Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Angivelig sykehus-nekt var bare én dags pause

Daglig passerer 40 til 70 palestinere fra Gaza grenseovergangen Eretz for å få behandling på israelske sykehus. Foto: Wikimedia Commons.
Daglig passerer 40 til 70 palestinere fra Gaza grenseovergangen Eretz for å få behandling på israelske sykehus. Foto: Wikimedia Commons.
Onsdag meldte NTB at 70 syke palestinere ble nektet adgang til israelske sykehus fordi reisedokumentene deres bar logoen ”staten Palestina”. Men pasienter med akutte tilstander ble sluppet gjennom allerede onsdag, og de andre torsdag. Det får du neppe lese i NTB.

NTB viderebrakte onsdag en melding fra det internasjonale nyhetsbyrået AFP om at 70 palestinere fra Gaza hadde blitt nektet innreise til Israel, hvor de skulle få medisinsk behandling på sykehus. Årsaken var at pasientenes reisedokumenter ikke var merket på anerkjent måte med begrepet ”de palestinske territoriene”, men i stedet brukte begrepet ”staten Palestina” i logoen. En rekke norske medier viderebrakte NTB sin sak, blant annet VG.

Lokalavisen i Harstad, ht.no, brukte slik overskrift på NTB-artikkelen. (Skjermdump fra ht.no)
Lokalavisen i Harstad, ht.no, brukte slik overskrift på NTB-artikkelen. (Skjermdump fra ht.no)
Vårt Lands presentasjon av saken. (Skjermdump vl.no)
Vårt Lands presentasjon av saken. (Skjermdump vl.no)

 

Tar imot pasienter daglig

Israel tar hver dag imot 40 til 70 pasienter fra den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen til behandling på israelske sykehus, til tross for at det islamistiske regimet der de er innbyggere aldri har akseptert å forhandle om fred med Israel, og dets lederskap ser fram til en tid da naturen skal hjelpe dem å drepe jøder.

Årsaken til at myndighetene på Gaza har forandret logoen på reisedokumentene, skal være at FN i 2012 aksepterte ”Palestina” som observatørstat. Denne statusen var det imidlertid de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden som fikk av FN, og ikke Hamas-regimet på Gaza-stripen. PA-myndighetenes tilnærming til FN var dessuten et unilateralt utspill, som Israel ikke har støttet opp om, da man mener at en eventuell palestinsk stat må være et resultat av en fremforhandlet fredsløsning mellom partene.

 

Kun én dags opphold

De behandlingstrengende pasientene skulle imidlertid ikke komme til å måtte vente særlig lenge på å få passere grensen. Allerede senere samme dag som innreisen ble nektet, kom nyheten om at en avtale var oppnådd. Det ble meddelt av en representant for PA-myndighetene, som er ansvarlige for det medisinske samarbeidet mellom palestinerne og Israel.

Pasienter fra Gaza skulle fra og med neste dag få krysse grensen ved kontrollposten Eretz som vanlig, men logoen med teksten ”staten Palestina” skulle hviskes ut fra papirene.

 

Tok imot en mengde pasienter dagen etter

Ifølge Ha’aretz hadde Israel klokken 15 torsdag ettermiddag allerede godkjent utreise for 35 av pasientene fra Gaza som dagen før hadde blitt nektet adgang.

Den israelske avisen melder dessuten at det var 50 pasienter som ble nektet adgang onsdag, og ikke 70. I tillegg skriver de at ti pasienter ble tillatt å passere også onsdag, fordi deres behandlingsbehov ble ansett som akutt.

– 35 henvendelser har blitt undersøkt og godkjent, og de forventes å krysse i dag. Resten av pasientene, som alle er tilfeller som ikke er akutte, undersøkes fortsatt. Alt i alt regner vi med at 200 pasienter og ledsagere vil krysse grensen i dag, sier major Guy Inbar.

Ha’aretz melder imidlertid at de får forskjellige svar fra israelsk og palestinsk hold på hva som skjedde med kravet om å endre logoen på papirene. Avisen skriver at en palestinsk tjenestemann opplyser at Israel har gitt etter og at logoen er uendret, mens en israelsk tjenestemann sier logoen er endret til ”de palestinske myndighetene». Men både den palestinske og den israelske kilden bekrefter utvilsomt at pasientene er på vei til sin ønskede sykehusbehandling.

Vil det være verdt en sak for NTB?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart