Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sidsel Wolds «men»

Programleder Jon Gelius og reporter Sidsel Wold i NRK Dagsrevyen 18. november 2014. (Skjermdump fra NRK)
Programleder Jon Gelius og reporter Sidsel Wold i NRK Dagsrevyen 18. november 2014. (Skjermdump fra NRK)
Nok en gang avslørte Sidsel Wold sin partiskhet på Dagsrevyen tirsdag kveld. Hun overser fullstendig hvordan Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevegelse oppildner til hat og vold gjennom offisielle og sosiale medier.

NRKs programleder Jon Gelius satte reporter Sidsel Wold på det sedvanlige NRK-sporet under Dagsrevyen 18. november. Fire israelere var drept i et brutalt terrorangrep i en synagoge – det femte offeret døde tirsdag kveld – og Gelius spør hva terrorangrepet vil føre til av opptrapping. Alle som ser på saken uten NRK-brillene på, vil forstå at terrorangrepet i seg selv var en kraftig opptrapping.

 

Wolds forklaring på terror

Men Sidsel Wold gjør ikke noe forsøk på å svare på spørsmålet til sin kollega. Hun begynner i stedet å lage sin egen forklaring på hvorfor palestinerne gjennomfører terror.

Bakteppet er at de arabiske bydelene i Øst-Jerusalem forfaller, begynner Wold.

Hun vet at terrorgruppen som terroristene kommer fra, PFLP, er motstandere av enhver tostatsløsning. I forhandlinger mellom israelere og palestinere både i 2000/2001 og i 2008, har det vært temmelig klart at arabiske bydeler i Øst-Jerusalem ville bli del av en palestinsk stat. Palestinerne har til slutt avvist tilbudene. Men det vil ikke Wold fortelle sine seere. Da ville de kanskje forstått bedre at Jerusalem kommune ikke gjør så relativt store investeringer der. Hun forteller heller ikke at PFLP i mange tiår har hatt som mål å skape en marxistisk stat gjennom væpnet revolusjon.

Palestinerne får ikke bygge hus i Øst-Jerusalem, fortsatte Wold. Det pågår en storstilt ulovlig palestinsk bygging i området, i tillegg til den lovlige. I 2010 sa Jerusalems ordfører Nir Barkat at det var omkring 20.000 ulovlige bygninger satt opp i kommunen. Nesten alle disse er i Øst-Jerusalem. Senest 24. september gjorde Jerusalem kommune kjent byggeplaner for over tusen nye arabiske boliger i Givat Hamatos sørøst i Jerusalem. Det er ikke bare bosettere som får bygge i Øst-Jerusalem, slik Wold hevder. Fra 1995 til 2011 økte antallet muslimske arabere i byen med 100.000, en økning på 54 prosent.

De siste argumentene for palestinsk terror, som Wold lister opp, er fravær om håp om fredsforhandlinger og at «jøder presser på for å be» på Tempelplassen. Hun nevner ikke at Hamas, som feiret terrorangrepet på Gaza-stripen, er med i den palestinske regjeringen.

Tempelhøyden er like stor som ca. 14 fotballbaner i maksimal størrelse, omkring 150.000 kvadratmeter. Jøder blir nektet å be selv i den minste krok av plassen, men at noen jøder er så frekke at de likevel uttrykker ønske om å be, skal visstnok være argument for palestinere til å drepe jøder som ber et helt annet sted.

 

Sidsel Wolds «men»

Hvordan skal vi tolke at Mahmoud Abbas fordømmer dagens terroraksjon, undrer Gelius.

Abbas har tatt avstand på den skarpeste måte, men Netanyahu skylder på Abbas «for at han har drevet fram en stemning som har ført til dette grufulle angrepet, svarer Wold. «Men det er israelerne som har full kontroll over Øst-Jerusalem, og hele Jerusalem, og ikke Abbas – han har ingen kontroll over denne byen.»

Under krigen i sommer ble Sidsel Wolds «men» lovprist av mediekommentatoren Svein Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. «I dette lille ordet samles hele journalistikken,» skrev Omdal.

Her brukte Wold to «men», men resultatet blir mer propaganda enn journalistikk. Eksemplene på hvordan Mahmoud Abbas og representanter for palestinske myndigheter og Fatah har oppmuntret til vold de siste ukene er mange. Her er bare noen eksempler fra de siste par månedene.

Men Wold fortier dette, og bruker som argument at Abbas ikke har kontroll i Øst-Jerusalem. Abbas har ikke politistyrker i byen, men gjennom palestinske medier har Fatah-bevegelsen og Abbas stor innflytelse. De store palestinske politiske bevegelsene har også mye aktivitet i området, og tydeligvis mange sovende terrorceller.

Når vil NRK begynne å gjøre kritisk journalistikk på Fatah?

 

Full transkripsjon av innslaget med Sidsel Wold 18. november 2014.

Programleder Jon Gelius: Ja, reporter, Sidsel Wold i Jerusalem, hva vil dagens terrorangrep føre til av opptrapping mellom israelere og palestinere?

Reporter Sidsel Wold: Ja, som vi hørte har det ulmet under overflaten her i mange måneder. Bakteppet er at de arabiske bydelene i Øst-Jerusalem forfaller. Den israelske kommunen investerer ikke der. Palestinerne får ikke bygge hus i Øst-Jerusalem, det er bare bosettere som får det. Og i tillegg er det altså ikke noe håp om noe fredsforhandlinger fremover, og det er altså et press mot Haram al-Sharif , Tempelhøyden, der palestinere har begrenset adgang, men jøder presser på for å be. Dette er bakteppet for dagens forferdelige terrorangrep.

Jon Gelius: Ja, som vi så i innslaget, så fordømmer altså den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas dagens terroraksjon. Hvordan skal vi tolke det?

Sidsel Wold: Han har tatt avstand fra dette på den skarpeste måte, men statsminister Netanyahu, og også Israels sterke politiker, Naftali Bennett, skylder Abbas for at han har drevet frem en stemning som har ført til dette grufulle angrepet. Men det er israelerne som har full kontroll over Øst-Jerusalem, og hele Jerusalem, og ikke Abbas — han har ingen kontroll over denne byen.

Jon Gelius: Ja, Jerusalem er et yndet turistmål, og her bor også israelere og palestinere uten murer og piggtråd mellom seg. Hva slags sikkerhetssituasjon vil det nå kunne bli i Jerusalem?

Sidsel Wold: Byen er veldig spent, og rett nedi gaten her nå så hørte jeg akkurat skudd. Jeg så flere politifolk i grupper på flere av gatehjørnene her hvor jeg står i Øst-Jerusalem. Det er veldig anspent. Og jeg var jo her en uke for litt siden, og da var det jo flere av disse bil-angrepene utført av palestinere mot jøder, og vi var jo alle redde for å gå over fotgjengerfelt. Og på hver eneste arbeidsplass i Jerusalem — i Vest-Jerusalem — så jobber jo palestinere og jøder sammen. Så alle er veldig redde, og jeg kjenner mange som ikke tør å la barna gå ute nå.

Jon Gelius: Da sier vi takk til deg, Sidsel Wold, fra Jerusalem.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart