Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En av fire har antisemittiske oppfatninger

ADL Global 100 er den første verdensvide holdningsundersøkelsen om antisemittisme. (Foto: Skjermdump fra Global100.adl.org.)
ADL Global 100 er den første verdensvide holdningsundersøkelsen om antisemittisme. (Foto: Skjermdump fra Global100.adl.org.)
På verdensbasis har en fjerdedel av befolkningen antisemittiske holdninger og meninger, viser en stor undersøkelse fra Anti-Defamation League. Kun en av tre vet hva som skjedde i Holocaust.

Den verdensvide statistiske undersøkelsen ADL Global 100 er den første i sitt slag noensinne. Den er utført i 101 land i alle verdensdeler, pluss de selvstyrte palestinske områdene. 85,9 prosent av verdens befolkning bor i disse landene, det vil si over fire milliarder voksne mennesker. For første gang finnes det dermed statistikk som kan fortelle om den totale utbredelsen av antisemittiske holdninger i verden i dag. Det samlede resultatet er at 26 prosent av befolkningen i de undersøkte landene, altså mer enn en milliard voksne mennesker, har antisemittiske holdninger.

 

Verst i Midtøsten og Nord-Afrika

Midtøsten og Nord-Afrika er de mest antisemittiske delene av verden, der er det hele 74 prosent som har slike holdninger. Aller høyest er tallet for de palestinskkontrollerte områdene på Vestbredden og Gaza, som er 93 prosent.

Europa er den verdensdelen som kommer nest verst ut på listen. I Øst-Europa har 34 prosent antisemittiske holdninger, og i Vest-Europa 24 prosent. I Afrika sør for Sahara er tallet 23 prosent. I Asia er det 22 prosent, i Amerika 19 prosent og i Oceania 14 prosent med antisemittiske holdninger.

Utenom Midtøsten og Nord-Afrika er det Hellas som er verdens mest antisemittiske land, med hele 69 prosent. Etterpå følger Malaysia med 68 prosent og Armenia med 58 prosent.

Landene med minst antisemittisme er Laos med 0,2 prosent, Filippinene med 3 prosent, og vårt naboland Sverige med 4 prosent.

 

570.000 nordmenn

I Norge har 15 prosent av de voksne innbyggerne antisemittiske holdninger, altså 570.000 mennesker. Blant nordmenn er holdningene mest utbredt blant de som er eldre enn 50 år, der er tallet 20 prosent. Blant de som er 35 til 49 år er tallet 15 prosent, og blant den unge generasjonen, de fra 18 til 34 år, er tallet nede i åtte prosent. Det er mer enn dobbelt så mange menn som kvinner som bærer antisemittiske holdninger i Norge – 21 prosent av mennene, mot ni prosent av kvinnene. Disse trendene er de samme også i andre land i undersøkelsen.

 

Utbredte myter om makt og lojalitet

De 53.100 tilfeldig utvalgte respondentene som har deltatt i undersøkelsen, har fått presentert 11 antisemittiske stereotypiske påstander om jøder, og blitt bedt om å ta stilling til om de tror påstandene er sanne eller ikke. De som har svart at de tror på mer enn seks av de 11 påstandene, er blitt definert som respondenter med antisemittiske holdninger.

Den av påstandene som har mest utbredt oppslutning, er forestillingen om at jøder alltid er mer lojale mot Israel enn mot det landet de bor i. 41 prosent tror på dette.

Etter denne følger påstanden om at jøder har for mye makt i forretningsverdenen. Dette tror 35 prosent på.

 

Mest utbredt blant muslimer

Undersøkelsen viser at antisemittiske holdninger er mer utbredt blant muslimer enn den øvrige befolkningen i verden. Blant de muslimske respondentene utviser 49 prosent antisemittiske holdninger.

Holdningene er generelt mer utbredt blant eldre enn blant yngre, og mer blant menn enn blant kvinner.

En trend som kommer frem i undersøkelsen er at svært mange har en overdrevet forestilling om hvor mange jøder som finnes i verden. 48 prosent av respondentene tror at mer enn en prosent av verdens befolkning er jødiske. 18 prosent tror at det er mer enn ti prosent jøder blant verdens befolkning, og 9 prosent tror at jødene utgjør mer enn 20 prosent. Ifølge Store Norske Leksikon er realiteten at det finnes mindre enn 14 millioner jøder i verden. Det utgjør under 0,2 prosent av verdens befolkning.

 

Holocaust fornektes og glemmes

En annen trend som kommer frem i undersøkelsen er at oppsiktsvekkende få kjenner til hva som er den virkelige historien om Holocaust. 35 prosent sier de aldri har hørt om Holocaust. 32 prosent tror at Holocaust enten er en myte eller at historien i alle fall har blitt sterkt overdrevet i etterkant. Kun 33 prosent er kjent med historien om Holocaust og tror på at den er korrekt beskrevet i historiebøkene.

Blant de spurte er det mindre enn ti prosent som sier de har hyppig kontakt med jøder. 74 prosent av alle som har svart, har personlig aldri møtt en jødisk person. Av de 26 prosent som utviser antisemittiske holdninger, har 70 prosent aldri møtt en jøde.

 

Her er de 11 påstandene i undersøkelsen:

 

1. «Jøder er mer lojale mot Israel enn mot det landet de bor i.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 41 prosent.

I Norge: 40 prosent.

 

2. «Jøder har for mye makt i de internasjonale finansmarkedene.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 34 prosent.

I Norge: 19 prosent.

 

3. «Jøder har for mye kontroll over globale affærer.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 29 prosent.

I Norge: 13 prosent.

 

4. «Jøder tror de er bedre enn andre folk.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 34 prosent.

I Norge: 21 prosent.

 

5. «Jøder har for mye kontroll over globale medier.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 25 prosent.

I Norge: 12 prosent.

 

6. «Jøder er ansvarlige for de fleste av verdens kriger.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 23 prosent.

I Norge: 6 prosent.

 

7. «Jøder har for mye makt i forretningsverdenen.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 35 prosent.

I Norge: 14 prosent.

 

8. «Jøder bryr seg ikke om hva som skjer med andre enn sine egne.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 33 prosent.

I Norge: 21 prosent.

 

9. «Folk hater jøder på grunn av måten jøder oppfører seg på.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 32 prosent.

I Norge: 23 prosent.

 

10. «Jøder har for mye kontroll over regjeringen i USA.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 25 prosent.

I Norge: 27 prosent.

 

11. «Jøder snakker fortsatt for mye om hva som skjedde med dem i Holocaust.»

Respondenter i verden som tror dette er sant: 30 prosent.

I Norge: 31 prosent.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart