Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Første terror-rettssak i USA mot PA har startet

PLO og palestinske selvstyremyndigheter kan bli dømt til å betale ut store skadeerstatninger til amerikanske ofre for terror. (Illustrasjonsfoto: ssalonso, flickr)
PLO og palestinske selvstyremyndigheter kan bli dømt til å betale ut store skadeerstatninger til amerikanske ofre for terror. (Illustrasjonsfoto: ssalonso, flickr)
For første gang skal en jury med vanlige borgere fra New York ta stilling til beviser som knytter PLO og de palestinske selvstyremyndighetene til en rekke terrorangrep på begynnelsen av 2000-tallet.

I forrige uke avslo Høyesterett i USA de palestinske selvstyremyndighetenes (PA) krav om å stanse rettssaken som i 2004 ble anlagt mot PLO og PA av familier til ofre for terror utført av palestinske terrorister. Dermed kan rettssaken fortsette i en distriktsdomstol. Utvelgelsen av hemmelige jurymedlemmer ble fullført i forrige uke og rettssaken startet tirsdag 13. januar i en fullpakket rettssal i Manhattan, New York.

PA må svare på anklager om finansiering og ansvar for terrorisme, drap og urettmessige dødsfall i Jerusalem mellom 2001 og 2004 under den andre intifadaen. Saksøkerne krever opptil 1 milliard dollar i skadeserstatning.

Saken dreier seg om følgende terrorangrep:

 • 8. januar 2001: Skyting mot Varda Guetta og hennes sønn Oz.
 • 22. januar 2002: Skyting mot Shayna Gould og Shmuel Waldman.
 • 27. januar 2002: Selvmordsbombing mot familien Sokolow.
 • 21. mars 2002: Selvmordsbombing mot Alan Bauer og hans sønn Yehonatan.
 • 19. juni 2002: Selvmordsbombing mot Shaul Mandelkorn.
 • 31. juli 2002: Bombe mot kafeteriaen til det Hebraiske Universitet som drepte David Gritz, Benjamin Blustein, Diane Carter og Janis Coulter.
 • 29. januar 2004: Selvmordsbombing på en buss som drepte Yechezkel Goldberg.

Terrorangrepene drepte til sammen 33 mennesker og skadet flere hundre andre, inkludert mange amerikanske statsborgere.

Rettsaken blir ført av det amerikanske advokatfirmaet Arnold & Porter og den israelske organisasjonen Shurat Hadin på vegne av familier til ofre for angrep med grunnlag i loven «The Antiterrorism Act» fra 1991. Dersom PA blir dømt, vil erstatningen automatisk økes tre ganger fordi dette gjelder terrorhandlinger, sa advokat Phil Horton fra Arnold & Porter.

Hovedsaksøker er amerikaneren Mark I. Sokolow som ble skadet i ansiktet og lårene av splinter i et bombeangrep i 2002.

Dommer George B. Daniels sa at familiene holder PLO ansvarlig for å ha utført terrorangrepene for å «terrorisere, true, og tvinge den sivile befolkningen i Israel til å bøye seg for PLOs politiske krav og mål, og for å påvirke de amerikanske og israelske regjeringene til å akseptere deres politiske krav og mål.» Les kjennelsen hans fra 30. mars 2011 der han avviste PAs krav om stans i saken her.

Det er forventet at mange overlevende fra angrepene vil vitne i rettssaken som trolig vil pågå i minst seks uker og opptil tre måneder.

– For første gang må de palestinske selvstyremyndighetene forsvare deres terror- og draps-politikk foran en jury på 12 vanlige borgere av New York. Vi er alle veldig bestemt på å presentere for juryen bevisene vi har mot PA for bombeangrepene i kafeteriaen til Det hebraiske universitetet og andre terrorangrep som var rettet mot sivile, sier en jurist i Shurat Hadin.

– Bevisene vil vise at drap på sivile var standard prosedyre for PLO og PA, sa advokat Kent Yalowitz fra Arnold & Porter i sitt innledningsforedrag da rettssaken startet.

Han fortalte juryen at de ville få se lønningslister og andre dokumenter som beviser at PA «omfavnet disse kriminelle handlingene» ved å fortsette å betale ut lønn til ansatte i sikkerhetstyrkene som organiserte angrepene, selv etter at de var dømt for drap.

Forsvarsadvokat for PA, Mark Rochon, hevdet i sitt foredrag at seks angrep mellom 2003 og 2004 var utført av selvmordsbombere og væpnede menn som «handlet ut fra deres egne gale, skrullete motiver».

Etter å ha introdusert to representanter fra PA som var til stede på åpningen, argumenterte han for at PLO og PA var anklaget for å være medskyldige i handlinger utført av angripere som aldri hadde vært offisielt godkjent.

– Vi forsvarer ikke disse handlingene. De er fryktelige, sa Rochon.

I rettspapirene hevder advokater for PA at en amerikansk domstol ikke har jurisdiksjon til å dømme i saken bare fordi PLO har et 12-manns kontor i USA. De argumenterer med at PA og PLOs hjem er på Vestbredden og at kontoret i USA utgjør kun en liten del av deres aktiviteter rundt om i verden.

Kilder: Jerusalem Post, I24News, Haaretz, ABC News og Shurat Hadin.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

 1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart