Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Palestinske myndigheter terrordømt i USA

Skjermdump fra New York Times.
Skjermdump fra New York Times.
PLO og de palestinske selvstyremyndighetene ble mandag dømt erstatningspliktige for medvirkning til terrorangrep i Israel. Det er første gang palestinske myndigheter har blitt terrordømt av en amerikansk jury.

Den føderale domstolen i New York-distriktet fant selvstyremyndighetene og PLO erstatningspliktige for sin rolle i seks terrorangrep utført av palestinske terrorister i Israel mellom 2002 og 2004, der amerikanske statsborgere var blant ofrene. Totalt ble 33 mennesker drept og mer enn 450 såret i angrepene, ifølge New York Times.

 

Ti års kamp for å få saken opp

Saken ble anlagt av de amerikanske terrorofrenes familier allerede i 2004, men det var først i år at det amerikanske rettsvesenet endelig avslo de palestinske myndighetenes krav om å henlegge saken. De amerikanske antiterrorlovene gir pårørende etter amerikanske terrorofre rett til å saksøke de ansvarlige for økonomisk erstatning uavhengig av de ansvarliges nasjonstilhørighet. Rettssaken begynte i januar, og pågikk i syv uker.

Her kan du lese MIFFs artikkel om bakgrunnen for rettsaken.

 

Over fem milliarder i erstatning

De palestinske myndighetene ble dømt til å betale de ti pårørende familiene til sammen 655,5 millioner dollar – som med dagens valutakurs tilsvarer over fem milliarder norske kroner.

Her kan det se ut som om NTB har sovet i timen når de laget nyhetsmelding om saken. De melder at erstatningen familiene ble tilkjent var på 218 millioner dollar. Ifølge både New York Times og Jerusalem Post er det riktig at beløpet som ble tilkjent av retten i kjennelsen lyder på 218,5 millioner dollar. Men en spesialbestemmelse i lovverket sier at det ordinære erstatningsbeløpet automatisk skal tredobles når det gjelder erstatningsdommer etter terrorangrep.

 

PA belønnet terroristene

De palestinske myndighetene har uttalt at de vil anke dommen. I minst to tidligere tilfeller der en dommer har erklært dem pliktige til å betale erstatningsbeløp på om lag 100 millioner dollar, har sakene endt med konfidensielle forlik.

PA hevder å ha forsøkt å hindre terrorangrepene, og mener at anklagene er grunnløse. Anklagerne har imidlertid dokumentert at mange av de som gjennomførte angrepene var ansatt av selvstyremyndighetene, og at myndighetene har betalt lønn til terroristene som har sittet fengslet i Israel, samt gjort utbetalinger til selvmordsbombernes familier.

MIFF har skrevet mye om de palestinske myndighetenes belønningssystem for terrorister.

 

– En moralsk seier for Israel

I Israel får meldingen om den amerikanske dommen god mottakelse, skriver Times of Israel. Utenriksminister Avigdor Lieberman mener dette bør være en vekker for palestinerne og deres internasjonale støttepartnere, som viser at ”terror er en integrert del av PA”, og at ”PA glorifiserer terror”.

– Rettens avgjørelse er først og fremst en moralsk seier for staten Israel og for terrorismens ofre, uttaler Lieberman, og legger til at dommen bekrefter ”det de fleste har visst, men som de fleste ikke har villet innrømme på grunn av hykleri, utenlandske interesser eller antisemittisme”.

Nitsana Darshan-Leitner, direktøren for Shurat HaDin Israel Law Center, uttalte mandag kveld at ”den historiske dommen mot det palestinske lederskapet beviser at selvmordsterrorisme virkelig var deres offisielle politikk under den andre intifadaen”.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart