Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu får saudiarabisk støtte

Skjermdump fra Al Arabiya English.
Skjermdump fra Al Arabiya English.
Saudiarabisk nyhetsredaktør skriver at ”den israelske statsministeren treffer spikeren på hodet” når det gjelder Iran. Samtidig drar den amerikanske utenriksministeren til Riyadh i et forsøk på å berolige myndighetene i de mer moderate gulfstatene.

Sjefredaktøren for den engelskspråklige utgaven av det saudiarabiske nyhetsnettstedet Al Arabiya English, Faisal Abbas, kommer i en kronikk dagen etter talen i Kongressen med en sjelden støtteerklæring til den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. ”President Obama, lytt til Netanyahu om Iran”, skriver han i tittelen sin.

 

– Obama er alene om å ikke innse faren

Han forklarer at han mener det ”svært sjelden vil være mulig for noe fornuftig menneske å være enig med noe Netanyahu sier eller gjør”, men at han må innrømme at ”Bibi har forstått ting riktig når det gjelder Iran”. Han skriver: ”Den israelske statsministeren treffer spikeren på hodet når han sier at landene i Midtøsten holder på å kollapse, og at terrororganisasjoner som stort sett er støttet fra Iran, fyller vakuumet.” Redaktøren mener Netanyahu slik har satt ord på en åpenbare fare, ikke bare for Israel, men også for andre av USAs allierte i regionen. Iran-trusselen kan være ”det eneste som forener arabere og israelere”, skriver han, og fortsetter: ”Den eneste av de involverte partene som ikke ser ut til å innse faren i situasjonen, er president Obama, som nå er beryktet for å ha blitt den nyeste brevvennen til den øverste lederen i verdens største terrorregime: Ayottallah Ali Khamenei (selv om sistnevnte aldri ser ut til å skrive tilbake).”

 

Irans statsterror

”Den virkelige trusselen fra Iran gjelder ikke BARE regimets atomambisjoner, men dets ekspansjonistiske virksomhet og statssponsede terroraktivitet som fortsatt pågår”, skriver Abbas, og viser til at iranske myndigheter gjør stadig mindre for å skjule sitt engasjement i Irak, Syria, Libanon, Jemen og de palestinske selvstyreområdene.

”Ja, det finnes terrorister og folk som finansierer terrorisme også i Saudi-Arabia”, medgir han. ”Men de er offisielt kriminelle, og befinner seg enten i fengsel, på flukt eller i skjul i avsidesliggende områder som hulene i Tora Bora. Det samme kan man dessverre ikke si om terroristene i Iran. De går i uniform, innehar stillinger hos myndighetene og tar seg ikke lenger bryet med å skjule sine onde planer.”

 

Støtte også fra avisspaltist

Dagen før Netanyahus besøk i Kongressen, mandag 2. mars, kom en annen saudiarabisk stemme med lignende støtte til Netanyahu, nemlig Ahmad Al-Faraj, spaltist i den saudiarabiske avisen Al-Jazirah. Kronikken hans er oversatt til engelsk av Memri. Han kom med en klar støtteerklæring til Netanyahus plan om å snakke til Kongressen. Netanyahus ”kampanje mot avtalen er rettferdig og tjener gulf-landenes interesser”, skrev han.

 

Kerry til Saudi-Arabia for å berolige

De to skribentenes syn er representative for en økende uro over Iran-trusselen i både Saudi-Arabia og de andre sunnimuslimske gulf-landene, som gjerne omtales som moderate. På grunn av denne uroen dro USAs utenriksminister John Kerry til Saudi-Arabias hovedstad Riyadh torsdag. Hans oppdrag er å forsikre om at Iran ikke vil bli tillatt muligheten til å skaffe seg atomvåpen, ifølge nyhetsbyråene AP og AFP, som er gjengitt av blant andre Times of Israel.

Han møter Saudi-Arabias nye konge Salman, og utenriksministrene fra landene i samarbeidsrådet for Gulf-landene, Gulf Cooperation Council. Disse landene er Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia og De forente arabiske emirater.

Kerrys budskap er at ”uansett hva som skjer i atomforhandlingene med Iran, vil USA fortsette å konfrontere iransk ekspansjon og aggresjon i regionen og arbeide tett sammen med Gulf-statene om sikkerhet og forsvarskapasitet”, ifølge amerikanske talspersoner.

Netanyahu advarte i talen til Kongressen om at en avtale som hadde til hensikt å hindre Iran i å få atomvåpen, i stedet kunne komme til å sette i gang et atomvåpenkappløp i verdens farligste region dersom vilkårene i avtalen blir for dårlige. Kerry vil forklare at dette ikke skal bli nødvendig.

 

– Vi har felles interesser med Gulf-statene

Fra Israels side har det lenge vært et tema å søke nærmere samarbeid med de mer moderate araberstatene i lys av trusselbildet. Det har også kommet meldinger tidligere om at det føres samtaler om dette mellom Israel og flere av landene. Dette vil nok i økende grad være aktuelt fremover.

Den pensjonerte IDF-generalmajoren Yoav Galant, som stiller til Knesset-valget på listen til det nystartede partiet Kulanu, sier torsdag til Israel Radio at det er riktig at Israel og de moderate araberstatene har felles interesser i kampen mot Iran.

Galant sier ifølge Times of Israel at Israel nå har ”en sjelden mulighet til å oppnå allianser og avtaler, offentlige eller hemmelige, i lys av atomtrusselen fra Iran og trusselen fra de sunnimuslimske ekstremistene i Den islamske staten og andre ikke-statlige grupper.”


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart