Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Vi valgte fred

Efrat Shenkor og Ido Cohen er på besøk i Norge denne uken. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Efrat Shenkor og Ido Cohen er på besøk i Norge denne uken. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
- I møte med terroren sto vi overfor et valg. Vi kunne velge å hate og generalisere Israels fiender, eller vi kunne velge fredens vei, sier Efrat Shenkor og Ido Cohen.

De er to av de fire unge israelerne som denne uken besøker skoler og MIFF-møter en rekke steder. Søndag ankom de Gardermoen, og satte kursen rett til Vest-Telemark. Mandag besøkte de tre klasser ved Kvitsund Gymnas i løpet av skoledagen, og mandag kveld delte de sin historie og svarte på spørsmål om Israel på et åpent MIFF-møte i skolens lokaler i Kviteseid. Det var full sal, med nærmere 70 personer på møtet, deriblant både skoleelever og interesserte fra distriktet ellers.

 

Mange på MIFF-møte på Kvitsund Gymnas i Kviteseid mandag kveld. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Mange på MIFF-møte på Kvitsund Gymnas i Kviteseid mandag kveld. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Skolebussen ble sprengt

Ido Cohen er 27 år gammel og kommer fra Haifa, en by preget av sameksistens mellom jøder, arabere og minoriteter. Da han var 14 år gammel, fikk han erfare terrorens grusomhet på nært hold.

– Jeg husker den dagen godt. Jeg var ferdig med skolen klokken 14, og pleide vanligvis å ta bussen hjemover klokken 14.12. Det er 100 trappetrinn å gå fra skolen til busstasjonen, og denne dagen tok jeg meg litt ekstra god tid, og gikk rolig uten å stresse. Jeg skjønte etter hvert at jeg hadde mistet bussen. Klokken 14.17 sprengte en selvmordsbomber seg selv i lufta om bord på den bussen, og fem av mine medelever døde, fortalte Ido på møtet i Kviteseid.

Til sammen mistet 17 mennesker livet i angrepet.

 

Ido Cohen forteller sin historie. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Ido Cohen forteller sin historie. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

– Tror på fred

Kort tid senere begynte han å oppdage omverdenens skjeve inntrykk av Israel. Det var et sjokk da han først møtte en jevnaldrende ungdom fra Belgia som sa han var ”pro-palestinsk” uten å egentlig vite noe om Israel.

– Dette var midt under den andre intifadaen, som varte fra 2001 til 2003. Jeg ante ikke at det var slik landet mitt ble oppfattet, og det gjorde meg opprørt, forvirret og sint, fortalte han.

– Etter dette visste jeg at jeg hadde et valg. Jeg kunne velge å generalisere og snakke nedsettende om alle som er mine fiender, eller jeg kunne velge fred. Jeg valgte å tro på fred, og å arbeide for fred. Derfor står jeg her i dag for å snakke med dere, sa han til forsamlingen.

Han har vært i den israelske marinen i tre år, studert statsvitenskap og Midtøsten-studier, jobbet frivillig for organisasjoner som Shimon Peres’ fredssenter, og jobber i dag for organisasjonen Stand With Us, som MIFF har samarbeidet med om norgesbesøket han og tre andre unge israelere nå er på.

– Jeg er 27 år gammel og har vært gjennom syv kriger i løpet av livet mitt. Det er ting jeg aller helst ønsker å oppnå: Fred med mine naboer, enten de er jordanere, palestinere, libanesere eller syrere.

 

Ido sIdo Cohen snakker til MIFF Vest-Telemark og ungdommer på Kvitsund Gymnas. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Ido Cohen snakker til MIFF Vest-Telemark og ungdommer på Kvitsund Gymnas. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Oppvokst i Sderot

Efrat Shenkor er 25 år gammel og bor i byen Sderot, hvor hun også har vokst opp. Hun dagpendler med tog til universitetet i Tel Aviv, hvor hun studerer jus. I tillegg er hun engasjert i Shimon Peres’ fredssenter. Tidligere har hun vært fem år i forsvaret.

Foreldrene hennes tilhørte det jødiske samfunnet i Etiopia, og var med på masseemigrasjonen derfra til Israel i 1980. Hun fortalte om hvordan israelske og etiopiske jøder kort tid før dette ble gjensidig overrasket over å oppdage hverandres eksistens, om gleden foreldrene opplevde over å oppdage at den fjerne byen Jerusalem som de hadde hørt om og drømt om, var et virkelig sted – og at det eksisterte en jødisk nasjon. I den isolerte og segregerte tilværelsen de etiopiske jødene befant seg i, var dette ny informasjon. De forlot fattige kår i Etiopia og risikerte livet ved å vandre gjennom ørkenen til Sudan, der de ble hentet til Israel og startet et nytt liv i et modernisert samfunn. Efrats foreldre ble tildelt leilighet i Sderot, like ved Gaza-grensen. Fra familiens balkong har de utsikt over til Gaza.

 

Efrat forteller sin historie. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Efrat forteller sin historie. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Har tilbrakt dager i bomberom

De første årene var Sderot en rolig og fredelig småby. Men Efrat er vel kjent med rakettregnet fra Hamas og de andre terrororganisasjonene. Det har pågått i mer enn et tiår nå.

– Vi har 15 sekunder på oss til å komme i sikkerhet når alarmen går. Vi har opplevd dager da det har kommet 40 til 50 rakettangrep. Enkelte slike dager har vi sittet i husets bombesikrede rom uten å gå ut derfra hele dagen, fordi det går så kort tid mellom hver alarm, fortalte hun.

– Når du vokser opp i en slik virkelighet, må du ta et valg. Du kan enten velge å hate og se negativt på dem på den andre siden av grensen, eller du kan velge å se på alle som mennesker. Til tross for alt, har jeg fortsatt håp om at vi kan få oppleve et liv med fred. De som bor på den andre siden av Gaza-grensen er også mine brødre og søstre. Vi har en alvorlig konflikt, men det finnes muligheter til å løse den ved at vi anerkjenner hverandre, sa hun.

Ido og Efrat deltar i kveld på møte i MIFF Oslo. Onsdag er de hos MIFF Drammen. Torsdag kommer de til MIFF Trondheim.

 

Efrat og Ido underviser. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Efrat og Ido underviser. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

 

Stor respons i Stavanger også

Guy Leibovich og Ilana Sherrington-Hoffman er de andre to unge israelerne som er på besøk denne uken. De startet turneen sin i Stavanger mandag. På dagen besøkte de tre ungdomsskoleklasser. På kvelden delte de sine historier på åpent møte i MIFF Stavanger, med over 100 deltakere.

– Vi fikk en god og dyp dialog med mange av skoleelevene, og vi hadde en fantastisk kveld hos MIFF Stavanger, der vi følte oss svært velkommen, sier de.

Guy er 26 år og studerer på Tel Aviv universitetet, på linjen for industriingeniør og ledelse. Samtidig jobber han som produktmanager i Wix, et innovativt israelsk nettselskap. Før han startet sin utdannelse, avtjente Leibovich verneplikt i det israelske forsvaret. Han har også bakgrunn fra speiderbevegelsen.

Ilana er født i Israel av foreldre som flyttet til Israel fra England. Hun har omfattende erfaring i å forklare Israels sak i utlandet. I sin vernepliktstjeneste hadde hun ansvaret for velferden til 1.800 soldater i en kampavdeling. Under krigen på Gaza-stripen i 2014 tok hun hånd om soldater som ble skadet eller drept i kamp. Ilana arbeider som direktør for samfunnsrelasjoner i Stand With Us Israel.

Videre utover i uken kan du møte Guy og Ilana i Lister tirsdag 24. mars, Kristiansand onsdag 25. mars og Arendal torsdag 26. mars.

I tillegg til de åpne møtene skal alle de fire gjestene fra Israel delta på flere skolebesøk og andre aktiviteter.

 

Guy og Ilana med noen av ungdommene de møtte i Stavanger. (Foto: Privat)
Guy og Ilana med noen av ungdommene de møtte i Stavanger. (Foto: Privat)

 

Ilana Sherrington-Hoffman underviser ungdommer i Stavanger. (Foto: Privat)
Ilana Sherrington-Hoffman underviser ungdommer i Stavanger. (Foto: Privat)

 

Guy Leibovich underviser ungdommer i Stavanger. (Foto: Privat)
Guy Leibovich underviser ungdommer i Stavanger. (Foto: Privat)

 

Stort oppmøte i MIFF Stavanger mandag kveld. (Foto: Privat)
Stort oppmøte i MIFF Stavanger mandag kveld. (Foto: Privat)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart