Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Ingen enighet om forlengelse av forhandlinger

John Kerry samtalte mandag og tirsdag med Benjamin Netanyahu om palestinernes krav. Bildet er fra et møte mellom de to i januar. Foto: U.S. State Department / Flickr.com.
John Kerry samtalte mandag og tirsdag med Benjamin Netanyahu om palestinernes krav. Bildet er fra et møte mellom de to i januar. Foto: U.S. State Department / Flickr.com.
Dersom palestinerne går med på videre forhandlinger tilbyr Israel å løslate over 400 nye fanger. Men palestinerne truer med å bryte allerede i dag.

Den pågående runden med forhandlinger har som kjent ikke gitt noen kjente resultater så langt, selv om åtte av de ni månedene med samtaler allerede er over. Den amerikanske utenriksministeren John Kerrys mål om å oppnå enighet om en rammeavtale for videre forhandlinger har heller ikke lyktes. I øyeblikket er spørsmålet dermed først og fremst om man i det hele tatt vil kunne oppnå enighet om en fortsettelse av samtalene etter den først fastsatte sluttdatoen 29. april, eller om forhandlingene i stedet ender i sammenbrudd. Israel har erklært at de er klare for en fortsettelse, men palestinerne stiller nye krav og sier foreløpig nei.

 

Tilbyr 420 flere fanger

Da Israel fredag vedtok å utsette løslatelsen av de siste 26 fangene i forhandlingsavtalen med mindre palestinerne samtidig aksepterer å forlenge forhandlingsperioden, satte det sinnene i kok hos de palestinske selvstyremyndighetene.

Et av midlene amerikanerne brukte for å få palestinerne med til forhandlingsbordet fra 29. juli 2013, var å overtale Israel til å løslate 104 fanger som har sittet fengslet siden tiden før Oslo-avtalene i 1993. Fangene skulle løslates i fire puljer i løpet av de ni månedene med forhandlinger som snart er til ende. Tre av puljene er løslatt, mens de 26 siste fangene som utgjør den fjerde puljen altså fortsatt gjenstår.

– Israel driver utpressing når de forbinder oppfyllelsen av denne avtalen med at palestinerne skal fortsette forhandlingene, sa en talsmann for PA-myndighetene til nyhetsbyrået AFP mandag.

Palestinerne sier de ikke er villige til å diskutere en fortsettelse av forhandlingene før disse fangene er løslatt, mens israelerne vil forsikre seg om at fredssamtalene vil fortsette før de oppfyller siste del av fangeløslatelsesavtalen.

Israel har imidlertid ikke bare tilbudt å fullbyrde fangeløslatelsen som opprinnelig avtalt dersom palestinerne velger å fortsette forhandlingene. De har i tillegg tilbudt å løslate enda 420 flere fanger.

 

Truer med FN igjen

I stedet for å ta imot denne muligheten, valgte PA heller å true med å avbryte forhandlingene for ensidig å søke anerkjennelse som stat i ulike organisasjoner i FN-systemet.

At dette ville være et klart brudd på den inngåtte forhandlingsavtalen frem til 29. april, hindret ikke de palestinske lederne i å fremsette en tidsfrist på 24 timer i et utspill mandag ettermiddag. Om ikke John Kerry i løpet av ett døgn klarte å overtale Israel til å løslate de 26 fangene uten forpliktelser fra palestinsk side, ville de fortsette å søke internasjonal anerkjennelse på egen hånd.

– Hvis ikke vi får et svar fra John Kerry om fangene i kveld, vil vi i morgen begynne å be om medlemskap i alle FN-organisasjonene, sa det palestinske parlamentsmedlemmet Mustafa Barghouti til AFP etter et møte i det palestinske lederskapet i Ramallah.

 

Krever 1.000 fanger og byggestans

Mandag kveld kom Kerry på et ekstraordinært besøk til Jerusalem, i et forsøk på å løse den tilspissede situasjonen. Etter først å ha vært i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, møtte han palestinernes forhandlingsdelegasjon som er ledet av Saeb Erekat. I det møtet fikk han presentert de palestinske selvstyremyndighetenes krav, som de mener må oppfylles for at de skal fortsette å forhandle.

I hovedsak dreier kravene seg om løslatelse av tusen flere fanger fra israelske fengsler, og om en delvis byggestans i bosetningene på Vestbredden. Dette forteller arabiskspråklige medier, ifølge Times of Israel.

Etter møtet med Kerry, gjentok Erekat standpunktet som ble ytret tidligere på dagen, om at PA vil søke umiddelbar anerkjennelse i FN dersom de 26 fangene ikke løslates i løpet av ett døgn. Det forteller Ha’aretz.

 

USA legger press på Israel ved å tilby Pollard

Kerry planla mandag å besøke Abbas i Ramallah etter møtet med Netanyahu, men da møtet dro ut, utsatte han dette og møtte i stedet Erekat. Tirsdag morgen møtte han Netanyahu på nytt, og møtet med Abbas er igjen utsatt.

Den amerikanske utenriksministeren tilbyr nå Israel løslatelse av den spionasjedømte Jonathan Pollard, som har sittet fengslet i USA siden 1987 for å ha spionert for Israel, og legger dermed ytterligere press på Israel om å etterkomme enda flere av palestinernes krav enn de allerede har tilbudt.

Dersom Netanyahu skulle gi etter for palestinske krav på grunn av Pollard, ville det skape sterke nok reaksjoner til å kunne splitte den israelske regjeringen. Viseforsvarsminister Danny Danon uttalte tirsdag til Israel Radio at han vil trekke seg fra regjeringen om Israel gir etter for presset og løslater de 26 fangene uten løfte fra palestinerne om videre forhandlinger, selv om dette også skulle innebære at Pollard løslates.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart