Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Frankrikes regjering avviser å følge flertallet i parlamentet

Frankrikes nasjonalforsamling vedtok tirsdag en resolusjon om å anerkjenne "Palestina". (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Frankrikes nasjonalforsamling vedtok tirsdag en resolusjon om å anerkjenne "Palestina". (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
- Dette vil invitere til flere antisemittiske angrep, advarte en av parlamentarikerne på mindretallets side. Flertallet vedtok likevel å anerkjenne ”staten Palestina” i avstemningen i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Med 339 mot 151 stemmer vedtok den franske nasjonalforsamlingen tirsdag den samme anerkjennelsen av ”staten Palestina” som parlamentene i Storbritannia, Spania og Irland har gjort tidligere i høst. Men anerkjennelse av stater skjer på regjeringsnivå, og her er regjeringen i Sverige foreløpig alene i Vest-Europa.

 

Symbolsk og uten regjeringens støtte

Også den franske resolusjonen er først og fremst å betrakte som symbolsk, da den ikke vil få noen umiddelbare følger for Frankrikes politikk eller diplomatiske ståsteder, skriver Jerusalem Post.

Utenriksminister Laurent Fabius støttet ikke vedtaket, men sa i debatten om saken at regjeringen ønsker å velge andre veier for å bidra til en fremforhandlet avtale. Det inkluderer at regjeringen støtter et resolusjonsforslag til FNs sikkerhetsråd om gjenopptakelse av fredsforhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, med en toårig tidsfrist på å oppnå en fredsavtale. Det presiseres at franskmennenes resolusjonsforslag ikke er det samme forslaget som for tiden forberedes av de palestinske myndighetene.

 

– Ukonstruktivt og uansvarlig

Debatten om anerkjennelsen av ”Palestina” ble holdt fredag i Assemblee Nationale i Paris.

En av dem som i debatten kom med sterke advarsler mot en slik anerkjennelse, var parlamentsmedlemmet Meyer Habib fra sentrum-høyre-partiet UDI. Han sammenlignet vedtaket om ”Palestina” med Versailles-traktaten fra 1919.

– Den fikk forferdelige konsekvenser for Frankrike og for verden. Hvorfor gjenta feilene fra fortiden? spurte han i debatten.

– Selv om det er ønskelig at det opprettes en demilitarisert palestinsk stat som vil leve i fred med Israel, er et slikt scenario ikke aktuelt i øyeblikket, på grunn av det palestinske lederskapet som er halvkorrupt og halvjihadistisk, sa Habib.

– Forslaget er ukonstruktivt og uansvarlig, mente han, ifølge Times of Israel.

 

– Legitimerer terrorisme

I et tidligere intervju med Times of Israel medga han at han mest sannsynlig ville komme til å ha flertallet mot seg i saken.

– Det er en graverende feil å stemme for denne resolusjonen, både moralsk, strategisk og politisk, sa han den gangen.

– Den vil frata Frankrike enhver mulighet til å delta i noen som helst forhandlinger i Midtøsten. Ensidig å anerkjenne en palestinsk stat i den nåværende situasjonen vil invitere til flere antisemittiske angrep som skyteangrepene i Tolouse i mars 2012 og mot det jødiske museet i Brȕssel i mai 2014, sa han.

– Regjeringen importerer Midtøsten-konflikten til Frankrike. Et ja vil legitimere all slags islamistisk terrorisme. Vi vil ha omfavnet terrorisme og mistet vår sjel dersom vi tar en slik avgjørelse som dette, advarte Habib.

– Å vedta denne resolusjonen er som å gi en pris til terrorisme, og legitimere terrorisme, fordi de palestinske selvstyremyndighetene er i samarbeidsavtale med Hamas. Resolusjonsteksten inneholder ingen referanser til at PA er assosiert med en terrororganisasjon. At jihadistiske styrker har drept franske soldater, gjør denne saken enda verre, mente han.

Meyer Habib er en fransk jøde med statsborgerskap både i Israel og Frankrike. Han ble innvalgt for første gang i 2013, som representant for franskmenn i utlandet, i en valgkrets på åtte land i Middelhavsområdet, deriblant Israel.

 

Netanyahu: – Vi debatterer ikke Korsika

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kommentert den franske avstemningen med at Israel ikke blander seg borti spørsmålet om de franske øyene Korsika og Ny Kaledonia, som begge har bevegelser som søker nasjonal uavhengighet.

– Er det dette som skal produsere fred? Å be Israel om å legge Jerusalems og Tel Avivs forsteder i hendene på militante islamister? Dette er uansvarlig. Det fører ikke til fred, uttalte Netanyahu i et intervju med i24 News.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart