Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Hamas vil aldri anerkjenne Israel

Fatah-leder Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh i møte, med emiren av Quatar i midten. (Foto: Skjermdump fra Al-Jazeera / Youtube.)
Fatah-leder Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh i møte, med emiren av Quatar i midten. (Foto: Skjermdump fra Al-Jazeera / Youtube.)
Etter at Abbas erklærte at en ny Hamas-støttet palestinsk regjering ville anerkjenne Israels rett til å eksistere, fikk talsmenn fra Hamas det travelt med å benekte at de har forandret standpunkt.

Uttalelser fra Mahmoud Abbas og en Hamas-talsmann ved navn Taher al-Nunu førte i helgen til spekulasjoner om at Hamas kanskje var på gli i spørsmålet om å anerkjenne Israels eksistensrett. Men det tok bare ett døgn før Hamas tilbakeviste at de hadde endret oppfatning om staten til sine jødiske naboer.

 

Abbas: – Vil anerkjenne Israel

Det begynte med at lederen for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, uttalte at den planlagte nye samarbeidsregjeringen av Fatah og Hamas vil komme til å følge det internasjonale samfunnets krav om å anerkjenne staten Israels eksistens, ta avstand fra voldsbruk og respektere internasjonale avtaler. Ifølge Abbas vil den nye palestinske regjeringen bestå av uavhengige teknokrater, men være støttet av både Hamas og Fatah. Dette redegjorde han for i et møte i sentralkomiteen i PLO i Ramallah, der også et medlem av Hamas var til stede.

– Jeg anerkjenner Israel, og regjeringen vil anerkjenne Israel. Jeg avviser vold, og regjeringen vil avvise vold. Jeg anerkjenner legitimiteten til internasjonale avtaler, og regjeringen vil også anerkjenne dette. Regjeringen er forpliktet på det jeg er forpliktet på. Ingen burde kunne hevde at dette er en terror-regjering, sa Abbas ifølge Times of Israel.

Han understreket imidlertid samtidig at det å anerkjenne Israel ikke betyr å anerkjenne dets rett til å være en jødisk stat, noe han konsekvent har nektet å akseptere, også i perioden med fredssamtaler.

 

Hamas: – Vi har blitt misforstått

Samme dag som Abbas kom med disse uttalelsene, uttalte medierådgiveren til Hamas-leder Ismail Haniyeh, Taher al-Nunu, i et intervju med Washington Post at ”ethvert skritt for å anerkjenne Israel ville måtte diskuteres som en del av Hamas sin innsats for å bli med i PLO og være med på å danne regjering.

Som kjent innebærer forsoningsavtalen mellom Hamas og Fatah at de sammen skal lansere en ny palestinsk regjering innen fem uker. Israel brøt forhandlingene da avtalen ble kjent, nettopp fordi terrororganisasjonen Hamas nekter å anerkjenne staten.

Allerede dagen etter intervjuet der Taher al-Nunu ble oppfattet som om Hamas hadde satt døren på gløtt i dette avgjørende spørsmålet, kom han med nye uttalelser der han tok avstand fra måten budskapet hans hadde blitt oppfattet på. Han hadde blitt misforstått, sa han, og understreket at anerkjennelse av Israel ikke er et alternativ for Hamas.

– Det jeg ble sitert på av den amerikanske avisen er galt, og jeg benekter det utvetydig, sa al-Nunu til det palestinske nyhetsbyrået Qudsnet søndag, ifølge Times of Israel. Han sa også at han vurderer rettslige skritt mot Washington Post for deres ”falske rapport”.

 

Hedrer selvmordsbombere

I stedet for å komme med noen bekreftelse på Abbas sine påstander om at samlingsregjeringen de skal delta i skal ta avstand fra voldsbruk, har Hamas sine egne medier tirsdag vært opptatt av å fortelle at Israel angivelig er i ferd med å utlevere likrestene etter selvmordsbombere og andre omkomne terrorister med tilknytning til organisasjonen. Hamas sine mediekanaler forteller at familiene forbereder seg på å ”hedre martyrene”. Israel startet en prosess i januar med å utlevere likene etter et antall drepte palestinske terrorister, og Hamas rapporterer om at det nå er snakk om blant annet liket etter Izz al-Din al-Masri, en selvmordsbomber som i 2001 sprengte seg selv i luften på en resturant i Jerusalem og tok med seg 19 sivile ofre i døden. Dette melder Israel Radio, ifølge Jerusalem Post.

 

USA støtter Israels avgjørelse

En rapport i New York Times forteller at Israel har amerikansk støtte i sin avgjørelse om å avstå fra å forhandle med en partner som inkluderer Hamas. En anonym kilde fra det israelske diplomatmiljøet forteller at Obama-administrasjonen både i presidentens første og andre periode har erklært støtte til Israels innstilling om ikke å forhandle med en eventuell enhetlig palestinsk regjering som inkluderer Hamas, med mindre Hamas etterkommer det internasjonale samfunnets prinsipper som ble fastsatt etter at Hamas tok makten på Gaza i 2006, om anerkjennelse av Israel som stat, avstandstagning fra vold og anerkjennelse av internasjonale avtaler.

 

Forhandlingsperioden er ute

Tirsdag gikk den ni måneder lange forhandlingsperioden ut, uten at det var inngått noen avtale om forlengelse av samtaleperioden. Mahmoud Abbas uttalte i en tv-overført tale at hans krav til Israel for å gjenoppta samtalene innebærer nye fangeløslatelser, byggestans i bosetningene og at de tre første månedene med nye samtaler dedikeres til kun å diskutere landegrensene for en fremtidig palestinsk stat.

Samtidig som han stiller krav han vet vil være uakseptable for Israel, fortsetter han også sin alenegang mot FN, og søker om medlemskap i 60 nye internasjonale organisasjoner.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier hans mål fortsatt er en tostatsløsning, men at Israel nå må søke fred med palestinerne på andre måter, fordi det ikke er aktuelt å fremforhandle dette når Hamas er en del av motparten.

– Jeg vil ikke akseptere en palestinsk stat som vil være en avlegger av Iran, og skyte raketter mot våre byer, sier Netanyahu.

 

OPPDATERING 30.04.:

Onsdag kommer også Mahmoud Al-Zahar, en av Hamas sine mest innflytelsesrike stemmer, med det samme budskapet om at avtalen med Fatah ikke vil endre Hamas sine overbevisninger. Abbas sine løfter om at den nye palestinske regjeringen vil anerkjenne Israel er bare tomme ord, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

– Abbas sier ikke sannheten. Han sier ”dette er min regjering”, men det er ikke hans regjering. Det er regjeringen til en nasjonal enhet. Han markedsfører den på denne måten for å minimere presset, sier Zahar, som var med på å fremforhandle avtalen med Fatah.

Han sier også at avtalen ikke vil medføre at de militante gruppene på Gaza kommer under Mahmoud Abbas sin kontroll.

Zahar sier Abbas kun bestemte seg for å søke samarbeid med Hamas fordi de USA-ledede forhandlingene ikke førte noe steds hen.

Han uttrykte bekymring over den amerikanske trusselen om å stanse overføringene av bistandsmidler, og sa at Abbas nå forsøker å oppnå en garanti om at pengetilførselen skal fortsette.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart