Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

77 prosent krever anerkjennelse av jødisk stat

Statsminister Benjamin Netanyahu har mer enn tre av fire jødiske israelere bak seg når han står fast ved kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Her er han i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: Flickr/GPO.
Statsminister Benjamin Netanyahu har mer enn tre av fire jødiske israelere bak seg når han står fast ved kravet om anerkjennelse av Israel som jødisk stat. Her er han i samtale med USAs utenriksminister John Kerry i forbindelse med fredsforhandlingene. Foto: Flickr/GPO.
Mer enn tre av fire jødiske israelere er enige med statsminister Benjamin Netanyahu i at palestinerne må anerkjenne Israel som jødisk stat for at det skal kunne bli noen fredsavtale.

Dette kommer frem i en meningsmåling som ble lansert tirsdag. Undersøkelsen er gjort blant et representativt utvalg av Israels jødiske befolkning, av The Israel Democracy Institute og Tel Aviv University. Den tar for seg en rekke spørsmål om israelernes oppfatninger av sentrale temaer i fredsprosessen.

 

Abbas nekter å anerkjenne jødisk stat

Mandag ble de palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas spurt av New York Times om han var villig til å anerkjenne Israel som jødisk stat i en fredsavtale.

– Det kommer ikke på tale, svarte han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte samme dag at det er absurd å tro at Israel vil akseptere en fredsavtale som innebærer at Israel skal anerkjenne en palestinsk stat uten at man samtidig oppnår palestinernes anerkjennelse av en jødisk stat.

– Lederen for PA er i dag sitert på at han ikke er klar til å anerkjenne den jødiske staten. Dette sier han vel vitende om at det ikke vil bli noen fredsavtale uten anerkjennelse av jødenes nasjonalstat, sa Netanyhu på Likuds gruppemøte i Knesset mandag, melder Jerusalem Post.

Meningsmålingen viser at 77 prosent av jødiske israelere støtter statsministeren i å ikke fire på dette kravet. Bare 21 prosent mener en slik anerkjennelse ikke er viktig. For mange av disse er det en taktisk uenighet, de er enige i at Israel skal forbli en jødisk stat, men mener Israel er sterke nok til å ikke kjøre dette kravet frem i forhandlingene.


Delt i synet på alternativ fredsplan

Undersøkelsen viser også at den israelske jødiske befolkningen er delt omtrent på midten i synet på utenriksminister Avigdor Liebermans alternative forslag til løsning for Vestbredden.

Liebermans forslag, som han tok til orde for i begynnelsen av januar, går i korte trekk ut på at Israel annekterer de største bosetningene, mens palestinerne gis i bytte ”Triangelet”, et arabisk befolket område i Galilea. Lieberman mener et bytte av landområder er nødvendig, og at 1967-linjene ikke er mulig å følge ved en statsdannelse.

Abbas avviste ideen med det samme den ble kjent. [Lieberman har for øvrig tatt til orde for noe lignende en rekke ganger tidligere også.]

Ifølge undersøkelsen har Liebermans forslag 43 prosent oppslutning blant de israelske jødene, mens 51 prosent er uenige med ham. Hele 86 prosent av respondentene mener det er små sjanser for at Liebermans forslag ville blitt akseptert av PA, mens kun syv prosent er optimistiske til dette, og mener sjansene er store for at det ville kunne skje. 85 prosent mener dessuten at sjansene også er små for at de israelske araberne, innbyggerne i ”Triangelet”, ville akseptere å bli overgitt til en palestinsk stat, mens kun ni prosent mener det er store sjanser for at disse ville akseptere en slik avgjørelse.

Nei til ”flyktningenes rett til å vende tilbake”

Den samme undersøkelsen kartlegger også de israelske jødenes meninger om den såkalte retten til å vende tilbake, som de palestinske myndighetene mener skal gjelde samtlige arabiske 1948-flyktninger og deres etterkommere, og som dermed i praksis ville gjøre slutt på Israel som en jødisk stat.

Resultatet av undersøkelsen forteller at hele 81 prosent sier kategorisk nei til tilbakevending, også for et avgrenset antall. Kun 16 prosent mener Israel burde tillate en slik avgrenset avtale.

74 prosent mener dessuten at Israel ikke bør anerkjenne et delvis ansvar for lidelsene flyktningproblemet har skapt for araberne fra området. 23 prosent mener Israel bør erkjenne et slikt ansvar.

Ser voldshandlinger som manglende vilje til fred

Respondentene ble også spurt om hvordan de tolker den pågående bølgen av provokasjoner gjennom voldshandlinger og terroraktivitet fra palestinerne.

54 prosent av de israelske jødene mener provokasjonene beviser at palestinerne ikke ønsker fred, og at det derfor ikke er noe poeng i å fortsette fredssamtalene.

41 prosent tror imidlertid at de palestinske provokasjonene vil avta eller stoppe dersom man når frem til en fredsavtale.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart