Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Økende mobilisering hos terrorgruppene på Vestbredden

Plakater av terrorister som har fått martyrstatus blant palestinerne henger langs gatene blant annet i Nablus, hvor bildet er tatt. (Illustrasjonsfoto: David Ortmann / Flickr.com / CC)
Plakater av terrorister som har fått martyrstatus blant palestinerne henger langs gatene blant annet i Nablus, hvor bildet er tatt. (Illustrasjonsfoto: David Ortmann / Flickr.com / CC)
Det israelske forsvaret forbereder seg på en mulig eskalering av konfliktsituasjonen på Vestbredden de neste månedene, ettersom både Islamsk Jihad, Hamas og Fatah Tanzim er på offensiven.

Forsvarets sentralkommando beskrev et økende trusselbilde på Vestbredden da de møtte pressen mandag, ifølge Israel Hayom. De vurderer det slik at en eskalering av voldelig konflikt vil kunne oppstå når som helst i løpet av de neste månedene. Årsakene til vurderingen er delvis den generelle uroen i Midtøsten, delvis den fastlåste situasjonen man for tiden har mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, og ikke minst det faktum at man har observert økende fremvekst i mobiliseringsforsøk, rekruttering og oppslutning om flere islamistiske terrorgrupper den senere tiden.

En av kildene fra forsvaret sier at man ikke vet hvordan den neste runden med vold vil komme til å arte seg, men at man er forberedt på opptøyer, sammenstøt mellom sivile og sikkerhetsstyrker og annen uro.

Forsvaret tar forholdsregler og forbereder seg på en slik mulig eskalering gjennom å øke nærværet av soldater, utplassere nytt militært utstyr, og gjennomføre øvelser med fokus på potensielle scenarier.

 

Islamsk Jihad

Terrororganisasjonen Islamsk Jihad, som har hovedkvarter i Gaza, er alliert med Iran og avhengig av det iranske regimets hjelp med pengestøtte, våpenforsyning og opptrening av terrormannskaper. Når denne organisasjonen nå er i ferd med å oppnå fotfeste på Vestbredden, representerer det en ny terrortrussel i dette området, skriver Jerusalem Post.

Iran har forsøkt å bringe inn penger til Vestbredden for å styrke deres innflytelse, men har så langt hatt liten suksess med det, takket være israelske sikkerhetstiltak og de palestinske selvstyremyndighetenes motstand mot finansiering fra Iran.

 

Fatahs væpnede fløy

En annen gruppe som er på framvekst, er den væpnede avdelingen av Mahmoud Abbas’ organisasjon Fatah. Fatah Tanzim var en av de mest aktive terrorgruppene under den andre intifadaen, fra 2001 til 2003.

Den yngre generasjonen, som ikke selv husker godt nok hvor store konsekvenser den andre intifadaen fikk for det palestinske samfunnet, får stadig mer innflytelse. Det kan på nytt gjøre organisasjonen til en trussel, er forsvarets vurdering. Selv om Fatah Tanzim ikke utfører angrep mot israelere i dag, vil det kunne skje i fremtiden. Da er man redd for blant annet terrorangrep mot israelsk trafikk på Vestbredden, eller infiltrering og drap i bosetninger – angrep som ikke krever millioner i finansiering, og som heller ikke krever ressurser som avanserte angrepstunneler.

Muligheten for økende intern palestinsk uro er man også oppmerksom på. Et mulig fremtidsscenario man ser for seg, er også at Fatah Tanzim vil kunne komme til å gjøre opprør mot de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Hamas

Terrorregimet i Gaza, og Hamas-fraksjoner som ledes fra Tyrkia, jobber også offensivt for å ruste opp sitt nærvær på Vestbredden. De forsøker kontinuerlig å bygge opp nye nettverk av mannskaper som skal kunne utføre terrorangrep.

Det israelske forsvaret og etterretningstjenesten Shin Bet foretar hver eneste natt arrestasjoner som setter stopper for at de skal lykkes med å utbre seg. På den måten bekjempes og overvinnes terrorangrep mot Israel på daglig basis på Vestbredden, sier forsvarskildene.

De er på vakt overfor både terrorceller som er under direkte ledelse fra Gaza, de som er under ledelse fra Tyrkia, og også de som er etablert lokalt og følger ledelse fra nettverket internt på Vestbredden.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart