Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Palestinerne får observatørstatus i straffedomstolen

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
De palestinske selvstyremyndighetene fikk mandag observatørstatus i Den internasjonale straffedomstolen. Dermed fortsetter Abbas’ alenegang mot FN-systemet.

Da de 122 medlemslandene i Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser åpnet sitt pågående to uker lange møte mandag denne uken, vedtok de å gi de palestinske selvstyremyndighetene status som observatører under møtet. Det forteller nyhetsbyrået AP, som gjengis av blant andre Ha’aretz. Dermed har palestinerne tatt enda et skritt i retning av statsbygging uten noen fremforhandlet avtale med Israel.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har gjentatte ganger snakket om å søke medlemskap i straffedomstolen, vinklet som en trussel om å bruke et slikt medlemskap til å anklage Israel for angivelige krigsforbrytelser.

PAs ambassadør til FN, Riyad Mansour, sier at den palestinske regjeringen er på vei i denne retningen, men at det vil være ”enda et skritt i prosessen”, og at tidspunktet for å søke fullt medlemskap vil avgjøres av president Abbas.

– Vi har lenge oppfordret palestinerne til å bli med i straffedomstolen, fordi dette ville kunne åpne muligheten for å oppnå rettferdighet i alvorlige forbrytelser begått av alle sider, kommenterer rådgiver i internasjonal lov Balkees Jarrah fra Human Rights Watch.

Tidligere i høst uttalte palestinernes egen representant i FNs Menneskerettighetsråd at det slett ikke er så sikkert at palestinerne ville være tjent med å gå til søksmål mot israelere i domstolen. Det kunne lett slå tilbake på dem selv, ved at anklager også kunne bli rettet mot dem, innrømmet han.

Russland, Kina og India har også fått innvilget observatørstatus under møtet som pågår, da disse landene ikke har ratifisert Roma-vedtektene som medlemskapet i straffedomstolen bygger på.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart