Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

PA vil ikke oppløse seg selv likevel

Nå benekter de palestinske selvstyremyndighetene at de i helgen kom med trusler om å avslutte Oslo-avtalen, og dermed oppløse seg selv og erklære hele Vestbredden for israelsk okkupert område.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Søndag fortalte Yedioth Ahronoth at de palestinske selvstyremyndighetene hadde planlagt en erklæring som ville avslutte Oslo-avtalen fra 1993, og gi Israel det fulle ansvaret for den palestinske befolkningen på Vestbredden. Dermed ville PA ha mistet sin status som en suveren myndighet, og Israel ville ha fått en stor mengde nye utfordringer å løse, både diplomatisk, praktisk og sikkerhetsmessig.

 

Benekter truslene

I forhandlingssamtalene ledet av amerikanske Martin Indyk skal palestinerne ifølge flere rapporter ha truet med å gå til dette skrittet dersom Israel ikke ville etterkomme flere av deres krav om fangeløslatelser og byggestans i bosetningene.

Tirsdag nektet palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat for at dette var aktuelt.

– Ingen palestinere snakker om et initiativ til å oppløse de palestinske selvstyremyndighetene. Men Israels handlinger har annullert alle de juridiske, politiske, sikkerhetsmessige, økonomiske og operasjonelle aspekter ved de palestinske selvstyremyndighetenes privilegier, hevdet Erekat overfor nyhetsbyrået AFP.

 

– PA får si fra når de vil ha fred

Truslene om å oppløse PA skal ha kommet like før nye forhandlingssamtaler mellom PLO, som ledes av PA-leder Mahmoud Abbas, og Hamas, som regjerer på Gaza-stripen. Hamas nekter å ta del i noen som helst forhandlinger med Israel.

– De palestinske selvstyremyndighetene, som i går snakket om å oppløse seg selv, snakker i dag om enhet med Hamas, kommenterer Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– De må bestemme seg. Vil de oppløse seg selv eller forene seg med Hamas? Når de vil ha fred (med Israel), får de si fra til oss om det, sa Netanyahu.

 

– Rutinemessige tomme trusler

Journalist Avi Isacharoff i Times of Israel skriver at tre palestinske trusler har blitt en rutinemessig affære som repeteres med noen måneders mellomrom: At Abbas går av som president i PA, at Erekat går av som sjefsforhandler, og at selvstyremyndighetene oppløses. Han mener det er gode grunner til å regne med at dette er tomme ord, fordi oppløsning av PA ville bety en sikkerhetsmessig og økonomisk katastrofe for Fatah. Sikkerheten på Vestbredden ville være truet av Hamas, og den bistandsbårne økonomien ville utvilsomt ha blitt hardt rammet.

– Ved å oppløse PA ville Abbas dømme nærmere en million mennesker til ikke bare arbeidsløshet, men fattigdom og potensielt sult. Abbas ønsker ikke å bringe kaos til de selvstyrte områdene, og han vet godt at en slik handling som å oppløse PA ville sette palestinske byer ti år tilbake – noe ingen på palestinsk side ønsker, skriver Isacharoff.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart