Statsminister Benjamin Netanyahu har mer enn tre av fire jødiske israelere bak seg når han står fast ved kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Her er han i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: Flickr/GPO.
Statsminister Benjamin Netanyahu har mer enn tre av fire jødiske israelere bak seg når han står fast ved kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Her er han i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: Flickr/GPO.

77 prosent krever anerkjennelse av jødisk stat

Mer enn tre av fire jødiske israelere er enige med statsminister Benjamin Netanyahu i at palestinerne må anerkjenne Israel som jødisk stat for at det skal kunne bli noen fredsavtale.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Dette kommer frem i en meningsmåling som ble lansert tirsdag. Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg av Israels jødiske befolkning, av The Israel Democracy Institute og Tel Aviv University. Den tar for seg en rekke spørsmål om israelernes oppfatninger av sentrale temaer i fredsprosessen.

 

Abbas nekter å anerkjenne jødisk stat

Mandag ble de palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas spurt av New York Times om han var villig til å anerkjenne Israel som jødisk stat i en fredsavtale.

– Det kommer ikke på tale, svarte han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte samme dag at det er absurd å tro at Israel vil akseptere en fredsavtale som innebærer at Israel skal anerkjenne en palestinsk stat uten at man samtidig oppnår palestinernes anerkjennelse av en jødisk stat.

– Lederen for PA er i dag sitert på at han ikke er klar til å anerkjenne den jødiske staten. Dette sier han vel vitende om at det ikke vil bli noen fredsavtale uten anerkjennelse av jødenes nasjonalstat, sa Netanyhu på Likuds gruppemøte i Knesset mandag, melder Jerusalem Post.

Meningsmålingen viser at 77 prosent av jødiske israelere støtter statsministeren i å ikke fire på dette kravet. Bare 21 prosent mener en slik anerkjennelse ikke er viktig. For mange av disse er det en taktisk uenighet, de er enige i at Israel skal forbli en jødisk stat, men mener Israel er sterke nok til å ikke kjøre dette kravet frem i forhandlingene.


Delt i synet på alternativ fredsplan

Undersøkelsen viser også at den israelske jødiske befolkningen er delt omtrent på midten i synet på utenriksminister Avigdor Liebermans alternative forslag til løsning for Vestbredden.

Liebermans forslag, som han tok til orde for i begynnelsen av januar, går i korte trekk ut på at Israel annekterer de største bosetningene, mens palestinerne gis i bytte ”Triangelet”, et arabisk befolket område i Galilea. Lieberman mener et bytte av landområder er nødvendig, og at 1967-linjene ikke er mulig å følge ved en statsdannelse.

Abbas avviste ideen med det samme den ble kjent. [Lieberman har for øvrig tatt til orde for noe lignende en rekke ganger tidligere også.]

Ifølge undersøkelsen har Liebermans forslag 43 prosent oppslutning blant de israelske jødene, mens 51 prosent er uenige med ham. Hele 86 prosent av respondentene mener det er små sjanser for at Liebermans forslag ville blitt akseptert av PA, mens kun syv prosent er optimistiske til dette, og mener sjansene er store for at det ville kunne skje. 85 prosent mener dessuten at sjansene også er små for at de israelske araberne, innbyggerne i ”Triangelet”, ville akseptere å bli overgitt til en palestinsk stat, mens kun ni prosent mener det er store sjanser for at disse ville akseptere en slik avgjørelse.

Nei til ”flyktningenes rett til å vende tilbake”

Den samme undersøkelsen kartlegger også de israelske jødenes meninger om den såkalte retten til å vende tilbake, som de palestinske myndighetene mener skal gjelde samtlige arabiske 1948-flyktninger og deres etterkommere, og som dermed i praksis ville gjøre slutt på Israel som en jødisk stat.

Resultatet av undersøkelsen forteller at hele 81 prosent sier kategorisk nei til tilbakevending, også for et avgrenset antall. Kun 16 prosent mener Israel burde tillate en slik avgrenset avtale.

74 prosent mener dessuten at Israel ikke bør anerkjenne et delvis ansvar for lidelsene flyktningproblemet har skapt for araberne fra området. 23 prosent mener Israel bør erkjenne et slikt ansvar.

Ser voldshandlinger som manglende vilje til fred

Respondentene ble også spurt om hvordan de tolker den pågående bølgen av provokasjoner gjennom voldshandlinger og terroraktivitet fra palestinerne.

54 prosent av de israelske jødene mener provokasjonene beviser at palestinerne ikke ønsker fred, og at det derfor ikke er noe poeng i å fortsette fredssamtalene.

41 prosent tror imidlertid at de palestinske provokasjonene vil avta eller stoppe dersom man når frem til en fredsavtale.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart