Tidligere PA-statsminister Salam Fayyad viste i 2010 FNs generalsekretær Ban Ki-moon rundt i "Område C" på Vestbredden. (Foto: Mark Garten, United Nations Photo, flickr.com)
Tidligere PA-statsminister Salam Fayyad viste i 2010 FNs generalsekretær Ban Ki-moon rundt i "Område C" på Vestbredden. (Foto: Mark Garten, United Nations Photo, flickr.com)

Kan tjene minst 21 milliarder på fred

Dersom de palestinske selvstyremyndighetene inngår en fredsavtale med Israel vil det kunne gi dem en økonomisk vekst på 35 prosent, viser rapport fra Verdensbanken.

Tirsdag presenterte Verdensbankens forskere Mary Koussa og Lara Saade en rapport om «Område C» på Vestbredden og områdets betydning for en framtidig palestinsk økonomi.

Som tidligere PA-president Yasser Arafat og daværende Israel-statsminister Yitzhak Rabin ble enige om da de undertegnet Oslo-avtalen i 1993, er Vestbredden inndelt i tre soner fram til en endelig avtale er blitt oppnådd. Område A er under full palestinsk kontroll og utgjør 11 prosent av arealet. Område B utgjør rundt 28 prosent og kontrolleres av Israels militære i sikkerhetsspørsmål og PA i sivile spørsmål.

Område C (61 prosent av totalarealet) er under israelsk kontroll, og kun rundt 4 prosent av den palestinske befolkningen bor her. Dette området er det Koussa og Saade interesserer seg for i sin økonomiske analyse.

Lukrativt med fred
Ifølge deres funn taper den palestinske økonomien 21 milliarder kroner i året på at Israel sitter med kontrollen over Område C og de restriksjonene som følger med. Dersom palestinske bønder og forretninger kunne utnyttet dette området, ville det styrket det palestinske bruttonasjonalproduktet med 35 prosent.

PAs avtroppende landdirektør for Vestbredden og Gaza, Mariam Sherman, sier til forskerne at bruk av Område C langt på vei ville løst deres økonomiske problemer.  Av de 21 milliarder ekstra kronene det ville skapt, hadde de statlige inntektene gått opp med 5 milliarder kroner.

Israels justis- og diplomatiminister Tzipi Livni og PAs sjefsforhandler Saeb Erekat deltar nå i en ny runde med forhandlinger, blant annet for å definere hvor mye av Område C som skal havne på palestinske hender etter en eventuell palestinsk statsdannelse. Rapporten fra Verdensbanken viser at palestinerne har mye å tjene, også økonomisk, på å inngå en sluttavtale med Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart