Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Virkelighetsfjern kritikk av boligbygging i Jerusalem

Det er blant annet i denne bydelen i Jerusalem, Ramat Shlomo, at det planlegges bygging av nye leiligheter. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Det er blant annet i denne bydelen i Jerusalem, Ramat Shlomo, at det planlegges bygging av nye leiligheter. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
- Det er ikke byggingen som øker avstanden til fred, men heller fordømmelsen av byggingen, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu imøtegår den sterke kritikken USA og EU har rettet mot regjeringens vedtak om å sette i gang planleggingen av 1.060 nye boenheter i bydeler i Øst-Jerusalem som strekker seg like utenfor den grønne linjen fra 1967.

 

Kan ikke flytte flertallet av innbyggerne

Det var mandag at den israelske regjeringen vedtok å iverksette planlegging av 660 boenheter i Ramat Shlomo nord i Jerusalem og 400 enheter i den sørlige bydelen Har Homa. Benjamin Netanyahu mener kritikken av leilighetsbyggingen er virkelighetsfjern, og bare bidrar til å gi palestinerne falske forhåpninger. Det skriver Jerusalem Post, som refererer uttalelser fra en tale statsministeren holdt da han åpnet en ny havn i Ashdod tirsdag.

– Israel vil fortsette å bygge havner, veier og jernbanespor, og vi vil fortsette å bygge i vår evige hovedstad, sa han.

– Jeg har hørt påstander om at byggearbeidet vårt i jødiske nabolag i Jerusalem skaper større avstand til fred. Men det er denne kritikken som øker avstanden til fred, fortsatte han, og forklarte:

– Det store flertallet av innbyggerne i Jerusalem, mer enn 300.000 mennesker, bor i disse bydelene – i Gilo, Ramot, Pisgat Ze’ev og Har Homa. Er det noen som tror at de ikke vil bli boende der under en fredsavtale?

 

Hardere kritikk enn vanlig fra USA

Talsperson Jen Psaki fra det amerikanske utenriksdepartementet uttalte samme dag at de hører kritikken av deres uttalelser de siste dagene, men at USA ”vil fortsette å uttrykke sin mening om bygging i Jerusalem”, og sier de mener ”alle ensidige skritt fra en av partene er med på å gjøre det vanskeligere å oppnå fred”. Da byggeplanene ble kjent, kom hun med hardere kritikk av boligbyggeplanene enn det som tidligere har vært vanlig fra amerikansk hold, da hun antydet at dette ”kunne skape sterke reaksjoner mot Israel i flere land”. Hun kalte leilighetsbyggeplanene for ”uforenlige med kampen for fred”.

EUs ”utenriksminister” Catherine Ashton kom med lignende kritikk, og uttalte at vedtak om planarbeid ”igjen reiser spørsmål om Israels vilje til å oppnå en fremforhandlet løsning med palestinerne”. Hun kom med advarsler om at dette kan påvirke Israels fremtidige forhold til EU.

 

Intern uenighet om vedtaket, men enighet om Israels rett

Netanyahu sa i sitt motsvar til kritikken at dette er et uttrykk for verdenssamfunnets doble standard i behandlingen av Israel.

– Det internasjonale samfunnet er stilltiende når de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas oppvigler til drap på jøder i Jerusalem, men fordømmer Israel på det sterkeste når vi bygger i Jerusalem. Jeg aksepterer ikke denne doble standarden. Den er ikke riktig eller rettferdig, og den er mot enhver fredsrettet politikk, sa statsministeren.

Regjeringen er ikke enstemmig i sitt vedtak om boligbygging, og justisminister Tzipi Livni har kritisert vedtaket – ikke fordi hun ikke mener Israel har rett til å bygge boliger i Jerusalem, men fordi hun mener vedtaket skader Israels stilling på det diplomatiske området, og øker spenningsnivået i den allerede sårbare sikkerhetssituasjonen i byen, som har vært preget av opptøyer og demonstrasjoner den siste tiden. Hun mener slike vedtak er med på å gjøre det vanskeligere for Israel å stanse palestinernes ensidige frierier til FN-systemet.

De palestinske myndighetene forsøker for tiden å få gjennom en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om en treårig tidsfrist for opprettelse av en palestinsk stat innenfor 1967-linjene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart