Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fatah-leder og PA-president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh proklamerer at de vil gå i regjering sammen. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)
Fatah-leder og PA-president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh proklamerer at de vil gå i regjering sammen. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)

Hamas vil gjøre som Hizbollah

Hamas planlegger å opprettholde en militant fløy samtidig som de går i regjering med Fatah. Forbildet er Hizbollah, som både er regjeringsparti i Libanon og samtidig en terrororganisasjon.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

En kilde i Hamas opplyser til Ha’aretz at modellen som planlegges for den varslede nye palestinske samlingsregjeringen, vil være den samme som Hizbollahs modell i Libanon. Den innebærer at organisasjonen fungerer som et regjeringsparti og tar del i ansvaret for behandling av saker, samtidig som den opprettholder en uavhengig militær fløy.

– Hvis noen forventer at Hamas skal overgi sitt nettverk av missiler til PA, tar han grundig feil, sier kilden.

– Hamas ønsker å unngå regjeringsansvar for sivile saker, men vil opprettholde sin makt som en motstandsbevegelse for folket, legger han til.

 

Varsler regjering neste uke

Et stridstema i samtalene mellom Hamas og Fatah, som forsøker å danne regjering sammen, er sikkerhetssamarbeidet med Israel. Mahmoud Abbas sier at det sikkerhetsmessige samarbeidet med israelske styrker vil fortsette så lenge han er president. Dette medfører at mange Hamas-aktivister på Vestbredden jevnlig blir innkalt til avhør av palestinske sikkerhetsstyrker.

Et annet tema i forhandlingene er planleggingen av kommende president- og parlamentsvalg.

Fatah og Hamas har uttalt at de på tross av uenighetene tar sikte på å kunne presentere en ny samlingsregjering i løpet av neste uke. Regjeringen vil i så fall kunne bli tatt i ed av Abbas allerede denne måneden. Kilder sier at partene er nær ved å være enige om fordelingen av ministerpostene, og at alle regjeringsmedlemmene vil være teknokrater uten direkte tilknytning til bevegelsene de representerer. På denne måten vil ledelsen i PLO forsøke å gjøre samlingsregjeringen mer akseptabel i verdenssamfunnets øyne.

 

Kritikk fra andre fraksjoner i PLO

Ifølge den jordanske avisen Al Ghad hersker det imidlertid mer uro omkring utviklingen innad i PLO enn det Fatah og Hamas gir uttrykk for i sine uttalelser. Generalsekretær Nayef Hawatmeh i Den demokratiske fronten for palestinsk frigjøring (DFLP) sier til avisen at det fortsatt diskuteres omkring viktige posisjoner som innenriksministeriet og finansministeriet, og at partene heller ikke er enige om sikkerhetsspørsmål. Hawatmeh skal også være opprørt over at de andre fraksjonene i PLO etter hans oppfatning ikke blir hørt i forhandlingene. Han mener derfor at at den nye regjeringen ikke vil bli noen reell samlingsregjering.

Flere palestinske kilder sier til Ha’aretz at de ikke tror den kommende regjeringen vil komme til å ha lang levetid.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart