Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kerry presenterer forslag til rammeavtale

USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry er i Israel for å overbevise partene om en rammeavtale som skal stake ut kursen mot en endelig fredsløsning. Netanyahu uttrykker skepsis til palestinernes fredsvilje.

Kerry ankom Israel torsdag ettermiddag, og i løpet av et besøk på fire dager skal han forsøke å oppnå enighet mellom israelske myndigheter og de palestinske selvstyremyndighetene om en rammeavtale for de videre fredsforhandlingene. Torsdag kveld innledet han dette arbeidet i det første møtet med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Fredag skal han møte PA-leder Mahmoud Abbas.

– Begge parter vil komme til å måtte gjøre vanskelige valg de neste ukene, sa Kerry til pressen etter torsdagens møte med Netanyahu, ifølge Haaretz.

De påfølgende tre dagene fortsetter han etter planen å pendle i skytteltrafikk mellom de to politiske lederne i Jerusalem og Ramallah.

 

Ti besøk på under ett år

Dette er det tiende besøket Kerry gjennomfører til Israel på under ett år. I slutten av juli ble partene enige om å gjennomføre ni måneder med fredssamtaler, men fortsatt er det ingenting som tyder på at en permanent avtale er nær ved å bli inngått. Kerrys nyeste ledd i strategien er derfor å introdusere et forslag til rammeavtale for de videre forhandlingene, som ikke løser alle detaljspørsmål, men som etablerer enighet om de store linjene.

Forslaget til rammeavtale ventes å innebære at en palestinsk stat etableres på basis av våpenhvilelinjene fra 1949 («1967-grensene»), men med gjensidig enighet om bytte av landområder, og at palestinerne må anerkjenne Israel som jødenes nasjonale hjemland. Rammeavtalen forventes også å inneholde formuleringer om en rekke andre sentrale temaer, som det palestinske flyktningproblemet og Jerusalems status.

 

Avvist på forhånd

Sentrale ledere i PLO kom allerede dagen før Kerrys ankomst med uttalelser der de på forhånd avviste et eventuelt forslag til rammeavtale.

– Kerry vil forsøke å markedsføre en mystisk og ukonstruktiv rammeavtale, sa PLO-representant Tayseer Khaled ifølge Jerusalem Post.

Han erklærte at palestinerne vil avvise enhver rammeavtale som måtte fremmes av amerikanerne, og anklaget USA for å være blinde overfor ”Israels adferd på bakken på Vestbredden og i Jerusalem”. Khaled oppfordret lederskapet i PA til å la Kerry få vite med tydelighet at det er uaktuelt å akseptere en rammeavtale.

PA-president Mahmoud Abbas gjentok samtidig sin trussel om å søke anerkjennelse i FN for en palestinsk stat dersom Israel fortsetter byggearbeid i bosetningene. Abbas avviste også ideen om en midlertidig avtale med Israel, og uttalte at han heller vil ”insistere på en endelig fredsavtale”.

– Vi forhandler for å oppnå en løsning som umiddelbart vil føre til opprettelsen av en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, på alle landområdene som ble okkupert i 1967, sa Abbas, og la til at de også ”søker en rettferdig løsning for flyktningene”.

 

Netanyahu uttrykker tvil

Da Netanyahu og Kerry torsdag kveld holdt felles pressekonferanse, uttrykte Netanyahu at det sprer seg tvil i Israel om palestinernes vilje til fred.

– Det er økende tvil i Israel om palestinernes vilje til fred. Palestinerne må være innstilt på å virkelig avslutte konflikten, sa Netanyahu mens Kerry sto ved hans side.

Netanyahu kritiserte Abbas for å omfavne terrorister som helter, og viste til hvordan Abbas ønsket velkommen de 26 dømte terroristene som denne uken ble løslatt fra israelske fengsler som et ledd i fredsprosessen.

– Å glorifisere mordere som har drept uskyldige kvinner og menn som helter er en skandale. Hvordan kan han si at han er imot terrorisme når han omfavner terrorister og opphøyer dem til helter? spurte statsministeren, ifølge Ynetnews.

– Jeg undres hva en ung palestiner tenker når han ser lederen for det palestinske folket omfavne mennesker som har halshugd, sprengt i luften eller pepret med kuler uskyldige menn og kvinner. Hva skal en ung palestiner tenke om fremtiden? fortsatte han.

Netanyahu poengterte også at Abbas ikke har kommet med noen fordømmelse av den siste tidens angrep mot Israel, og anklaget PA for å fortsette kontinuerlig å mobilisere til vold mot staten Israel.

– Abbas må lede palestinerne mot forsoning og fred, slik han har sagt han er beredt til å gjøre, utfordret Netanyahu.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart