Evan Schneider, UN Photo)
- Dette var ingen fredstale, mener Israels sikkerhetsminister Yuval Steinitz om gårsdagens FN-tale til PA-president Mahmoud Abbas.

PA-president Mahmoud Abbas omtalte de pågående forhandlingsrundene mellom palestinerne og Israel som «den siste sjansen til å oppnå en varig fred», da han talte på FNs generalforsamling i New York torsdag.

Men håpet om å oppnå fred er «nedslående og blekt», sa Abbas, som oppfordret Jerusalem til å fortsatt forplikte seg på forhandlingene med PA.

– [Israel må samarbeide] for å skape en ledende fredskultur, for å rive ned murer, å bygge broer i stedet for murer, å åpne veier for forbindelser og kommunikasjon. La oss så frøene til et godt naboskap, sa han.

Det er første gang at presidenten taler for FNs generalforsamling, etter at «Palestina» har fått en oppgradert status som observatørstat i FN. Det var en riktig beslutning, sa Abbas, som «lot rettferdighet og fred seire, og bekreftet […] okkupasjonsmotstanden, og stod for prinsipp og etikk – for et folk som lengter etter frihet».

– Jeg forsikrer dere at vi vil respektere alle våre forpliktelser og nære den mest konstruktive atmosfæren i fortsettelsen av disse forhandlingene, på en seriøs og intens måte og sikre garantier for at de lykkes, for å oppnå en fredsavtale innen ni måneder, la han til.

Abbas bekreftet også at PA nekter å gå med på en midlertidig løsning, med opprettelsen av en varig palestinsk stat innenfor foreløpige grenser. Han frykter at alt som i utgangspunktet er ment å være «midlertidig», ender opp som en sluttavtale, fordi Israel ikke lenger ønsker å forhandle mer.

Delte meninger i Israel
I Israel er politikerne delt i synet på PA-presidentens tale, selv om det store flertallet nok er skeptiske. Etterretnings- og strategiminister Yuval Steinitz mener den reflekterte et politisk syn, som er imot en fredsavtale med Israel.

– Jeg tror ikke talen var en fredstale. I stedet for å fordømme terror, fordømmer den dem som kjemper mot terror. Han sier at vi overdriver våre krav  […] I stedet for å anerkjenne Israels rett til å eksistere som en jødisk stat, snakker han om etableringen av Israel som en tragedie («nakba»). […] Vi så ingen toneendringer fra den palestinske lederen, sier han til Times of Israel.

Steinitz reagerer også på at Abbas hevdet Israel «angrep» palestinerne både under Uavhengighetskrigen i 1948 og Seksdagerskrigen i 1967. Abbas «lyver til verden», sier Steinitz.

Opposisjonsleder Shelly Yachimovich (Ap) mener imidlertid at Netanyahu og hans regjering bør svare på Abbas’ tale ved å gjøre mer for fred, skriver Reuters og Jerusalem Post.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart