Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Roser palestinernes arbeidsvilkår hos israelerne

De palestinske arbeiderne ved SodaStream-fabrikken har mye bedre arbeidsbetingelser enn det de kunne fått hos en palestinske arbeidsgiver. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA HonestReporting.com, flickr.com)
Hundrevis av palestinere jobbet på SodaStream-fabrikken på Vestbredden før den ble flyttet. (Foto: HonestReporting.com)
"Når palestinske arbeidere har mulighet til å arbeide for israelske arbeidsgivere, er de raske med å si opp jobben hos sine palestinske arbeidsgivere." Du vil bli overrasket når du ser hvilken avis som skriver dette!

Det er den offisielle avisen i de palestinske selvstyremyndighetene, Al-Hayat Al-Jadida, som innleder en artikkel slik 21. september.

«Forklaringen er lønn og andre rettigheter,» fortsetter avisen.

Konklusjonen til Al-Hayat Al-Jadida, etter å ha intervjuet et representativt utvalg palestinske arbeidere er klar: Palestinerne får «mye høyere lønninger» når de jobber for israelske selskaper på Vestbredden enn når de jobber for palestinske. Palestinerne får også sykeforsikring og reisekostnader dekker, noe de som regel ikke får i palestinske selskap.

– De eneste tilfeller hvor en palestinsk arbeider ikke får lønnen som den israelske arbeidsgiveren har bestemt for ham, er i de tilfeller hvor mellommannen er palestiner, sier palestineren Muhammad Hassan fra Jordan-dalen. Han jobber i landbrukssektoren i en israelsk bosetning, og tjener dobbelt så mye som palestinske kollegaer som jobber i palestinsk landbrukssektor.

Fuad Qahawish, som jobber som kelner i palestinsk restaurant, forteller at hans venner som jobber for israelere tjener dobbelt så mye.

– Etter at jeg ble skadet, får jeg lønn gjennom forsikringen. Arbeidsbetingelsene er veldig gode, og inkluderer transport, sykeforsikring og pensjon. Disse tingene får du ikke hos en palestinsk arbeidsgiver, sier Thaer Al-Louzi til avisen.

– Vi har årlig ferie og ubegrenset mulighet til sykefravær på opptil 99 dager i året, sier Khalil Qteit som jobber for en israelsk aluminiumfabrikk i Mishor Adumim, en israelsk industrisone på Vestbredden. Han forteller også at de får reisekostnader dekket, overtidsbetaling og bedriften setter inn ekstra penger til pensjonsparing.

– Det er uforståelig at en palestinsk arbeider skal få sine fulle rettigheter hos israelske arbeidsgivere, men ikke fra palestinske, sier Wael Nazif, leder for en fagforening i Jeriko-området (Union of Palestinian Workers’ Organizations).

Israel har presset sine selskaper på Vestbredden til å betale israelsk minstelønn til palestinske arbeidstakere. Palestinske selvstyremyndigheter har også et vedtak om minstelønn, men kravet blir ikke fulgt opp av myndighetene. «Dermed blir arbeideren utsatt for potensiell utnytting,» skriver Al-Hayat Al-Jadida.

Gjengivelsen fra den palestinske avisen bygger på en engelsk oversettelse av Palestinian Media Watch.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart